Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
lisc
za stara na te numery
Dołączył: 23 Maj 2013
Posty: 2359
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 15:56, 11 Cze 2014 Temat postu: bakłażan - pomysły, przepisy |
|
|
Ostatnio odkrywam to warzywo - zawsze sądziłam, że go nie lubię (może kiedyś próbowałam jakiegoś niedobrze przyrządzonego).
Na razie dodaję do lecza.
Chętnie przyjmę wszelkie pomysły, przepisy, wskazówki co do przyrządzenia - wiem tyle, że przed smażeniem trzeba pokroić i osolić a po pół h opłukać (by puścił goryczkę). Chętnie poznałabym to warzywo w innych wariantach - jak jeszcze warto go jeść?
|
|
Powrót do góry |
|
|
brain
za stara na te numery
Dołączył: 08 Kwi 2013
Posty: 2891
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 16:07, 11 Cze 2014 Temat postu: |
|
|
wydrążyć w bakłażanie łódeczki (wybrany miąższ odłożyć na bok), posolić miąższ i łódeczki z bakłażana, po 15 min. przepłukać i osuszyć (ja tam miąższu nie płuczę i nie czuję goryczki).
przygotować farsz: podsmażyć pokrojony czosnek, cebulkę na oliwie, wrzucić mięso mielone (wołowo-wieprzowe na przykład), przyprawić pieprzem, solą, chilli, papryką słodką i np. oregano, można dodać koncentrat/przecier pomidorowy.
nałożyć farsz do łódeczek, posypać serem i do piekarnika na jakieś 30-40 minut.
pycha!
jadłam też wersję warzywną z serem feta i niestety ale nie wyszło tak dobre i sycące jak wersja mięsna.
|
|
Powrót do góry |
|
|
lisc
za stara na te numery
Dołączył: 23 Maj 2013
Posty: 2359
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 16:21, 11 Cze 2014 Temat postu: |
|
|
wiadomo, co mięso to mięso, ja tam zawsze powtarzam, że królikiem nie jestem
dzięki wielkie za przepis, brzmi apetycznie, zobaczę, jak mi będzie bakłażan pieczony smakował
a co robisz z tym wydrążonym miąższem? też go mieszasz z farszem?
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19043
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 17:07, 11 Cze 2014 Temat postu: |
|
|
Jadłam z farszem pieczarkowo-kurczakowo-pomidorowym. Faktycznie przepyszne
|
|
Powrót do góry |
|
|
brain
za stara na te numery
Dołączył: 08 Kwi 2013
Posty: 2891
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 20:35, 11 Cze 2014 Temat postu: |
|
|
a zapomniałam dodać właśnie, że miąższ później dodaję do farszu i chwilę tak podsmażam:)
pieczony bakłażan jest przepyszny, niedługo spróbuję ugrillować
|
|
Powrót do góry |
|
|
mamma
za stara na te numery
Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 7569
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Polska Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 9:09, 12 Cze 2014 Temat postu: |
|
|
to ja robiłam placki ziemniaczane z bakłażanem bardzo lubię,
ucieram ziemniaki normalnie wszystko przygotowuje jak do placków i bakłażan kroję w takie paseczki małe i cienkie powiedzmy ok 2 cm dł, czasem tak samo jeszcze paprykę dodaję i smażę
a muszę wypróbować takie nadziewane bakłażany
|
|
Powrót do góry |
|
|
lisc
za stara na te numery
Dołączył: 23 Maj 2013
Posty: 2359
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 6:43, 13 Cze 2014 Temat postu: |
|
|
o bebe, też ciekawy przepis, dzięki!
oby się tylko teraz Mąż nie znudził, że bakłażany i bakłażany
|
|
Powrót do góry |
|
|
Olenkita
za stara na te numery
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 10:51, 13 Cze 2014 Temat postu: |
|
|
Ja ostatnio robilam baklazany w piecu tylko bez wydrazania-na wierzch polozylam plastry pomidorow, czerwonej cebuli, pietruszke i plastry mozarelli. Pokropilam oliwa z oliwek, doprawilam, do pieca i wyszly super.
Widzialam tez przepis na takiego przekladanca-plastry baklazana (pokrojone na szerokosc, nie na dlugosc) przeplatane plastrami pomidora, mozarelli i do pieca.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Polly
za stara na te numery
Dołączył: 30 Maj 2012
Posty: 4566
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 12:45, 13 Cze 2014 Temat postu: |
|
|
Nie śmiejcie się, jeśli to głupie pytanie, ale nigdy nie jadłam bakłażana.
Skórkę też się je, czy odkrawa?
|
|
Powrót do góry |
|
|
lisc
za stara na te numery
Dołączył: 23 Maj 2013
Posty: 2359
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 12:51, 13 Cze 2014 Temat postu: |
|
|
Ja zawsze smażyłam i potem jadłam ze skórką - ale jestm nowa w temacie, więc dopiero ze 3 razy; nikt się nie struł w każdym razie a i dobra jest ta skórka, tylko trzeba odpowiednio długo posmażyć (nie przesadzić z tłuszczem bo podobno bakłażan bardzo pije, fajnie mieć teflon)
Dzięki Olenkita za kolejny fajny przepis!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Olenkita
za stara na te numery
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 12:58, 13 Cze 2014 Temat postu: |
|
|
Mysle, ze jest jadalna ta skorka ale ja odkrawam albo wydrazam te lodeczki i skorke zostawiam bo jakas taka twarda mi sie wydaje.
|
|
Powrót do góry |
|
|
mamma
za stara na te numery
Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 7569
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Polska Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 13:08, 13 Cze 2014 Temat postu: |
|
|
ja ze skórką jadłam
|
|
Powrót do góry |
|
|
lisc
za stara na te numery
Dołączył: 23 Maj 2013
Posty: 2359
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 13:13, 13 Cze 2014 Temat postu: |
|
|
ta skórka ma tak fajny wabiący kolor i ładnie błyszczy, że szkoda ją wyrzucać
|
|
Powrót do góry |
|
|
brain
za stara na te numery
Dołączył: 08 Kwi 2013
Posty: 2891
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 18:12, 16 Cze 2014 Temat postu: |
|
|
dokładnie, szkoda skórki
grillowałam ostatnio plastry bakłażana z czosnkiem i tymiankiem i nadziewałam camembertem z pieprzem, no i nam wersja bezmięsna bakłażana kolejny raz nie przypadła do gustu. najjj jest z mięsem na pikantnie!
|
|
Powrót do góry |
|
|
lisc
za stara na te numery
Dołączył: 23 Maj 2013
Posty: 2359
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 18:14, 16 Cze 2014 Temat postu: |
|
|
ja niedługo spróbuję jednej wersji bezmięsnej, bo chciałabym użyć bakłażana jako dodatku do mięsa - pokroić w plastry i włożyć do piekarnika z plastrami pomidora i mozzarelli jak w przepisie w tym wątku, ale dodam jeszcze paprykę zobaczę, co wyjdzie, bo jakoś pomidor chyba krócej powinien być w piekarniku od takiego bakłażana?
|
|
Powrót do góry |
|
|
|