Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
szpaczek1
mistrz NPR-u
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 729
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 11:48, 25 Paź 2009 Temat postu: Bułeczki na śniadanie |
|
|
Ostatnio chodziły za mną bułeczki na śniadanie - takie co robi się wieczorem a rano tylko piecze... i znalazłam taki przepis na stronie
[link widoczny dla zalogowanych]
Bułeczki co rosną nocą
2,5 dag masła
szklanka mleka
2,5 dag drożdży
0,5 łyżeczki soli
1 jajko
0,5 kg mąki
mleko do posmarowania
Wieczorem przygotować ciasto: rozpuścić masło, ostudzić(wszystkie składniki muszą mieć temp. pokojową).
Rozetrzeć drożdże w odrobinie mleka, dodać sól, jajko, resztę mleka, masło i mąkę.
Wyrobić gładkie ciasto. Wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i uformować 12 okrągłych bułeczek.
Ułożyć na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze.
Wstawić na noc na dolną półkę lodówki.
Rano rozgrzać piecyk do temp.250C, posmarować bułeczki mlekiem i
piec około 5 minut.
Ja niestety nie mam piekarnika z temp. 250 i piekę w termoobiegiem około 20-25 min.
Sposób na okrągłe bułeczki:
Na górze na ciasto sypię trochę mąki, odrywam tak łapką ciągnąc kulkę żeby się w dłoni mieściła, miętolę trochę by ciasto było jednakowej konsystencji, a potem ten kawałek rozpłaszczam na dłoni i zbieram boki naprzeciwległe (jakby w sakiewkę) i mocno ściskam paluszkami u góry i tak 8 razy zbieram, łapię sakieweczkę za wiszący dzyndzelek i go troszkę ugniatam, a potem dwiema łapkami kulam i gotowe.
Przepis za kasha/ [link widoczny dla zalogowanych]
Odlot...zrobiłam na sobotę i były takie dobre, że zrobiłam też na niedziele!!
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19043
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 13:18, 25 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
mniam, zrobie chyba
|
|
Powrót do góry |
|
|
brunette
z NPR za pan brat :P
Dołączył: 28 Lis 2008
Posty: 295
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: śląsk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 18:40, 27 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Szpaczku, narobiłaś mi takiej ochoty na te bułeczki,że dzisiaj będę zarabiać ciasto a jutro wstanę te 15min wcześniej,by mieć ciepłe bułeczki na śniadanie
|
|
Powrót do góry |
|
|
Aniąt
za stara na te numery
Dołączył: 29 Wrz 2006
Posty: 5116
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Mazowsze Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 19:23, 27 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
i one urosną w lodówce? przecież drożdżowe lubi ciepło...
|
|
Powrót do góry |
|
|
brunette
z NPR za pan brat :P
Dołączył: 28 Lis 2008
Posty: 295
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: śląsk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 20:01, 27 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Aniąt, nad tym samym się zastanawiałam,ale przeczytałam wątek na gazecie i okazuje się,że w lodówce one nie wyrosną za bardzo,a dopiero w piekarniku "rozkwitną". gdyby były w temp pokojowej,to były by wielkie i puste w środku,a lodówka jakby zatrzymuje proces rozrastania się zresztą zobacze,co z tego wyjdzie jutro rano i zdam raport
|
|
Powrót do góry |
|
|
Aniąt
za stara na te numery
Dołączył: 29 Wrz 2006
Posty: 5116
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Mazowsze Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 20:09, 27 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
OK, bo podejrzane mi się wydało
|
|
Powrót do góry |
|
|
mk,
za stara na te numery
Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 6818
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: Wto 20:26, 27 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
mi też wydawało się podejrzane do czasu jak zjadłam u mamy pączki z ciast ,które też trzyma się w lodówce
były pyszne
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18915
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 21:24, 27 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
ciasto na pizze trzymaja w pizzeri tez w lodowkach
|
|
Powrót do góry |
|
|
mrówka
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 05 Mar 2008
Posty: 973
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 23:12, 27 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
w lodówce takie drożdżowe też rośnie, tylko duuużo wolniej, dlatego cała noc - też mnie kuszą te bułeczki i chyba padną moją ofiarą w weekend
|
|
Powrót do góry |
|
|
brunette
z NPR za pan brat :P
Dołączył: 28 Lis 2008
Posty: 295
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: śląsk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 8:51, 28 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Bułeczki wyszły rewelacyjne!!! Pięknie wyrosły,były chrupiące i rumiane! Pycha!!! Chyba częsciej będę je piekła. Następnym razem spróbuje zrobić z mąki razowej albo dodam jakieś nasionka-tak w ramach eksperymentu Trochę się bałam,że będzie czuć drożdże,bo jakoś zawsze je dam radę wyczuć,ale bułki smakiem nie różniły się od tych kupowanych w piekarni
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18915
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 10:15, 28 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
ja robie czesto takie buleczki, tylko nie na wodzie i bez tluszczu, zwykle drozdzowe. Ale musze dac wlasnie je do lodowki i rano upiec takie na mleku w ogole mi nie pasuja do wedliny
|
|
Powrót do góry |
|
|
Aglaia
za stara na te numery
Dołączył: 01 Mar 2009
Posty: 1556
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 10:36, 28 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
brunette napisał: | Następnym razem spróbuje zrobić z mąki razowej | .
Musisz wtedy wziąć inne proporcje. Mąka razowa inaczej "chłonie" wodę i prosta zamiana zwykłej mąki na razową nie przejdzie.
|
|
Powrót do góry |
|
|
brunette
z NPR za pan brat :P
Dołączył: 28 Lis 2008
Posty: 295
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: śląsk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 13:50, 28 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
wiem,że z razowej trzeba inaczej piec,ale będę testować. Kasik, ja myślałam,że skoro na mleku,to będą takie trochę słodsze,do dżemu czy nutelli,ale okazało się,że to były pyszne,zwyczajne bułeczki pszenne -mąż zajadał z wędliną,ja tylko z masłem,bo ciepłe najlepiej mi tak smakują
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 20003
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 21:27, 12 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
Za mną też coś ostatnio chodziło (upraszam odchudzających się o nieczytanie) czyli oponki, /fizyk to nazwał 'pampuchy' - tego określenia nie znałam/ ciasto drożdżowe smażone w głębokim tłuszczu
właśnie pożarliśmy pół talerza tych pychotek
0,5 kg mąki, 1,5 szkl mleka, 5dag drożdży <- zostawic do wyrośnięcia, potem ubic z 2 jajkami, małym opakowaniem cukru waniliowego, 4 łyżeczkami cukru, 3 łyżkami oleju, łyżką octu. I smażyc w mocno rozgrzanym, głebokim tłuszczu, podawac z cukrem pudrem. SMACZNEGO
|
|
Powrót do góry |
|
|
brunette
z NPR za pan brat :P
Dołączył: 28 Lis 2008
Posty: 295
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: śląsk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 22:05, 12 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
Strzyga,ja znam oponki smażone w głębokim oleju,ale nie drożdżowe tylko z białym serem. Jak znajdę przepis, wkleję ale znów ochoty mi narobiłaś
|
|
Powrót do góry |
|
|
|