Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 19:03, 03 Sie 2012 Temat postu: |
|
|
Napiszesz jak robisz? I jakie pulpeciki dla mlodego? Bede na dniach robic z indyka dla A i jak wiesz, nie bede tego probowac
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 19:04, 03 Sie 2012 Temat postu: |
|
|
A my dzis cudowne curry z baklazanow, fasolki i groszku i sos z pasty tajskiej (green thai curry paste) z mlekiem kokosowym i passata. PYSZNE!
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19998
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 19:24, 03 Sie 2012 Temat postu: |
|
|
robię po dorosłemu, bo mały tak lubi. mięsko mielone, cebulka rozdrobiniona w mini-mikserze, jajko, trochę bułki tartej i trochę wody tak na oko (zamiast namoczonej bułki, bo mi się nie chce ), trochę przypraw.
na gotującą się wodę daje kostkę rosołu drobiowego (wersja ekspres, bo dziś już późno było, normalnie gotuję najpierw rosołek na kurczaku i warzywach) i jak się dalej gotuje to wrzucam zrobione z mięska kulki, pilnując, żeby każda była wrzucana na gotujący się bulion, a nie tak od tak zaraz po sobie, żeby mieć pewność, że są gotowe gotuje pod przykryciem 25 min.
sos: wyjmuje pulpety z bulionu, odstawiłam garnek z ognia, do jakiegoś kubkowatego naczynia wrzucam 2 czubate łyżki mąki, dodaje ok 5 (do 7 było w przepisie) łyżek zimnej wody i mieszam tak do konsystnecji śmietany, jak już nie ma grudek mieszając dodaje śmietanę i mieszam, następnie mieszając dodaje powoli po łyżce gorącego bulionu i tak aż mi się naczynko skończyło (wzięłam akurat miarkę 0,5 l), potem wlewam tą miksturę do bulionu i stawiam z powrotem na ogień mieszając cały czas i gotując aż sos będzie gęsty. następnie wrzuciłam spowrotem pulpety i jeszcze chwila na ogniu (ale nie do zagotowania) i już
pyyyycha!
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19998
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 19:27, 03 Sie 2012 Temat postu: |
|
|
a ogólnie dla dzieci robi się bez cebulki (ale mój uwielbia), a dodaje się najczęściej startej marchewki.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dona
za stara na te numery
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12434
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon 14:47, 06 Sie 2012 Temat postu: |
|
|
w dzisiejszy upalny dzien serwuję młode ziemniaczki z kefirem...
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19998
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 16:18, 06 Sie 2012 Temat postu: |
|
|
ja nie lubię kefiru
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 17:13, 06 Sie 2012 Temat postu: |
|
|
Wczoraj zrobilam pyszna zupe-krem z soczewicy z mlekiem kokosowym. M byl zachwycony, wyszlo bardzo tanio i bardzo duzo.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 21:11, 02 Wrz 2012 Temat postu: |
|
|
[link widoczny dla zalogowanych]
Nasz obiad dzis, tarta z pieczona papryka, mozzarella i bazylia, pyszna!
|
|
Powrót do góry |
|
|
buba
za stara na te numery
Dołączył: 18 Lip 2010
Posty: 14381
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: śląskie i dolnośląskie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 21:18, 02 Wrz 2012 Temat postu: |
|
|
Wygląda świetnie, ale najadacie się tym?
Wy oboje wege?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 21:26, 02 Wrz 2012 Temat postu: |
|
|
To dosc duza blaszka, ja jem ryby, M nie.
|
|
Powrót do góry |
|
|
fiamma75
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 16712
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 20:20, 07 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
Nasz wczorajszy i dzisiejszy obiad - sama robiłam a rzadko gotuję - polędwiczki pieczone z brukwią i marchwią
tu przed pieczeniem
[link widoczny dla zalogowanych]
a tu po
[link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
|
Edwarda
junior admin
Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 20:24, 07 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
Owszem słyszałam, że istnieje brukiew, ale jak wygląda to chyba nie wiem a już co z niej zrobić to w ogóle.
Podasz przepis, bo mnie zaciekawił.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Nana
za stara na te numery
Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 3108
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 20:25, 07 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
mmm.. musiało być pyszne
|
|
Powrót do góry |
|
|
mk,
za stara na te numery
Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 6818
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: Nie 20:25, 07 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
wygląda smakowicie
a jak smakuje brukiew?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Nana
za stara na te numery
Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 3108
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 20:28, 07 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
hihi a ja myślałam, ze tylko ja nie wiem jak smakuje/wygląda brukiew
|
|
Powrót do góry |
|
|
|