Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
milunia
za stara na te numery
Dołączył: 17 Paź 2008
Posty: 1341
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 15:19, 19 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
Olenkita napisał: | lyzeczke kuminu indyjskiego, |
czy chodzi o kmin rzymski?
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18910
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 17:51, 19 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
ja moge golabki tylko polecic, jezeli macie dostep do calych glowki kiszonej kapusty to zrobcie chcialam zrobic z kasza, ale nie chcialo mi sie na koniec miasta do polskiego sklepu po nia jechac, wiec zrobilam z ryzem...sushi ryzem, bo tylko tak w domu mialam ale wyszly boskie
|
|
Powrót do góry |
|
|
Olenkita
za stara na te numery
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 20:42, 19 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
milunia napisał: | Olenkita napisał: | lyzeczke kuminu indyjskiego, |
czy chodzi o kmin rzymski? |
Nie wiem jaki to ten kmin rzymski W kazdym razie to nie jest nasz kminek. Aha , no i sol+pieprz oczywiscie.Mozna podawac z ryzem badz kuskusem
Ostatnio zmieniony przez Olenkita dnia Wto 21:48, 19 Paź 2010, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 21:19, 19 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
Po ang CUMIN, podstawa kuchni indyjskiej i meksykanskiej mniam!
My dzis wege enchiladas.
Na patelnie cebulka w paseczki, papryka w paseczki, ciecierzyca i czerwona fasolka. Mieszam to z 2/3 sosu. Sos to albo pomidory z puszki lub gotowe pomidory przetarte (passata) z mielonym chilli, pieprzem cayenne i cuminem plus pieprz, sol itd. W placki kukurydziane nakladam farsz, zawijam i do naczynia zaroodpornego. Na koniec polewam reszta sosu i posypuje serkiem i do piekarnika.
Wyglada mniej wiecej tak: [link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
|
milunia
za stara na te numery
Dołączył: 17 Paź 2008
Posty: 1341
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 9:01, 20 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
ostatnio zainteresowała mnie kuchnia indyjska, mam zamiar wypróbowac jakies przepisy - znalazlam kilka stron i sklep z indyjskimi produktami w Genewie Wybiore się tam po przyprawy.
Mario czy robisz sama klarowane masło - czyli ghee? Wczoraj dowiedziałam sie o istnieniu czegos takiego
A wszystko to dzieki mojej pracodawczyni która jest instruktorka pilatesu, babka po 40 a wygląda lepiej niż niejedna 20stka - jej dom jest urządzony na wschodnią modłę (bardzo mi sie to podoba) a w kuchni pachnie tak mmmyyy fajno.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 9:21, 20 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
Nie robie tego masla, ale chce robic ser paneer bo dosc latwo sie robi a uwielbiamy z M
|
|
Powrót do góry |
|
|
mk,
za stara na te numery
Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 6818
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: Śro 18:16, 20 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
żurek taki na boczku z jajkiem
ryż + kurczak( pokrojony w kostkę i podduszony na patelni-nie przyznam sie czym posypany ) +brokułu z sosem czosnkowym
jak ja lubię takie szybkie jedzenie
|
|
Powrót do góry |
|
|
szpaczek1
mistrz NPR-u
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 729
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 21:43, 08 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
Ja ostatnio oszalałam na punkcie zup:
- sobota/ zupa rybna. Pierwsza w życiu i raczej będę szukała innego przepisu, bo wyszła za gęsta. Może macie jakiś fajny przepis na zupę rybną??
- na poniedziałek do pracy zrobiłam zupę z dyni... i zjadłam w pracy z górą jogurtu. Z tego przepisu: [link widoczny dla zalogowanych] (mi bardziej smakuje ta z kuminem i robię bez klusek ręcznie robionych, można jeść z makaronem lub bez zapychaczy... ).
- a dziś barszcze ukraiński, będzie na jutro do pracy. Jak ktoś chce to mogę wrzucić przepis na nowy wątek. Przepis jest z gazetki chyba poradnika domowego. Mężowi dam taki zgodnie z przepisem, ale sobie wlałam już do słoika ogromną ilość octu winnego... pycha!!
I właściwie myślę, że nadszedł czas na żurek!! Taki gęsty, z boczkiem i jajkiem.... Jak nic będzie 11 listopada...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18910
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 22:44, 08 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
zupa rybna to jak rosol, tylko na rybie. pamietac trzeba zeby wyciac skrzela i oczy i daje sie ziele angielkie i lisc laurowy taka mala roznica, ale duzo robi. mniam
Ostatnio zmieniony przez Karafka dnia Pon 22:46, 08 Lis 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 23:43, 08 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
Ja jadlam zupe rybna na mleku i byla pyszna. Nie pamietam przepisu ale bylo tam sporo: wiedzona jakas biala rybka i normalny losos, papryka, kukurydza i mnostwo swiezej kolendry.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18910
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 20:47, 12 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
Dzisiaj na kolacje soczysty gruby medium stek ! Mniam do tego sos i maslo ziolowo czosnkowe, chleb turecki, wytrawne xzerwone wino i koniec tygodnia odrazu lepszy
|
|
Powrót do góry |
|
|
mk,
za stara na te numery
Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 6818
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: Pią 21:19, 12 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
u nas pierogi
lepiłam je 2,5godz.
i zostało tylko troszeczkę, dzieci jadły je na obiad, kolację a syn się pyta czy na śniadanie jutro też będą
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18910
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 12:30, 29 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
u nas dzisiaj pelnoziarnisty makaron z sosem bolonskim ale zmodyfikowanym bo dodalam pieczarki.
|
|
Powrót do góry |
|
|
abeba
Gość
|
Wysłany: Pon 13:30, 29 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
a u mnie chyba sucha pizza z jakimiś warzywami, bo mam mnóstwo ciasta i surowe warzywa, a nie mam żadnego sera, masła, jogurtu, nic co by sie na sos nadawało.
co do kminku i kuminu..... kupiłam tu niedawno bietolę (takie jakieś zielsko lokalne) gotowaną. smakowała trochę jak młoda kapusta, więc sobie doprawiłam "kminkiem".... dopiero potem looknelam, ze to był kmin kupiony tutaj czyli ten bardziej orientalny, rzymski....w kazdym razie do kapusty go nie polecam. A bietoli nie polecam w ogóle.
|
|
Powrót do góry |
|
|
okoani
za stara na te numery
Dołączył: 28 Cze 2009
Posty: 1873
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Roztocze ;) Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 13:36, 29 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
abebo - a musztardy albo majonezu też nie masz? w sumie taka "sucha" pizza też może być całkiem fajna - tylko nie zapomnij posmarować ciasta odrobiną oliwy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|