Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

bakłażan - pomysły, przepisy
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lisc
za stara na te numery



Dołączył: 23 Maj 2013
Posty: 2359
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 15:56, 11 Cze 2014    Temat postu: bakłażan - pomysły, przepisy

Ostatnio odkrywam to warzywo - zawsze sądziłam, że go nie lubię (może kiedyś próbowałam jakiegoś niedobrze przyrządzonego).
Na razie dodaję do lecza.
Chętnie przyjmę wszelkie pomysły, przepisy, wskazówki co do przyrządzenia - wiem tyle, że przed smażeniem trzeba pokroić i osolić a po pół h opłukać (by puścił goryczkę). Chętnie poznałabym to warzywo w innych wariantach - jak jeszcze warto go jeść? Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
brain
za stara na te numery



Dołączył: 08 Kwi 2013
Posty: 2891
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 16:07, 11 Cze 2014    Temat postu:

wydrążyć w bakłażanie łódeczki (wybrany miąższ odłożyć na bok), posolić miąższ i łódeczki z bakłażana, po 15 min. przepłukać i osuszyć (ja tam miąższu nie płuczę i nie czuję goryczki).

przygotować farsz: podsmażyć pokrojony czosnek, cebulkę na oliwie, wrzucić mięso mielone (wołowo-wieprzowe na przykład), przyprawić pieprzem, solą, chilli, papryką słodką i np. oregano, można dodać koncentrat/przecier pomidorowy.

nałożyć farsz do łódeczek, posypać serem i do piekarnika na jakieś 30-40 minut.
pycha!

jadłam też wersję warzywną z serem feta i niestety ale nie wyszło tak dobre i sycące jak wersja mięsna.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lisc
za stara na te numery



Dołączył: 23 Maj 2013
Posty: 2359
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 16:21, 11 Cze 2014    Temat postu:

wiadomo, co mięso to mięso, ja tam zawsze powtarzam, że królikiem nie jestem
dzięki wielkie za przepis, brzmi apetycznie, zobaczę, jak mi będzie bakłażan pieczony smakował Wesoly
a co robisz z tym wydrążonym miąższem? też go mieszasz z farszem?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fresita
Moderator



Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19043
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 17:07, 11 Cze 2014    Temat postu:

Jadłam z farszem pieczarkowo-kurczakowo-pomidorowym. Faktycznie przepyszne Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
brain
za stara na te numery



Dołączył: 08 Kwi 2013
Posty: 2891
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 20:35, 11 Cze 2014    Temat postu:

a zapomniałam dodać właśnie, że miąższ później dodaję do farszu i chwilę tak podsmażam:)
pieczony bakłażan jest przepyszny, niedługo spróbuję ugrillowaćWesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mamma
za stara na te numery



Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 7569
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Polska
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 9:09, 12 Cze 2014    Temat postu:

to ja robiłam placki ziemniaczane z bakłażanem Wesoly bardzo lubię,
ucieram ziemniaki normalnie wszystko przygotowuje jak do placków i bakłażan kroję w takie paseczki małe i cienkie powiedzmy ok 2 cm dł, czasem tak samo jeszcze paprykę dodaję i smażę Wesoly

a muszę wypróbować takie nadziewane bakłażany Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lisc
za stara na te numery



Dołączył: 23 Maj 2013
Posty: 2359
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 6:43, 13 Cze 2014    Temat postu:

o bebe, też ciekawy przepis, dzięki!
oby się tylko teraz Mąż nie znudził, że bakłażany i bakłażany
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Olenkita
za stara na te numery



Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 10:51, 13 Cze 2014    Temat postu:

Ja ostatnio robilam baklazany w piecu tylko bez wydrazania-na wierzch polozylam plastry pomidorow, czerwonej cebuli, pietruszke i plastry mozarelli. Pokropilam oliwa z oliwek, doprawilam, do pieca i wyszly super.

Widzialam tez przepis na takiego przekladanca-plastry baklazana (pokrojone na szerokosc, nie na dlugosc) przeplatane plastrami pomidora, mozarelli i do pieca. Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Polly
za stara na te numery



Dołączył: 30 Maj 2012
Posty: 4566
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 12:45, 13 Cze 2014    Temat postu:

Nie śmiejcie się, jeśli to głupie pytanie, ale nigdy nie jadłam bakłażana.
Skórkę też się je, czy odkrawa?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lisc
za stara na te numery



Dołączył: 23 Maj 2013
Posty: 2359
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 12:51, 13 Cze 2014    Temat postu:

Ja zawsze smażyłam i potem jadłam ze skórką - ale jestm nowa w temacie, więc dopiero ze 3 razy; nikt się nie struł w każdym razie Mruga a i dobra jest ta skórka, tylko trzeba odpowiednio długo posmażyć (nie przesadzić z tłuszczem bo podobno bakłażan bardzo pije, fajnie mieć teflon)

Dzięki Olenkita za kolejny fajny przepis!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Olenkita
za stara na te numery



Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 12:58, 13 Cze 2014    Temat postu:

Mysle, ze jest jadalna ta skorka ale ja odkrawam albo wydrazam te lodeczki i skorke zostawiam bo jakas taka twarda mi sie wydaje.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mamma
za stara na te numery



Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 7569
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Polska
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 13:08, 13 Cze 2014    Temat postu:

ja ze skórką jadłam
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lisc
za stara na te numery



Dołączył: 23 Maj 2013
Posty: 2359
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 13:13, 13 Cze 2014    Temat postu:

ta skórka ma tak fajny wabiący kolor i ładnie błyszczy, że szkoda ją wyrzucać
Powrót do góry
Zobacz profil autora
brain
za stara na te numery



Dołączył: 08 Kwi 2013
Posty: 2891
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 18:12, 16 Cze 2014    Temat postu:

dokładnie, szkoda skórki Wesoly

grillowałam ostatnio plastry bakłażana z czosnkiem i tymiankiem i nadziewałam camembertem z pieprzem, no i nam wersja bezmięsna bakłażana kolejny raz nie przypadła do gustu. najjj jest z mięsem na pikantnie!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lisc
za stara na te numery



Dołączył: 23 Maj 2013
Posty: 2359
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 18:14, 16 Cze 2014    Temat postu:

ja niedługo spróbuję jednej wersji bezmięsnej, bo chciałabym użyć bakłażana jako dodatku do mięsa - pokroić w plastry i włożyć do piekarnika z plastrami pomidora i mozzarelli jak w przepisie w tym wątku, ale dodam jeszcze paprykę Wesoly zobaczę, co wyjdzie, bo jakoś pomidor chyba krócej powinien być w piekarniku od takiego bakłażana?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Idź do strony 1, 2  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin