|
..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ ...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ika
junior admin
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 20:18, 02 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
Justek skąd wy gołębia mieliście ??
U mnie dzisiaj pizza mojej roboty
Ja makaron domowy lubię każdy I gruby z noża i cienki i z maszynki W ogóle kocham makarony ! Rosół zawsze jem najpierw wodę a potem sam makaron nasączony tym rosołem
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 23:15, 02 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
Ika hodowaliśmy, w sumie dopiero w zeszłym roku zlikwidowaliśmy hodowlę a tak to od zawsze u nas były podobno jedno z najzdrowszych mięs dla dzieci
|
|
Powrót do góry |
|
|
brain
za stara na te numery
Dołączył: 08 Kwi 2013
Posty: 2891
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 11:45, 05 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
ktoś chętny na krem z marchwi?
dziś stworzyłam go pod naporem pustki w lodówce i smaka na coś rozgrzewającego, totalnie nie czuć marchewki jak w zupkach dziecięcych! a jaki ma kolor śliczny, ah jak dobrze że mam jeszcze cały garnek i będę go wcinać do wieczora
porcja na 4 osoby myślę, koszt... 5 zł za całość?
użyłam 3 wielkich marchewek, 1 pietruszki, 1 cebuli białej, 1 szalotki (bo akurat miałam), 3 ząbków czosnku, 1/2 papryczki chilli świeżej, woda, trochę przypraw i śmietana 18% (pół małego kubeczka) i trochę soku z cytryny. a do posypania uprażone ziarna słonecznika i czipsiki z kabanosa
obraną marchew, pietruszkę pokroiłam na półplastry, cebulę w piórka, czosnek i chilli w kosteczkę (i tak wszystko będzie na końcu blendowane).
wszystkie składniki podsmażyłam na oliwie, na końcu smażenia dodając łyżkę masła (taki sposób przygotowywania warzyw do zup poleca Jamie Olivier, zupełnie inny smak).
w połowie smażenia dodałam do warzyw płaską łyżeczkę curry, 2 czubate łyżeczki suszonego imbiru, łyżeczkę soli, trochę suszonej trawy cytrynowej (pewnie obyłoby się bez ).
jak warzywa zaczęły tracić na objętości, zaczęły się rumienić i przeszły trochę przyprawami, zalałam je wodą (dałam tylko tyle by zakryły warzywa) + dodałam parę ziarenek pieprzu.
gotowałam je pod przykryciem jakieś 10 minut, później zblendowałam, a że wychodzi za gęste regulowałam konsystencję dodając po trochę gorącej wody, dalej blendując. kiedy konsystencja zaczęła wyglądać mniej więcej tak jak powinna, dodałam śmietany 18% (wcześniej zahartowanej zupką) i na sam koniec, żeby pozbyć się nadmiernej słodkości marchwi - dodałam soku z cytryny, aż do złamania słodkiego smaku.
wymieszać, nałożyć do miseczek, posypać dodatkami i sycący, rozgrzewający krem z marchwi na orientalną nutę gotowy, mniam
|
|
Powrót do góry |
|
|
Iskra
za stara na te numery
Dołączył: 15 Sie 2013
Posty: 4562
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: wlkp Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 12:01, 05 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
OJAAAAAA Brain, ale mi smaka narobiłaś, chyba zrobię jakoś na dniach
|
|
Powrót do góry |
|
|
brain
za stara na te numery
Dołączył: 08 Kwi 2013
Posty: 2891
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 12:17, 05 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
ja nie wiedziałam, że z marchwi, praktycznie żadnym kosztem można takie cuda wyczarować fajne jest też to, że w 20 min. mamy obiad na talerzu i nie trzeba przy nim za wiele robić
a zaraz zabieram się za chlebek bananowy, bo mam 3 czarne banany w lodówce
|
|
Powrót do góry |
|
|
matunia
za stara na te numery
Dołączył: 20 Lut 2012
Posty: 2827
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 21:30, 05 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
Justek my też mamy gołębie:) ja mogę na nim rosół zrobić, faktycznie smaczny, ale w życiu tego nie zjem. Za to mój mąż i starszy syn po prostu uwielbiają i obgryzą mięsko do ostatniej kosteczki
|
|
Powrót do góry |
|
|
kap
znawca NPR
Dołączył: 12 Maj 2014
Posty: 466
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 9:07, 06 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
Gołębie mnie obrzydzają, w życiu bym zupy na nich nie gotowała takie hodowlane to pewnie co innego i traktuje się je jak kurę,ale ja kojarzę je tylko jako upierdliwe, brudne i smierdzące szczury latające, fe
|
|
Powrót do góry |
|
|
Agrafka
za stara na te numery
Dołączył: 27 Sie 2008
Posty: 1796
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 10:03, 06 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
jeszcze przed obiadem, ale mam w planie pomidorową z weekendu. mniam:-)
|
|
Powrót do góry |
|
|
koszatniczka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6853
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 10:12, 06 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
brainy niezłe! wygląda obłędnie
zastanawiam się czy wyszło by podobnie z warzywami z rosołu...
|
|
Powrót do góry |
|
|
brain
za stara na te numery
Dołączył: 08 Kwi 2013
Posty: 2891
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 11:13, 06 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
Koszatniczka, chyba by nie wyszlo chodzi o to ze warzywa gotuje sie krótko, nie jak w rosole 2-3h, dzieki temu zachowują smak, a wcześniejsze podsmażenie ich na oliwie i maśle jeszcze im tego smaku dodaje.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 9:40, 13 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
Dziewczyny jest moc
cala rodzina zachwycona i prosza o jeszcze a 30 zezarli w pare minut!
przepyszne kotleciki ziemniaczane z feta
mialam 850-1000 gr ziemniakow juz ugotowanych
200 gr ser feta (ale prawdziwy!)
4-5 lodyzek szczypiorku
3 lyzki koperku
pieprz
troche slodkiej lub ostrej papryki
jajo
(nie solilam bo feta slona, ale to jak komu co pasuje)
wiadomo, ziemniaki i ser zmielic (ja wszystko potraktowalam tluczkiem do ziemniakow i juz) itd, wymieszac, odstawic do lodowki by zgestnialo, formowac male kotleciki
obtczalam w mace gryczanej i na odrobinie oliwy smazylam na zloto bo potem i tak szlo do piekarnika
podalam z salsa z papryki, pomidorow, soku z cytrynki i czosnku
REWELACJA
|
|
Powrót do góry |
|
|
buba
za stara na te numery
Dołączył: 18 Lip 2010
Posty: 14381
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: śląskie i dolnośląskie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 16:41, 13 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
Brzmi świetnie!
Gdyby nie to, że nie mam piekarnika, na pewno bym zrobiła.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Iskra
za stara na te numery
Dołączył: 15 Sie 2013
Posty: 4562
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: wlkp Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 16:44, 13 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
Buba, witaj w klubie ludzi żyjących smutnym bezpiekarnikowym życiem
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 17:14, 13 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
No to normalnie usmazyc przeciez mozna
ja tylko podsmazam lekko, bo olej mocno ograniczam
Naprawde polecam!
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19038
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 17:44, 13 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
Mario a fetę można tofu zastąpić?
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna
-> Kuchnia Idź do strony Poprzedni 1, 2, 3 ... 55, 56, 57 ... 74, 75, 76 Następny
|
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni 1, 2, 3 ... 55, 56, 57 ... 74, 75, 76 Następny
|
Strona 56 z 76 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
|