Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
brain
za stara na te numery
Dołączył: 08 Kwi 2013
Posty: 2891
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 14:46, 21 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
Jesli wersja uboga zawiera orzechy piniowe to aż boje się zapytać o wersje Premium... Przeciez te orzechy kosztują nawet ok. 200 zl za kilogram...
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19038
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 15:12, 21 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
Łyżkę tych orzechów biorę ale za to nie ma tam ani pomidorów suszonych ani dobrego parmezanu
|
|
Powrót do góry |
|
|
brain
za stara na te numery
Dołączył: 08 Kwi 2013
Posty: 2891
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 18:03, 21 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
W każdym bądź razie musi byc pyszne
U mnie frittata z (wczorajszym) makaronem, cebulką, czosnkiem, tymiankiem i borowikami, jamiiiiiii
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19038
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 18:46, 21 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
Fakt, obłędne było
Gam i jak pierwsi? smaczne?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Aglaia
za stara na te numery
Dołączył: 01 Mar 2009
Posty: 1556
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 19:54, 21 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
fresita napisał: | U nas wersja uboga czyli bazylia, czosnek, oliwa i orzechy piniowe. |
Ale to jest najlepsza wersja . Ja jeszcze daję parmezan. Tylko bazylii nie chce mi się obrywać (u nas na 2 osoby schodzą zazwyczaj 3 drzewka). Jakby wymyślili do tego jakąś maszynkę to chętnie bym kupiła .
Pesto można jeszcze zrobić z pieczoną dynią (akurat sezon) albo pieczoną papryką.
|
|
Powrót do góry |
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 21:27, 21 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
Fresi piersi wyszły super bez tłuszczu , soczyste , chrupiące , choć miałam wrażenie ze trochę zbyt słone , moze przez krakersy . W każdym razie będę je robić i polecać
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19038
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 6:49, 22 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
Najlepsze krakersy do nich to Ritz, ale u nas chyba niedostępne, ja robię z TUCa.
|
|
Powrót do góry |
|
|
kap
znawca NPR
Dołączył: 12 Maj 2014
Posty: 466
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 8:18, 22 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
Ja robiłam z lajkonika i słone nie były. A przepis jest super-proste i obłędnie dobre
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19038
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 8:54, 22 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
To przepis Nigelli ona robiła do tego krwiste ziemniaki czyli takie połówki ziemniaków zapiekane z ketchupem i mozarella
|
|
Powrót do góry |
|
|
babajaga
za stara na te numery
Dołączył: 15 Lis 2013
Posty: 2645
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 16:36, 22 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
Też kiedyś robiłam tego kurczaka w krakersach, i smakował mi, ale trafiłam na jakieś stare mięso i mam złe wspomnienia, choć przepis fajny.
Za to dziś wykazałam się inwencją. Zaczęło się od przepisu znalezionego w internecie, a skończyło zupełnie inaczej
Pierś kurczaka pokroiłam na kawałki - takie mini kotlety, obtoczyłam w przyprawie do kurczaka i czosnku granulowanym i curry. Panierowałam w mące kukurydzianej i jajku i smażyłam takie rumiane kotleciki.
Osobno na oliwie podsmażyłam/poddusiłam (trudno określić jednoznacznie co to był za proces) chińską mieszankę warzyw z dodatkiem odrobiny sosu sojowo-grzybowego.
No i kluczowa kwestia - sos do polania dania. Najpierw zrobiłam z przepisu i wyszedł obrzydliwy i wylądował w kiblu Następnie postanowiłam zmodyfikować przepis i zrobić po swojemu: sok z 1 pomarańczy, ok 4 płaskie łyżeczki miodu, 4 wyciśnięte ząbki czosnku, do tego trochę przyprawy do kurczaka (dałabym chińską, ale okazało się że nie mam), ok 2 łyżeczki sosu sojowo-grzybowego. Troszkę startej skórki z pomarańczy, albo ukrojony kawałek skórki, który można później wywalić (żeby było więcej aromatu niż z samego sosu). Wszystko w tym rondelku musi porządnie zabulgotać i się spienić całe - tak żeby skarmelizowało. Wtedy sos fajnie gęstnieje.
Na talerzu dowolnie skomponować ryż+mięso+warzywa+plasterek pomarańczy do dekoracji i zjedzenia i polać sosem.
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19992
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 18:19, 22 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
mój mąż by takiego dania nie ruszył
kurczaka w krakersach robiłam. Chciałam nawet przenieść to danie na jakiś niedzielny obiad, ale u babci użyć piekarnika to zbyt kłopotliwe, a wieźć to 40 km to nie bardzo
|
|
Powrót do góry |
|
|
brain
za stara na te numery
Dołączył: 08 Kwi 2013
Posty: 2891
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 19:21, 22 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
A ja robiłam dziś amerykańskie hamburgery z krakersami
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19038
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 19:42, 22 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
U mnie skrzydełka pieczone w słodkiej papryce i innych przyprawach i fryty
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 16:24, 26 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
u mnie tradycyjnie co sie rzadko zdarza Ziemniaczki, surowka z kiszonej kapusty i rybka dla mnie i Mlodego.
|
|
Powrót do góry |
|
|
lisc
za stara na te numery
Dołączył: 23 Maj 2013
Posty: 2359
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 18:07, 21 Sty 2015 Temat postu: |
|
|
pochwale się, ugotowałam coś, co nazywam kurczakiem po tajsku (kurczak, mleko kokosowe, zielona pasta curry, cebula, papryka, marchewka, ryż jaśminowy)
nie wiem, czy Tajowie by to rozpoznali, ale jest pyszne
|
|
Powrót do góry |
|
|
|