Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
emma
za stara na te numery
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 21:09, 30 Lip 2015 Temat postu: |
|
|
Co to smazona soczewica? I jak to smakuje?
|
|
Powrót do góry |
|
|
gyal
mistrz NPR-u
Dołączył: 11 Mar 2015
Posty: 706
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 4:32, 31 Lip 2015 Temat postu: |
|
|
soczewica jest mączniasta i bez smaku jak fasola jak dla mnie ale niektórzy się zachwycają chociaż zupa z soczewicy czy pasztet jest niczego sobie
|
|
Powrót do góry |
|
|
lisc
za stara na te numery
Dołączył: 23 Maj 2013
Posty: 2359
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 9:22, 31 Lip 2015 Temat postu: |
|
|
oj bo to trzeba odpowiednio przyprawić
|
|
Powrót do góry |
|
|
gyal
mistrz NPR-u
Dołączył: 11 Mar 2015
Posty: 706
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 10:10, 31 Lip 2015 Temat postu: |
|
|
mama doprawiała ale mimo to nie smakowało
w takiej czystej postaci nie jadłam już dawno. lisciu, jak masz dobry pomysł na soczewicę to się podziel może dojrzałam do nowego smaku, a to takie zdrowe, nietuczące blablabla może warto
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gitka
mistrz NPR-u
Dołączył: 31 Paź 2013
Posty: 750
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 13:07, 31 Lip 2015 Temat postu: |
|
|
Smażona, a właściwie duszona soczewica - pycha!
Robię tak: moczę szklankę soczewicy przez kilka godzin (najlepiej na noc), później ją gotuję żeby zmiękła jeszcze bardziej.
Później na patelni lekko podsmażam przeciśnięty czosnek i czerwoną cebulę aż się fajnie zarumienią. Do tego dodaję miękkie pomidory bez skórki żeby zrobił się sos i na końcu dodaję ugotowaną soczewicę. Do tego ulubione zioła (przed dodaniem sól, pieprz takie tam) i lekko dusimy. Danie gotowe Pycha z ciemnym pieczywem!
|
|
Powrót do góry |
|
|
gyal
mistrz NPR-u
Dołączył: 11 Mar 2015
Posty: 706
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 13:10, 31 Lip 2015 Temat postu: |
|
|
Gitka, to brzmi dobrze! jestem czosnko- i ziołolubna a jaką soczewicę polecasz? czerwona jest chyba najdelikatniejsza?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gitka
mistrz NPR-u
Dołączył: 31 Paź 2013
Posty: 750
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 13:45, 31 Lip 2015 Temat postu: |
|
|
Ja najczęściej robię z czerwoną, ale tak naprawdę to można różne popróbować i spr która najbardziej pasuje
|
|
Powrót do góry |
|
|
Edwarda
junior admin
Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 13:58, 31 Lip 2015 Temat postu: |
|
|
To na zimno też jest dobre?
|
|
Powrót do góry |
|
|
lisc
za stara na te numery
Dołączył: 23 Maj 2013
Posty: 2359
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 14:23, 31 Lip 2015 Temat postu: |
|
|
Ja oprócz przyprawienia jak poleca Gitka (cebulka i czosnek mniam!), dodam jeszcze, że mi fajnie smakuje z podsmażonym osobno boczkiem, wtedy na ten tłuszczyk i skwarki można soczewicę dodać - no ale to juz wersja dietetyczna nie jest
Na zimno jako dodatek do sałatek - można pokombinować i w sałatkach, gdzie jest kasza czy makaron, dodać soczewicy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
gyal
mistrz NPR-u
Dołączył: 11 Mar 2015
Posty: 706
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 14:31, 31 Lip 2015 Temat postu: |
|
|
Z boczkiem też brzmi dobrze ale to zdecydowanie nie jest fit
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gitka
mistrz NPR-u
Dołączył: 31 Paź 2013
Posty: 750
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 15:55, 31 Lip 2015 Temat postu: |
|
|
Oj muszę spróbować z boczkiem tylko jak mi się uda dorwać wędzony, a nie opalany gazem
Na zimno nigdy nie próbowałam w tej wersji, ale przypuszczam, że samą soczewicę jako dodatek do sałatek spokojnie można by wkomponować
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ptysiak
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 18 Sty 2013
Posty: 1095
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 14:05, 23 Sie 2015 Temat postu: |
|
|
Chwalę się Mężowym obiadem w postaci leniwych klusek ze skwarkami i gotowaną kapustką Tak bardzo po wielkopolsku, a u mnie jednak przeszło
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 20:31, 16 Wrz 2015 Temat postu: |
|
|
U mnie dziś były pierożki z dynią i krewetkami uwielbiam! Nieziemskie połączenie smaków
|
|
Powrót do góry |
|
|
Cera
za stara na te numery
Dołączył: 17 Lip 2009
Posty: 8066
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 20:43, 16 Wrz 2015 Temat postu: |
|
|
OT
Moje dzieci nie chcą jeśc na stołówce..bo nie ma soli, okropność!
Macie ten problem z dzieciakami?!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 20:50, 16 Wrz 2015 Temat postu: |
|
|
Nie ma soli?
|
|
Powrót do góry |
|
|
|