Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19991
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 21:58, 15 Lis 2008 Temat postu: Biały ser |
|
|
hej... może poradzicie jak mięsożerca może wykorzystac cwierc kg tłustego twarogu...
nigdy nie miałam problemu, bo serniki robiłam, ale obecnie nie mam ani za bardzo czasu ani możliwości...
|
|
Powrót do góry |
|
|
mk,
za stara na te numery
Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 6818
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: Sob 22:09, 15 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
naleśniki z serem
kluski z serem
leniwe pierogi
|
|
Powrót do góry |
|
|
Bystra
za stara na te numery
Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 1339
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3 Skąd: Warszawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 22:47, 15 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
mk, napisał: |
leniwe pierogi |
Dzisiaj robiłam i jadłam... leniwe kluski (ser, jajko, mąka a nie gotowane ziemniaki). Pychota!
Ostatnio zmieniony przez Bystra dnia Sob 22:47, 15 Lis 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19991
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 23:23, 15 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
hmmm... miałam na myśli bardziej jak to połaczyc z czymś tak, żeby wyszło coś mięsnego
mk, z tego, co wymieniłaś toleruję tylko naleśniki... chyba na tym się skończy...
|
|
Powrót do góry |
|
|
mk,
za stara na te numery
Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 6818
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: Nie 7:39, 16 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
Bystra napisał: |
Dzisiaj robiłam i jadłam... leniwe kluski (ser, jajko, mąka a nie gotowane ziemniaki). Pychota! |
ooo tego to nie jadłam
a maka jaka? ziemniaczana? czy pszenna?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Bystra
za stara na te numery
Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 1339
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3 Skąd: Warszawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 11:20, 16 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
Leniwe kluski:
50dkg twarogu
2 jajka
1-2 łyżki cukru
szczypta soli
około 2 szklanki mąki pszennej (ciasto ma wyjść bardziej serowe niż mączne i ma być dość miękkie)
Ser traktujemy widelcem, dodajemy sół, cukier, jajka, mieszamy. Dodajemy szklankę mąki, zagniatamy, dodajemy dalszą mąkę stopniowo, aż wyjdzie nam zwarte, elastyczne ciasto. Potem tą kulkę dzielę na pół, a każdą połówkę na mniejsze kawałki, z których robię małe wałeczki w rękach, spłaszczam na blacie i odkrajam romby. Mam taki garnek (woda, sól, olej), że kluski z jednej połowy ciasta to akurat jedna partia. Od wypłynięcia 5 minut gotowania im wystarczy.
Do tego bułka tarta zasmażana z masłem, cukier do posypania i surówka z marchwi z jabłkiem.
|
|
Powrót do góry |
|
|
mk,
za stara na te numery
Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 6818
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: Nie 12:46, 16 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
dzięki za przepis
jutro wykorzystam
moje dzieci bardzo lubia takie frykasy szybciej zjedzą to niż mięsko
|
|
Powrót do góry |
|
|
szpaczek1
mistrz NPR-u
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 729
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 20:48, 17 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
pewnie sera juz nie ma... ale ja bardzo ruskie pierogi dla leniwych...
robie farsza jak do ruskich pierogów: boczek pokrojony w kostkę(wędzony albo surowy) podsmazyc, cebulak w kostkę, do tego bialy ser i ugotowowne kartofle (takie trochę pogniecione widelcem)... wszystko na patelni ostro mieszać...sól, pieprz, vegeta...
na talerz dac troche makaronu a na góre troche tego farszu... moze nie jest super estetyczne ale jest pyszne!!
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19991
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 23:27, 17 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
hmmm... szpaczek, niezłe...tylko do dodania do tego tych ugotowanych kartofli nie mogę się przekonac...
a jaki makaron do tego?
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19991
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 14:22, 05 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
zrobiłam wg przepisu Bystrej. mam nadzieję, ze będą smakowac. Mi przez gardło ledwo przeszło, więc to chyba dobry znak
|
|
Powrót do góry |
|
|
|