Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Agrafka
za stara na te numery
Dołączył: 27 Sie 2008
Posty: 1796
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 14:28, 28 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
kasik!
ale to smakowicie wygląda! Muszę coś takiego przyrządzić.
Jakoś szczególnie przyprawiasz to mięso, czy tylko sól i pieprz?
I jakie mięso mam do czegoś takiego kupić?
Jak długo w szybkowarze to się robi?
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18915
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 14:38, 28 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
z miesem nic nie robilam, kupilam podwedzone napeklowane. nie wiem czy w polsce tez sie takie kupi. nie musi byc lopatka, moze byc schab.
w szybkowarze robilam jakies 15-17 minut, bo mieso podwedzone potrzebuje mniej.
|
|
Powrót do góry |
|
|
walecznaS
Moderator
Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 9:55, 09 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
Co (i jak) można zrobić na obiad z surowej szynki wieprzowej bez kości, aby było jak najbardziej lekkostrawne?
PS Nie mam szybkowaru (jeszcze - Kasik mnie przekonała, mam zamiar nabyć wkrótce )
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 20003
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 14:30, 09 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
No proszę, ja dziś weszłam tu też z zamiarem zapytania o coś. Mam ochotę na jakieś bitki, czy jakieś inne czyste mięsko w sosiku. Ma ktoś jakiś pomysł?
|
|
Powrót do góry |
|
|
okoani
za stara na te numery
Dołączył: 28 Cze 2009
Posty: 1873
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Roztocze ;) Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 15:52, 13 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
A ja dzisiaj zrobiłam naleśniki z nadzieniem "meksykańskim" własnego pomysłu Do tego barszczyk czerwony z makaronem naleśnikowym (jeden naleśnik się nie udał )
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 20003
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 19:05, 13 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
ja barszczyk czerwony to uznaje tylko z uszkami
na mięsko nadal mam ochotę, a tymczasem dziś zrobiłam sobie na szybko spagetti bolonese.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 19:12, 13 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
A my dzis paszteciki z kapusta i grzybami bo:
1. Kupilam chinskie grzyby i okazalo sie, ze BAAAAARDZO pecznieja po namoczeniu i nie mialam pomyslu wiec
2. Kupilam kapuste kiszona i zrobilam farsz..rowniez dlatego, ze
3. Mialam w zamrazalce gotowe ciasto na paszteciki
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 20003
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 15:14, 18 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
mmmmm... brzmi smacznie.
Ja w końcu zrobiłam mięsko na schabowe, przysmażyłam chwilę i udusiłam w bulionie. Polałam potem sosikiem i z ziemniaczkami wyszło pyyyyyysznie
|
|
Powrót do góry |
|
|
magda091
początkujący NPR-owicz
Dołączył: 13 Lip 2008
Posty: 117
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: opole Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 12:08, 21 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
jeśli ktoś lubi "dania z jednego gara" to polecam na niedzielny obiadek karkówkę pieczoną a la ojciec Grande
do naczynia zaroodpornego wlewamy 2 łyzki oleju i kładziemy kilka cienkich plastrów słoniny, na nie sparzone liście białej kapusty i karkówkę w całości
obkładamy pociętymi w plastry: marchewka, ziemniaki, cebula
wszystko posypać pieprzem i cynamonem ile kto lubi (ja wcześniej mięsno posypuje p[ieprzem i cynomonem i potem jeszcze raz całość)
dodać jagody jałowca
w trakcie pieczenia (ok. 2 h) wlać szklankę białego wina, ja daję połwytrawne
jeśli mięso zostanie można je kroić zimne do chleba
|
|
Powrót do góry |
|
|
mk,
za stara na te numery
Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 6818
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: Nie 12:31, 21 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
kasik napisał: | ok, ale strata kasy przy gotowaniu przykladowej kiszonej to nie liczy sie? dla mnie rachunek na korzysc szybkowara.
a propos jakbyscie kupowali, to nie jakas firme kogucik, bo jak trzeba bedzie dokupic uszczelke za jakis czas to sie mozecie z reka w nocniku obudzic dlatego musi to byc jakas normalnie dostepna marka na rynku, jak przykladowy fagor. ostatnio kupowalam mamie do jej WMF u nas, bo w Polsce nie ma tych garkow chyba, to placilam 10 euro. do mojego chyba jakiesc 7 kosztuje. ale to na lata starcza. a sam szybkowar na cale zycie wiec i taki nawet za 700 zlotych to moim zdaniem dobra inwestycja. |
Kasik doradź jaką pojemność szybkowaru brać pod uwagę tak dla 4 osobowej rodziny(no może w przyszłości większej )
|
|
Powrót do góry |
|
|
mrówka
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 05 Mar 2008
Posty: 973
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 20:40, 21 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
ja nie Kasik, ale... dostaliśmy w prezencie ślubnym 6 litrowego Fisslera - na razie na 2 osoby jest dużo za duży, ale z drugiej strony można w nim też bardzo małe objętości gotować, więc często jest w użyciu a przy tym jest "rozwojowy''
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18915
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 22:40, 21 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
mk, kup sobie taki zestaw, dwa garnki plus jedna pokrywka. uwierz mi, bedziesz dwoch potrzebowac, bo ziemniakoiw 6 litrowce nie bedziesz na obiad gotowac a wielki ci sie przyda tez
to jest tutaj fagor, jak masz ochote wydac powyzej 1000 zl to polecam Fissler albo Silit ale ja sama mam mniej formowe i daja super rade jak juz wczesniej pisalam.
[link widoczny dla zalogowanych]
ten mniejszy moglby byc nawet 3 litrowy, ja swoje musze potem zmierzyc, jutro dam ci znac, bo teraz juz mi sie nie chce
najlepiej ma moja mama, pelna rozmiarowke
szybkowary tez mozna te firmowe spokojnie uzywane na ebay kupic
|
|
Powrót do góry |
|
|
mrówka
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 05 Mar 2008
Posty: 973
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 23:44, 21 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
kasik napisał: | bo ziemniakoiw 6 litrowce nie bedziesz na obiad gotowac |
eeee tam zdarzyło nam się 5 ziemniaków w naszym ustrojstwie gotować - i tak szybciej i ekonomiczniej niż w zwykłym garnku
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18915
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 0:50, 22 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
ale mniej ekonoomicznie i czasowo niz w takim 2 litrowym
|
|
Powrót do góry |
|
|
mk,
za stara na te numery
Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 6818
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: Pon 19:39, 22 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
dzięki Kasik
już upatrzyłam sobie na necie
|
|
Powrót do góry |
|
|
|