Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Misiczka
mistrz NPR-u
Dołączył: 02 Gru 2008
Posty: 710
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 12:24, 16 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Mój mąż nauczył się robić super pizze na drożdżach!
Ja tylko robię za kuchcika i wymyślam jakie by tu dodatki.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Olenkita
za stara na te numery
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 12:33, 16 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Misiczka, ja tez robie pizze na drozdzach, wychodzi super! Choc nie wiem, czy jest to taka tradycyjna pizza, bo na grubym spodzie.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dracena
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 12:37, 16 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Ja tam się nie boję zwykłych, Kasik! I też uważam, że drożdżówy to się robi z zamkniętymi oczami i bez miarki.
A ostatanio zrobiłam z mąką razową i orkiszową. Mniam, mniam.
|
|
Powrót do góry |
|
|
bakteria
za stara na te numery
Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 10180
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 14:48, 17 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
mrówko, właśnie jestem w trakcie robienia drożdżówek z przepisu, który podesłałaś ciasto mi rośnie w okolicy kaloryfera Przygotowałam 2 nadzienia: 1. dżem z węgierek (sama robiłam ) i masę z białego sera (ze śmietaną, pudrem, rodzynkami itp.).
Pochwalę się potem, jak mi wyszły
A co do pizzy - właśnie robiła 2 dni temu na bazie ciasta, które zawsze robię (też drożdżowe oczywiście ), ale mam do niego pewne zastrzeżenia. Zawsze wychodzi mi za miękkie, nie ma szans, żeby chwycić trójkącik pizzy do ręki, trzeba kroić nożem i widelcem Marzy mi się takie chrupiące i twardsze ciasto... Może ktoś ma przepis na takie, które właśnie w ten sposób wychodzi (Misiczko?... ).
Będę wdzięczna
|
|
Powrót do góry |
|
|
mrówka
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 05 Mar 2008
Posty: 973
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 17:47, 17 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
trzymam kciuki w takim razie:)
|
|
Powrót do góry |
|
|
Misiczka
mistrz NPR-u
Dołączył: 02 Gru 2008
Posty: 710
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 18:05, 17 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
2 1/4 szklanki mąki
20 g drożdży (1/5 kostki)
1/2 szklanki ciepłej (nie gorącej) wody
4-5 łyżek oliwy (raczej 5)
1/2 łyżeczki soli
Drożdże trzeba rozpuścić w wodzie (dobrze dodać troszkę cukru), wlać do mąki, dodać oliwę i sól. Wszystko wyrobić, można zacząć mikserem (takie specjalne pałki - spirale), ale potem i tak trzeba wyrobić - posypać mąką, zawinąć w ścierkę i odstawić aż się podwoi. Rozwałkować, przenieść (najlepiej we dwoje) na natłuszczoną oliwą blachę, ponakłuwać widelcem i piec ok. 20 minut.
To czy są trójkąciki do trzymania w ręku, czy takie na nóż i widelec, to zależy od tego co się położy na wierzch. Ważne żeby nie było za wilgotne i za ciężkie (np. dużo pomidorów), bo wtedy ciasto nasiąknie i faktycznie nie da się jeść w ręku (a też tak lubimy!).
|
|
Powrót do góry |
|
|
bakteria
za stara na te numery
Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 10180
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 13:06, 18 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Dziękuję za przepis, będę próbować przy następnej okazji.
A dróżdżówki wyszły pycha!! Zajadamy się z mężem (a oboje mamy zamiar schudnąć po 3 kg )! Oczywiście konfitury napchałam za dużo i wykipiała na blachę, po czym systematycznie się przypalała, ale co zrobić
Polecam drożdżówki!! Ale uwaga- nie da się zjeść jednej na raz... Trzeba min. dwie
|
|
Powrót do góry |
|
|
mrówka
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 05 Mar 2008
Posty: 973
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 13:27, 18 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Cieszę się, że wyszły i to prawda do "odchudzających" to one nie należą
|
|
Powrót do góry |
|
|
Misiczka
mistrz NPR-u
Dołączył: 02 Gru 2008
Posty: 710
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 18:11, 17 Sty 2009 PRZENIESIONY Wto 19:36, 08 Kwi 2014 Temat postu: bułeczki na naprawdę szybko |
|
|
Jak już wyciągnęłam zeszyt z okazji pizzy, to się podzielę super szybkim przepisem na pyszne bułeczki od koleżanki Amerykanki (stąd zapisane w zeszycie jako "Amerykańskie bułeczki Mary")
2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
trochę soli
Wszystko razem wymieszać, formować małe bułeczki i piec 15 minut, w elektrycznym piekarniku 150-160 stopni. Jeść koniecznie na ciepło i z masłem (dość dużo tego masła schodzi)
To oczywiście baza, można dodawać różnego rodzaju "karmę dla kanarków" (słonecznik, dynia itp.), starty ser, ser pleśniowy itp.
Przygotowuje się naprawdę błyskawicznie, świetny przepis jak się zapomni chleba kupić.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|