Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 20003
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 22:09, 03 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
ja to tylko z żurawinką, żadne bagietki ani inne takie co by mi smaku nie zaburzały
jeszcze mi w lodówce zostały, ale to może jednak już jutro...
kalorie... ah, jak się cieszę, że nigdy nie przyszło mi do głowy ich liczyc i żyję w błogiej nieświadomości!
|
|
Powrót do góry |
|
|
vanillka
z NPR za pan brat :P
Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 327
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: śląskie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 9:26, 04 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
milunia napisał: | nie rozumiem jakim cudem ten ser sie nie rozpływa po patelni i nie ma jednego wielkiego wycieko-bałaganu... |
Ja kroję w ćwiartki, nie smażę całego kawałka, ale potem te ćwiartki panieruję dwukrotnie (czyli jajko+bułka tarta i potem jeszcze raz w jajko i bułkę), a potem smażę nie na patelni, tylko w głębokim oleju dosłownie 2-3 minuty - nic nie wycieka.
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19043
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 15:55, 09 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
dzisiaj ponisola mnie fantazja. zaispirowana juka (a wlasciwie jej jajecznica z lazurem- pyszota ) postanowilam wykorzystac reszte sera ktora mi zostala i robie zawijance ze schabu. rozbilam kotlet, doprawilam, polozylam po 2 plastr
y zlotego plesniowca, na tym podsmazona z cebulka i zaprawione smietana drobno starte pieczarki, zawinelam wszystko opanieruje i zobaczymy co z tego wyjdzie
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 19:08, 09 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
spróbuje te zawijasy ze szpinakiem i czosnkiem do sera, świetnie się komponuje i ładnie wygląda
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18915
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 19:17, 09 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
a ja wlasnie mialam szpinak, taki fajny byl, lisciasty ale delikatny, do tego klopski, niestety kupcze, nie mialam weny do robienia i czasu
|
|
Powrót do góry |
|
|
mk,
za stara na te numery
Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 6818
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: Pon 19:39, 09 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
kluski śląskie wg mojego przepisu
czyli kluski śląskie nadziewane mięsem coś na podobieństwu pyz z mięsem:)
powiem skromnie pycha
i jak tu człowieku schudnąć
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18915
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 19:41, 09 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
mk, kluchy z miesem sa pyszne
ale bym zjadla sobie rolade z modra kapusta i kluskami ceimnymi , mniam mniam nie dal mnie teraz te kluski
|
|
Powrót do góry |
|
|
mk,
za stara na te numery
Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 6818
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: Pon 19:45, 09 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
...rolade z modra kapusta i kluskami ceimnymi...
a jak to się robi Kasik?
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 13:28, 15 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
rolada to...rolada takie mięso (zazwyczaj wołowe) zawinięte z czymś - górek, musztarda, pasek boczku - w srodku, i duszone w sosie. szare kluski to kluski z tartych surowych ziemniakow, kładzione łyzką na wrzątek, mozna podawać też z cebulką lub skwarkami. kapusta modra=kapusta czerwona. standartowy śląski zestaw niedzielny
u nas dzis poledwiczki wieprzowe w sosie camembert - miały byc w miodzie, ale wyczytałam w ostatniej chwili o tym camembertowym sosie. pieczone ziemniaczki i sałata do tego. dla mnie rzeczony plasterek polędwiczki z grilla, z czosnkiem, + sałata z vinegretem. tyz piknie.
|
|
Powrót do góry |
|
|
mk,
za stara na te numery
Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 6818
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: Nie 14:24, 15 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
zmyliła mnie ta rolada
u nas robiło się roladki
my chyba jesteśmy bardzo tradycyjni
rosół
pierś z kurczaka
buraczki ziemniaczki + sos pieczarkowy
na wszelkie eksperymenty mogę sobie pozwolić w tygodniu
w niedzielę musi być tradycyjnie ! to zdanie mojego męża
ja lubię nowości ale.....później muszę same je jeść (przeważnie)
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18915
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 15:15, 15 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
mk, juka dosc dobrze opisala ten slaski obiadek, z tym ze kluski robimi inaczej
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 15:46, 15 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
To jak kluski i jak kapustke?
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 20003
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 16:10, 15 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
mk, napisał: |
ja lubię nowości ale.....później muszę same je jeść (przeważnie) |
no właśnie...
|
|
Powrót do góry |
|
|
szpaczek1
mistrz NPR-u
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 729
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 16:26, 15 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
My dziś bez obiadu bo jacyś pełni jesteśmy i raczej kanapka będzie. Ale wczoraj zrobiliśmy górę pierogów - chyba ze 150 i strasznie się przy tym objedliśmy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 16:56, 15 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
heh, 150... dla naszej rodziny na 3 obiady...
ktos ma jakies niejadki w domu, bo chętnie wymienię na swoje odkurzacze, boscheeee ileż to się trzeba nadźwigać tych zakupów
Ostatnio zmieniony przez juka dnia Nie 16:56, 15 Lis 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|