Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 10:47, 12 Kwi 2008 Temat postu: biszkopt |
|
|
czy ktoś ma sprawdzony przepis na delikatny, mało słodki biszkopt? mi nie wychodzi dobrze, nie mam pojęcia czemu
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19043
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 13:07, 12 Kwi 2008 Temat postu: |
|
|
juka ja mam rewelacyjny przepis z octem, napisze pozniej albo wieczorem
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19043
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 8:15, 13 Kwi 2008 Temat postu: |
|
|
składniki:
5 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru(może być niepełna szklanka jak wolisz nie taki słodki)
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki octu
żółtka posypać proszkiem do pieczenia i polać octem, wymieszać widelcem i pozostawić do wyrośnięcia
ubić białka, utrwalić cukrem, dodać wyrośnięte żółtka i mąkę i wymieszać wszystko bardzo delikatnie ŁYŻKĄ
pieczemy 30-40 min w 160-170 stopniach w piekarniku z termoobiegiem, lub w zwykłym piekarniku na 180
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 10:52, 13 Kwi 2008 Temat postu: |
|
|
dzięki
teraz robię krem i jak będzie dobry podzielę się przepisem
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19043
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 13:40, 13 Kwi 2008 Temat postu: |
|
|
chetnie, ja wczoraj jadlam u znajomych tort-light, zwlaszcza krem-gotowany budyn na soku pomaranczowym, lekkie, nieprzeslodzone i pycha. jak wydebie przepis na pewno sie podziele
Ostatnio zmieniony przez fresita dnia Nie 13:41, 13 Kwi 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 13:54, 13 Kwi 2008 Temat postu: |
|
|
ja mam chyba podobny:
pół litra wody, 3/4 szkl cukru i sok z 4 cytryn gotuje się i dodaje 2 budynie cytrynowe. do ugotowanej ciepłej masy dodajemy pół kostki masła i 1 żółtko i miksujemy całość. wylewamy na biszkoptowy spód, a gdy zastygnie nakładamy pół litra ubitej śmietany kremówki (ze śmietanfiksem). na to układa się zwykłe suche herbatniki i smaruje je cytrynowym lukrem. smaczne
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19043
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 14:32, 13 Kwi 2008 Temat postu: |
|
|
na caly biszkopt nie przekrojony jak tort?
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 16:09, 13 Kwi 2008 Temat postu: |
|
|
na cały.
|
|
Powrót do góry |
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 12:39, 08 Mar 2014 PRZENIESIONY Wto 17:35, 08 Kwi 2014 Temat postu: |
|
|
Hej!
Potrzebuję przepis na sprawdzony biszkopt , najlepiej ciemny i do tego masa jakaś , muszę na jutro zrobic tort , bez ograniczeń alergicznych. Czym go najlepiej udekorować teraz martwy sezon z owocami wiec trudniej....
|
|
Powrót do góry |
|
|
ika
junior admin
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 12:46, 08 Mar 2014 PRZENIESIONY Wto 17:41, 08 Kwi 2014 Temat postu: |
|
|
Ja ten robilam dla L raz i byl przepyszny !
[link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
|
Miśka
za stara na te numery
Dołączył: 30 Cze 2012
Posty: 2254
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 13:08, 08 Mar 2014 PRZENIESIONY Wto 17:41, 08 Kwi 2014 Temat postu: |
|
|
gam, ja zawsze robię ten:
[link widoczny dla zalogowanych]
(faktycznie rzucam nim na podłogę ).Rośnie wysoki i zawsze mi wychodzi. Tyle, że ja zawsze przesiewam mąkę i delikatnie łyżką łączę ją z masą. Nie wiem jaki wyrósłby mieszany maszyną.
Na masę to może po prostu bita śmietana i wiśnie z kompotu (tzw. szwardzwaldzki tort wiśniowy). Szybko się robi i smaczny
|
|
Powrót do góry |
|
|
ika
junior admin
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 13:21, 08 Mar 2014 PRZENIESIONY Wto 17:41, 08 Kwi 2014 Temat postu: |
|
|
Ja tam nie przesiewam mąki, ale też rzucam o podłogę każdy biszkopt
A co do wsypywania mąki do jaj to sypie ze szklanki ale powoli na najniższych obrotach i jest ok
|
|
Powrót do góry |
|
|
Miśka
za stara na te numery
Dołączył: 30 Cze 2012
Posty: 2254
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 13:32, 08 Mar 2014 PRZENIESIONY Wto 17:42, 08 Kwi 2014 Temat postu: |
|
|
O! To ja nie wiedziałam, że tak można i póki nie trafiłam na ten "rzucany", biszkopt to była moja zmora.
A mąkę pewnie mieszałabym mikserem, ale niestety nie mam na stanie
|
|
Powrót do góry |
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 13:33, 08 Mar 2014 PRZENIESIONY Wto 17:42, 08 Kwi 2014 Temat postu: |
|
|
jejku, dziewczyny dzięki za szybki odzew, bo właśnie męża do sklepu na zakupy wysyłam
biszkoptem nigdy nie rzucałam, zrobię przy tym numer i upuszczę niby przypadkiem,upssss , ciekawe jak moi zareagują
właśnie coś takiego z konfiturą lub wiśniami z kompotu chcę zrobić, a podobno trudniej jest upiec biszkopt ciemny bo często wychodzi suchy lub zakalec, chyba przez to kakao ,ale chcę zaryzykować
z przybraniem będę miała problem , jakiś patent macie na coś efektownego?
|
|
Powrót do góry |
|
|
mamma
za stara na te numery
Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 7569
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Polska Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 14:55, 08 Mar 2014 PRZENIESIONY Wto 17:42, 08 Kwi 2014 Temat postu: |
|
|
też zawsze żułam biszkopt
ale to nie z takiej odległości żeby aż na zienie z wysokości 20-30 cm stanowczo starczy i tak ze 3 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|