|
..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ ...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
walecznaS
Moderator
Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 11:59, 05 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
milunia napisał: | a u nas dzisiaj karkówka Zamarynowałam na noc i biorę się do pieczenia, oby wyszła smaczna |
Ja ostatnio na rodzinny obiad (jeszcze przed mdłościami) robiłam karkówkę pieczoną w kiszonej kapuście, chętnie jedli, podobno smaczne ale nie odważyłam się zjeść, samą kapuchę jadłam
A ostatnio moją zachcianką była kaszanka, z tym, że zastanowiłam się czy aby na pewno zjem i doszłam do wniosku, że ciąża przewróciła mi w głowie, zmieniła upodobania kulinarne o jakieś 80% ale jednak kaszanki nie zjadłam.
Ostatnio zmieniony przez walecznaS dnia Sob 12:06, 05 Gru 2009, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 12:10, 05 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
milunia, spróbuj kiedyś tej karkówki, skoro jesteście mięsożerni :
KARKÓWKA
1,5 kg karkówki
3 duże cebule
SOS:
1 szkl. pikantnego ketchupu
1 łyżka octu
1/3 szkl. wody
1 kostka rosołowa
1 łyżeczka słodkiej papryki
sok z 1/2 cytryny
0,5 łyżeczki ostrej papryki
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka musztardy
Karkówkę kroimy w plastry i bez przypraw smażymy na złoty kolor. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian karkówkę i cebulę pokrojoną w krążki. Składniki sosu należy wymieszać, zalać mięso i piec w 170 stopniach około 1,5 godziny.
oczywiście proporcje na dość sporą rodzinę
|
|
Powrót do góry |
|
|
milunia
za stara na te numery
Dołączył: 17 Paź 2008
Posty: 1341
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 12:40, 05 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
ok, to wypróbuje, dzięki dam znać jak się udało, muszę szybko wstawić, bo długo się piecze a na 14 obiad
|
|
Powrót do góry |
|
|
brunette
z NPR za pan brat :P
Dołączył: 28 Lis 2008
Posty: 295
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: śląsk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 14:26, 05 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
jak już w temacie karkówki,moja mama robi podobno rewelacyjną (podobno bo nie wiem jak smakuje- nie jadam wieprzowiny). Karkówkę w całości wkłada się do naczynia i "przykrywa" zalewą (przegotowana ciepła woda z solą peklową, kilka ziaren ziela angielskiego,kilka liści laurowych, przeciśnięte ząbki czosnku, pieprz-też może być w kulkach).Tak pozostawia się to na 2-3 dni w lodówce. później piec w piekarniku jak zwykle. Wychodzi bardzo soczysta i taka różowa. Na grillu w lecie też prezentuje się świetnie. U mnie wszyscy ją chwalą i non stop marudzą mamie by znów zrobiła,więc musi być dobra
|
|
Powrót do góry |
|
|
szpaczek1
mistrz NPR-u
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 729
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 17:24, 05 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
Ja ostatnio odkryłam zupy z żurkiem żytnim- dziś był żurek. A mam jeszcze przepis na zalewajkę też z żurkiem. Fantastyczna rzecz na taką pogodę - od razu cieplej się robi.
Kocham zupy!!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Olenkita
za stara na te numery
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 20:42, 05 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
Zalewajka-moja ulubiona zupa! Najlepsza z grzybkami, mniam
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jadzia
mistrz NPR-u
Dołączył: 01 Lis 2006
Posty: 750
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 21:37, 05 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
szpaczek - jak możesz, podaj przepis na żurek. Ja niestety, jak robię, to z torebki (wychodzi pyszny, ale zdrowe to to nie jest chyba). Wiem, że też są takie żurki w butelkach, czy słoikach, ale nigdy jeszcze mi nic dobrego z tego nie wyszło.
Juka, przepis na karkówkę wygląda na bardzo prosty i smaczny. Zmniejszę o połowę ilość składników i spróbuję. A tę karkówkę to trzeba wcześniej zamarynować jakoś?
|
|
Powrót do góry |
|
|
szpaczek1
mistrz NPR-u
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 729
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 20003
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 22:57, 06 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
Ja dziś zrobiłam mielone inaczej. Mięsko, jajka, 2 łyżki bułki tartej, trochę wody, jak normalnie + do tego 1,5 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego i 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. A jako wkładkę podsmażony wcześniej boczek. ufromowac w kulkę, obtoczyc w bułce tartej i usmażyc
Mniam!
|
|
Powrót do góry |
|
|
novva
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4956
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Mała Wieś przy Drodze
|
Wysłany: Pon 21:13, 07 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
A u nas obiadu dla dorosłych dziś nie było. Lodówka świeci pustką, a na kolację była zamówiona pizza. Nie to, żeby było czym się chwalić
|
|
Powrót do góry |
|
|
milunia
za stara na te numery
Dołączył: 17 Paź 2008
Posty: 1341
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 21:43, 10 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
dziewczyny, dzisiaj zrobiłam karczochy - przygotowałam, ugotowałam do miękka w osolonej wodzie z cytryną a potem zapiekłam w piekarniku z serem bardzo mi smakowało, to zawsze cos nowego, najadłam się jak bąk za 2,5 zł
juka, karkówka się udała, mama chce zrobić ją jeszcze raz na święta to znaczy chce żebym ja zrobiła
tyle że zmodyfikowałam przepis - sos wyszedł mi tak kwaśny, że nie odważyłam się zalać nim mięsa, bałam się że będzie niezjadliwe... a tymczasem ten kwas z cytryny i octu jakoś się neutralizuje w pieczeniu
zamiast cytryny dałam maggi
tez było super
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 20003
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 21:50, 10 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
My dziś na obiad jedliśmy duuuużą jajecznicę z racji tego, że Fizyk włożył jajka w plastikowym pudełku do bagażnika, a następnie najechał ponad 40km/h na śpiącego policjanta... efekt łatwo przewidzieć. Zastanawiam się co zrobic z resztą...
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19043
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 13:52, 11 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
a mnie dzis naszlo na pozywna chlopska zupe i ugotowalam kartoflanke z zacierkami pyszna wyszla
|
|
Powrót do góry |
|
|
milunia
za stara na te numery
Dołączył: 17 Paź 2008
Posty: 1341
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 20:22, 11 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
a jak to się robi? na kostce czy na wywarze z warzyw?
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19043
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 20:29, 11 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
dwa skrzydelka i wloszczyzna bez selera, zadnej koski ani wegety
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna
-> Kuchnia Idź do strony Poprzedni 1, 2, 3 ... 18, 19, 20 ... 74, 75, 76 Następny
|
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni 1, 2, 3 ... 18, 19, 20 ... 74, 75, 76 Następny
|
Strona 19 z 76 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
|