Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 20003
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 15:56, 26 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
ja dziś zrobiłam zapiekane schabowe z pieczonymi ziemniaczkami.
Najepierw podsmażyłam na patelni cebulkę z pieczarkami, bazylią i czosnkiem, potem odrobinę rozbite kotlety /bez panierki/ obsmażyłam, przełożyłam do naczynia żarodopornego, przykryłam plasterkiem sera /powinna byc mozarella/ dalej wyłożyłam tą cebulkę i w międzyczasie przysmażoną paprykę i zapiekłam to razem w piekarniku.
jak Fizyk wróci będziemy jeśc.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 19:58, 26 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
Strzyga, jak robisz pieczone ziemniaczki? (bo jest 100 sposobow, ale nie wszystkie dzialaja)
Ja dzis zrobilam gar grochowki, wege ale i tak pyszna!
|
|
Powrót do góry |
|
|
szpaczek1
mistrz NPR-u
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 729
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 22:16, 26 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
W związku z tym, że moja miłość do żurku nie ustaje zrobiłam jego wielki gar:D i jutro będzie do pracy!!
Powinnam zrobić kiedyś grochówkę, bo na pewno też by nam smakowała...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 22:21, 26 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
A ktos kiedys robil zurek bez kielbachy tak by smakowal dobrze mimo tego? Bo moge kupic zurek w polskim sklepie juz i chetnie zrobie, tylko szkoda stania przy garach jak ma nie byc smaczne.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Olenkita
za stara na te numery
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 7:53, 27 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
Ja zawsze robie bez kielbasy
Zalewam w miseczce kilka wiekszych kapeluszy suszonych prawdziwkow goraca woda.
Gotuje pokrojone ziemniaki, jak zmiekna dokladam grzybki z woda.
Potem dolewam zurek (trzeba probowac raz jest mocniej ukiszony raz mniej, mnie tak z pol butelki srednio wychodzi).
Podsmazam pokrojona drobno cebulke na patelni i dorzucam do zupy.
Pieprz, sol, potem zabielam kapka mleka ( bez maki bo juz w zurku jest)
Jak dla mnie rewelka! Na drugi dzien ma jeszcze lepszy smak.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 10:00, 27 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
Dziekowac!
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 20003
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 10:28, 27 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
Nam taki żur kiedyś na święta mamy koleżanka przyniosła. Z troski oddałyśmy sąsiadce, ale nawet ona nie zjadła jak się potem okazało...
Maria, niezbyt dobrze się wczoraj czułam, więc po prostu rzuciłam pokrojone w kawałki zimniaki na blache, posypałam bazylią i masełkiem. I do piekarnika na pół godzinki.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18915
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 14:33, 27 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
to co olenkita pisze, to postna zalewajka
ja sie zabieram za Kasseler z kiszona kapusta. troche pozno, ale coz, dopiero wrocilam. jak dobrze, ze mam szybkowar
Ostatnio zmieniony przez Karafka dnia Śro 14:34, 27 Sty 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18915
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 15:15, 27 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
wlasnie zasiadam do jedzonka, kocham szybkowar
zrobilam sesje jak gotowalam:
potrzeba mieso surowe peklowane i lekko wedzone.
gotuje sie razem z koszona kapusta:
w tym czasie otwieramy czerwone wino, mialam akurat mlode i swieze australijskie:
podsmazanym wedzonle. ja robilam surowa szynke:
potem zasmazka:
a tak wyglada efekt koncowy:
Ostatnio zmieniony przez Karafka dnia Śro 15:45, 27 Sty 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
walecznaS
Moderator
Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 15:58, 27 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
Ja mięso piekę w kapuście...szybkowaru nie posiadam.
Zdjęcia ładne ale i tak kotlety warzywne, które wcześniej pokazałaś wyglądają smakowiciej
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18915
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 16:00, 27 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
walecznaS, ja jestem miesozerna, nie moge zyc bez tego. takie warzywne to od biedy. inaczej musi byc mieso.
a szybkowar to polecam, nawet nie wiecie ile czasu i energii sie oszczedza. dziwie sie naprawde, ze szybkowary sa w polsce malo popularne.
|
|
Powrót do góry |
|
|
walecznaS
Moderator
Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 16:07, 27 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
kasik napisał: | dziwie sie naprawde, ze szybkowary sa w polsce malo popularne. |
drogie!
Moja mama posiada taki chyba z 20-letni i działa!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18915
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 16:40, 27 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
przeciez nie trzeba odrazu kupowac Fissler czy silit. ja mam dwa garnki z jedna pokrywa, kosztowaly nie wiecej niz 80 euro, nawet nie jstem pewna, czy nie kupowalam jeszcze taniej w promocji. juz dawno mi sie to zrwocilo w Polsce sa tanie szybkowary firmy Fagor, moja mama ma tez taki jeden, jest zadowolona. chociaz ona ma tez taki 20 letni, gotuje w nim buraki i dwa lepsze, Fisslera i WMF. wszystkie ma w roznych wielkosciach co umozliwia robienie wszyskieto jak najbardziej oszczednie.
|
|
Powrót do góry |
|
|
walecznaS
Moderator
Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 17:50, 27 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
kasik, jak patrzyłam to 100zł najmniejszy... a na allegro najtańszy 6l- 79 zł chyba, z dostawą 100 wyjdzie. Sporo moim zdaniem.
Ostatnio zmieniony przez walecznaS dnia Śro 17:51, 27 Sty 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18915
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 18:02, 27 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
ok, ale strata kasy przy gotowaniu przykladowej kiszonej to nie liczy sie? dla mnie rachunek na korzysc szybkowara.
a propos jakbyscie kupowali, to nie jakas firme kogucik, bo jak trzeba bedzie dokupic uszczelke za jakis czas to sie mozecie z reka w nocniku obudzic dlatego musi to byc jakas normalnie dostepna marka na rynku, jak przykladowy fagor. ostatnio kupowalam mamie do jej WMF u nas, bo w Polsce nie ma tych garkow chyba, to placilam 10 euro. do mojego chyba jakiesc 7 kosztuje. ale to na lata starcza. a sam szybkowar na cale zycie wiec i taki nawet za 700 zlotych to moim zdaniem dobra inwestycja.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|