Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
fiamma75
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 16712
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 20:33, 07 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
brukiew smakuje jak ostra kalarepa, ale surowej się jej nie je. Ciężko ją dostać. Zazwyczaj mąż gotuje z niej zupę (całkiem pyszna). Do tego dania użyłam niewiele brukwi - jeden gruby plaster pokrojony w kostkę.
Przepis prosty:
naczynie zaroodporne, oliwa na dnia, trochę pokrojonej cebuli, polędwiczki pokrojone i doprawione solą, pieprzem i tymiankiem na to brukiew i marchew, wszystko jeszcze skropione oliwą i do piekarnika na ok. 2 godz.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19998
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 15:11, 09 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
to długo się piecze. ja dziś rozmrażam żeberka. będą duszone
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19998
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 19:39, 29 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
nie miałam dziś kompletnie pomysłu na obiad. coś mnie podkusiło i kupiłam winiary "skrzydełka z miodem" oraz skrzydełka.
wyszły nawet dobre, ale koło miodu to one nawet nie stały
tylko po co takie nazwy dawać?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18910
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 20:57, 29 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
Fiammo brukiew mozna jest na surowo, starta do salatki np.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 0:07, 30 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
Dzis zielone tajskie curry, Smyk wcinal az sie uszy trzesly
On naprawde lubi wyraziste smaki, ostatnio jadl cytryne jak jablko, krzywil sie ale gryzl dalej...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Nana
za stara na te numery
Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 3108
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 10:19, 30 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
mój też lubi wyraźne smaki. W nd mąż zrobił prze-kwaśny kapuśniak. Dawno już nie widzieliśmy Wampira tak długo przy talerzu
Mario, Jak się robi zielone tajskie curry?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 10:29, 30 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
Zaraz poszukam i wstawie przepis na takie, ktore robilam i wyszlo pycha.
[link widoczny dla zalogowanych]
Nie wiem jak w Polsce dostep do mielonego cuminu, turmeric to kurkuma.
Uzylam tez puszke pomidorow siekanych zamiast 'roast passata'.
Ja tez kupuje gotowe pasty curry (zielona i czerwona tajska), tylko wybieram te lepszej jakosci. Sosow tajskich nie kupuje, w porownaniu z sosem jaki zrobisz sama sa do niczego.
Przepis po ang wiec jak ktos potrzebuje pomocy to pisac!
Ostatnio zmieniony przez Maria dnia Wto 11:41, 30 Paź 2012, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18910
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 14:01, 30 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
a ja zaraz zrobie sobie swiezy szpinak (wlasnie dorwalam u ukochanego turka ) z orzeszkami piniowymi, czosnkiem i malymi jajowymi pomidorkami. wlasciwie moglabym ugotowac jakis dobry makaron zrobic tradycyjne pomodoro e spinaci ale mam tortellini z mieskiem (ok, kupcze, nie robione ) to wykorzystam
no i gotowe:
palce lizac!
Ostatnio zmieniony przez Karafka dnia Wto 14:44, 30 Paź 2012, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
milka83
pierwszy wykres
Dołączył: 04 Wrz 2012
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 15:23, 30 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
Kasik, wygląda bardzo apetycznie
A u mnie na obiad flaczki
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18910
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 15:31, 30 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
no flaczkami to bym nie pogardzila! niestety u nas ciezko dostac
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19998
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 14:29, 19 Lis 2012 Temat postu: |
|
|
ja nie lubię falczków. nie mam dziś pomysłu na obiad. kompletnie. mam w lodówce np. jakieś udka z kurczaka, ale nie wiem co z nimi zrobić...
|
|
Powrót do góry |
|
|
tinuviel
znawca NPR
Dołączył: 04 Lis 2011
Posty: 452
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 15:30, 19 Lis 2012 Temat postu: |
|
|
uloz na blaszce, posyp przyprawa do kurczaka, potem majerankiem i na180 st. na 1,5h do piekarnika malo roboty, a pyszne
|
|
Powrót do góry |
|
|
ika
junior admin
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 15:50, 19 Lis 2012 Temat postu: |
|
|
I jeszcze obrane ziemniaki do tego rozrzuć dookoła i nie będziesz musiała nawet gotować
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19998
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 16:05, 19 Lis 2012 Temat postu: |
|
|
na razie znalazłam w lodówce zamrożony rosół z udkiem w środku zjadliwy
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19998
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 15:42, 20 Lis 2012 Temat postu: |
|
|
A w ogóle dzięki dziewczyny. okazało się, że te udka to jednak ćwiartki były (eh... co to choroba z człowiekiem robi - nawet nie wie co kupuje). W każdym razie zrobiłam tak jak radziłyście. Pikeranika nie mam, ale kombiwar działa podobnie i w 40 min obiad był gotowy Zaliczę do pocztu w miare szybkich dań
Dzisiaj odmroziłam mielone i z części zrobiłam kotlety, a z reszty cannoli się w kombiwarze "piecze". Tylko nie wiem czy 20 min to nie będzie za dużo...
|
|
Powrót do góry |
|
|
|