Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mk,
za stara na te numery
Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 6818
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: Czw 12:23, 30 Kwi 2009 Temat postu: |
|
|
kapustę szatkuję i wrzucam do garnka i dodaję troche cebuli,wszystko duszę(mozna dodać odrobinę oliwy i jak trzeba to podlać wodą) ,dodaję śmietanę i odrobinę mąki ,przyprawy wg gustu i koniecznie koperek
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19043
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 12:24, 30 Kwi 2009 Temat postu: |
|
|
hmm brzmi smacznie
|
|
Powrót do góry |
|
|
mk,
za stara na te numery
Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 6818
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: Sob 16:12, 09 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
gołąbki z młodej kapusty +sos z koperkiem mniammmm palce lizać
mam tylko nadzieję,że moja wątroba jakoś to strawi
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18916
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 17:00, 09 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
a ja dzisiaj zapiekanka:
makaron, na to mieszanka podsmazona chwile na patelni: szynka surowa, ja mialam szwarcwaldzka + pieczarki+pomidorki cherry przepolowione, doprawione wszystko pieprzem i odrobina soli, wymieszane z duuuza iloscia swiezej pietruszki.
sos: mleko podgrzane z mala iloscia cos a la vegeta, do tego troche skrobi rozcienczonej w zimnej wodzie, potem pare lyzek smietany plus troche startego sera zoltego. cale doprawilam pieprzem.
na forme dalam najpierw polowe makaronu, na to szynka z reszta, na to reszta makaronu, zalalam to sosem i posypalam serem. makaron byl wczesniej ugotowany, przez to czas oczekiwania sie skrocil
krotko mowiac: REWELA![/b]
|
|
Powrót do góry |
|
|
mk,
za stara na te numery
Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 6818
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: Sob 18:11, 09 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Kasik a nie zostało Ci czasem trochę????
bardzo lubię zapiekanki z makaronem ten smak makaronu delikatnie rozpływającego się w ustach......poezja
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 20005
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 21:46, 09 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
A ja jakoś nie przepadam...
ale szynkę szwarcwaldzka uwielbiam
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18916
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 10:36, 10 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
ja od surowych szynek jestem uzalezniona innych praktycznie nie jadam, bo to sama woda, syf i konserwanty.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18916
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 15:14, 13 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
zajadam sie wlasnie drozdzowymi racuchami, mmm jeszcze gorace
|
|
Powrót do góry |
|
|
mk,
za stara na te numery
Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 6818
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: Śro 15:16, 13 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Kasik nie rób smaka
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jadzia
mistrz NPR-u
Dołączył: 01 Lis 2006
Posty: 750
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 16:44, 13 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
A u nas dzisiaj zupa meksykańska - kawałek wędzonego boczku (jakieś 30 dkg) kroję w kosteczkę, smażę z pokrojoną cebulą na oliwie w garnku, w którym ma być cała zupa. W osobnym garnku gotuję pokrojone w kostkę ziemniaki, jak woda zacznie wrzeć, wylewam ziemniaki z wodą na ten boczek, dodaję startą na tarce marchewkę, czerwoną fasolkę (surową należy wcześniej moczyć kilka godzin, ale można też dodać fasolkę z puszki), kukurydzę z puszki. Jak trzeba, dolewam wody. Dodaję mały słoiczek przecieru pomidorowego, sól, pieprz, Vegetę, chilli. Gotuję do miękkości fasolki.
Pycha!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 18:29, 13 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Wierze, ze pycha
Probowalas dodac kolendre mielona, zielona i kmin rzymski?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jadzia
mistrz NPR-u
Dołączył: 01 Lis 2006
Posty: 750
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 9:48, 14 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Kolendry nie próbowałam, kminek (to to samo, co kmin rzymski?) owszem i dobre jest. Ogólnie z przyprawami można przy tej zupie zaszaleć
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 10:43, 14 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Kminek to nie to samo.
Przyprawa o ktorej mysle po angielsku to cumin, wiec tez myslalam, ze to samo...
Kolendra swietnie pasuje I zwykle chyba jest w skladzie przypraw do dan meksykanskich, tylko trzeba kolendre lubic a nie kazdy lubi.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18916
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 19:20, 14 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
dzisiaj byla przepyszna pizza z tunczykiem i szpinakiem. to moja ulubiona kombinacja
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dracena
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 20:46, 16 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
A u mnie ryba po grecku. Super patent wyczytałam, żeby wymoczyć rybę przed przyrządzeniem w mleku - traci taki "rybny" zapaszek i smakuje jeszcze lepiej.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|