Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Nana
za stara na te numery
Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 3108
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 20:49, 16 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
Aglaia, cebula do rosołku tak. Ale goździki...? Chyba bym podziękowała
Ja osobiście solę bardzo mało. Mąż za to uwielbia na słono. Zawsze na stole mamy solniczkę dla niego i młynek z pieprzem dla mnie. Świeżo mielony pieprz jest moją podstawową miłością kulinarną. Jak dla mnie nie musi istnieć nic innego
|
|
Powrót do góry |
|
|
Edwarda
junior admin
Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 20:57, 16 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
Kasik odezwała się akurat tylko jako ekspert i bardzo jej za to dziękuję
Nie używamy glutaminianu i gotowych mieszanek odkąd prowadzimy własne gospodarstwo
|
|
Powrót do góry |
|
|
elemka
za stara na te numery
Dołączył: 31 Sie 2011
Posty: 2172
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Zachodniopomorskie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 21:04, 16 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
Propunuję zmniejszać ''dawkę'' Ja nigdy nie dodawałam, wyniosłam to z domu rodzinnego. Za to em nie wyobraża dobie zupy, sosu itp. bez.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Olenkita
za stara na te numery
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 21:10, 16 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
Ja nie uzywam kostek rosolowych, w moim domu sie uzywalo tez sporadycznie wiec nie jestem przyzwyczajona do tego smaku, co wiecej, drazni mnie. Jak tylko poczuje w jakims daniu gotowcu czy w marnej restauracji to mam odruch...Zupy gotuje na wloszczyznie swiezej albo suszonej, na miesku i mi wystarczy. Sosy doprawiam winem czosnkiem oliwa octem i tyle.
Za to za duzo sole, a raczej maz. Chcialabym ograniczyc...
Ostatnio zmieniony przez Olenkita dnia Czw 21:11, 16 Lut 2012, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
buba
za stara na te numery
Dołączył: 18 Lip 2010
Posty: 14381
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: śląskie i dolnośląskie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 23:22, 16 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
Kasik napisał: | ale nie mozna powiedziec, ze sod jako kation jest niezdrowy. bez sodu nie zylibysmy chlorek sodu jest nam jak najbardziej potrzebny.
to, ze za duzo soli kuchenje nam szkodzi to wiadomo, ale nie mozna mowic, jak jakas sol co ma sod to jest odrazu zla. |
Oczywiście, ale tak jak Ika pisze w tym co spożywamy jest wystarczająca dawka soli, wszysko ponadto jest już niepotrzebne, a wręcz szkodliwe.
strzyga napisał: | ja w ogóle nie solę |
Ja tak samo.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Cera
za stara na te numery
Dołączył: 17 Lip 2009
Posty: 8066
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 23:31, 16 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
Lubczyk i czosnek do podstawa do rosołu i solić na końcu. Kto lubię rosołek o smaku słodkim dodaje cebulkę.
Odstawianie veget itp. jest ciężkie, sól spoko.
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19038
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 23:33, 16 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
polecam vegete nature. jest to mieszanka jedynie z ziol i soli, bez zadnych polepszaczy kosztuje prawie dwa razy tyle niz zwykla ale ja i tak dodaje malo a smak jest lepszy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Cera
za stara na te numery
Dołączył: 17 Lip 2009
Posty: 8066
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 23:48, 16 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
fresita, a gdzie można kupić? Nie widziałam w sklepie albo nie zwróciłam uwagi.
|
|
Powrót do góry |
|
|
walecznaS
Moderator
Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 23:56, 16 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
Małgorzatka napisał: | fresita, a gdzie można kupić? Nie widziałam w sklepie albo nie zwróciłam uwagi. |
w zwykłym sklepie, taka zielona a nie niebieska torebka
faktycznie, prawie taka sama jak ta zwykła, tam jest zamiast glutaminianu ekstrakt z drożdży - chyba to, o czym Kasik pisała
|
|
Powrót do góry |
|
|
Cera
za stara na te numery
Dołączył: 17 Lip 2009
Posty: 8066
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 23:57, 16 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
Będę szukać, dzięki.
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19038
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 8:26, 17 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
ale w małej ilości do rosołu to chyba można nie ?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 8:50, 17 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
Czyli to samo, glutaminian. Ale ze z drozdzy to ue nie nazywa tego wzmacniaczem.
Nie ma sie co napalac
|
|
Powrót do góry |
|
|
Aglaia
za stara na te numery
Dołączył: 01 Mar 2009
Posty: 1556
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 8:51, 17 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
Nana napisał: | Aglaia, cebula do rosołku tak. Ale goździki...? Chyba bym podziękowała
|
Mi też to połączenie wydaje się dziwne ale jest całkiem smaczne. Jak ktoś nie ma stracha przed nowymi smakami to warto spróbować.
Też prawie nie solę. Ale kiedyś lekarz nawet kazał mi więcej solić, że niby na moje niskie ciśnienie mi pomoże. Prawda to?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Cera
za stara na te numery
Dołączył: 17 Lip 2009
Posty: 8066
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 10:14, 17 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
Nie, to nie prawda. Ja mam bardzo niskie ciśnienie i jedzenie mega ilości soli nic nie pomogło.
Goździki, hm, ciekawe, kiedyś może spróbuje.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Olenkita
za stara na te numery
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 11:26, 17 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
Mozna wiecej solic latem, bo w upaly wydala sie wiecej soli z potem z organizmu, a wraz z nia potas.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|