Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 10:09, 12 Lut 2015 Temat postu: |
|
|
Na to samo zwróciłam uwagę
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gitka
mistrz NPR-u
Dołączył: 31 Paź 2013
Posty: 750
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 18:59, 19 Lut 2015 Temat postu: |
|
|
Pochwalę się
Dziś miałam pyszny obiadek - grilowane topinambury w sosie BBQ
Pychotka
Sos robiłam sama, od podstaw
|
|
Powrót do góry |
|
|
brain
za stara na te numery
Dołączył: 08 Kwi 2013
Posty: 2891
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 20:48, 19 Lut 2015 Temat postu: |
|
|
Daj przepis na sos
|
|
Powrót do góry |
|
|
koszatniczka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6853
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 20:56, 19 Lut 2015 Temat postu: |
|
|
wow!
aż musiałam wyguglać
|
|
Powrót do góry |
|
|
lisc
za stara na te numery
Dołączył: 23 Maj 2013
Posty: 2359
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 13:51, 20 Lut 2015 Temat postu: |
|
|
koszatniczka napisał: | wow!
aż musiałam wyguglać |
zrobiłam to samo
|
|
Powrót do góry |
|
|
ika
junior admin
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 14:01, 20 Lut 2015 Temat postu: |
|
|
Ja znam ale dlatego, że podaje się suszony jako przysmak dla gryzoni Koszatniczko powinnas wiedziec
A gdzie takie można kupic no i jak to smakuje w ogóle ¿
|
|
Powrót do góry |
|
|
koszatniczka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6853
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 14:03, 20 Lut 2015 Temat postu: |
|
|
a powinnam ze względu na nick czy przez moje świnki?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gitka
mistrz NPR-u
Dołączył: 31 Paź 2013
Posty: 750
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 23:07, 20 Lut 2015 Temat postu: |
|
|
Sorki, popełniłam gafę nie topinambury, a boczniaki
Przepraszam za wprowadzenie w błąd to chyba przez to, że zastanawiam się gdzie je mogę dostać
A tutaj przepis:
Sos BBQ
1/2 szklanki gorącej wędzonej herbaty lapsang souchong
10 suszonych śliwek
4 goździki
2 ziarna jałowca
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
4 ząbki posiekanego czosnku
3 cm posiekanego korzenia imbiru (ja dałam imbir w proszku, ale niewiele go czuć w smaku)
1 posiekana wypestkowana papryczka chili
1/2 szklanki dobrego keczupu
1/2 szklanki whisky
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka sosu sojowego (ja dałam woucestershire sos)
1-2 łyżeczkimusztardy
2 łyżki oleju
sól
czarny pieprz
Wykonanie:
Suszone śliwki zalać herbatą i odstawić na 15minut. W międzyczasie goździki, jałowiec, ziele angielskie, liście laurowe rozetrzeć w moździerzu albo zmielić w elektrycznym młynku do kawy na proszek.
Śliwki odcedzić, ale nie wylewać herbaty. Dodać sproszkowane przyprawy, czosnek, imbir (ja go dodałam na samym końcu całego procesu i to był chyba błąd) i papryczkę chili i rozetrzeć w moździerzu albo zmiksować w blenderze z ostrzem w kształcie litery S na grudkowatą pastę.
W garnku rozgrzać olej. Wrzucić pastę i dusić przez 3-5 minut. Dodać pozostałe składniki, wlać herbatę i gotować przez 5-10 minut - do czasu aż sos odpowiednio zgęstnieje.
Boczniaki marynujemy w tym sosie z odrobiną oleju przez całą noc w szczelnie zamkniętym pojemniku lub woreczku strunowym. Następnego dnia grilować na patelni obracając co jakiś czas lub też na ruszcie. Osobiście robiłam w piekarniku na funkcji grilowania po ok 10-15 min z każdej strony - aż się ładnie zarumieniły.
Później posypujemy pieprzem i solą.
Wyszło pysznie jak na pierwszy raz
Ostatnio zmieniony przez Gitka dnia Pią 23:08, 20 Lut 2015, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
brain
za stara na te numery
Dołączył: 08 Kwi 2013
Posty: 2891
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 8:23, 21 Lut 2015 Temat postu: |
|
|
Gitka napisał: | Sorki, popełniłam gafę nie topinambury, a boczniaki
Przepraszam za wprowadzenie w błąd to chyba przez to, że zastanawiam się gdzie je mogę dostać
A tutaj przepis:
Sos BBQ
1/2 szklanki gorącej wędzonej herbaty lapsang souchong
10 suszonych śliwek
4 goździki
2 ziarna jałowca
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
4 ząbki posiekanego czosnku
3 cm posiekanego korzenia imbiru (ja dałam imbir w proszku, ale niewiele go czuć w smaku)
1 posiekana wypestkowana papryczka chili
1/2 szklanki dobrego keczupu
1/2 szklanki whisky
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka sosu sojowego (ja dałam woucestershire sos)
1-2 łyżeczkimusztardy
2 łyżki oleju
sól
czarny pieprz
|
mam tylko niewędzony earl gray z lidla
ale co tam, zrobię i tak
|
|
Powrót do góry |
|
|
lisc
za stara na te numery
Dołączył: 23 Maj 2013
Posty: 2359
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 12:26, 21 Lut 2015 Temat postu: |
|
|
ten sos BBQ brzmi świetnie! ale wydaje się skomplikowany, chyba się nie podejmę
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gitka
mistrz NPR-u
Dołączył: 31 Paź 2013
Posty: 750
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 13:55, 21 Lut 2015 Temat postu: |
|
|
lisc, tylko się wydaje, bo dużo składników, ale tak naprawdę nie jest wcale taki trudny
a jaki smaczny i satysfakcja, że się samemu zrobiło od podstaw
Chyba zacznę częściej gotować
|
|
Powrót do góry |
|
|
lisc
za stara na te numery
Dołączył: 23 Maj 2013
Posty: 2359
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 16:00, 21 Lut 2015 Temat postu: |
|
|
radzę nie dawać mi tak łatwo gwarancji, że daną potrawę na pewno z sukcesem przygotuję
ale fakt, ślinka cieknie na samą myśl!
|
|
Powrót do góry |
|
|
brain
za stara na te numery
Dołączył: 08 Kwi 2013
Posty: 2891
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 12:44, 22 Lut 2015 Temat postu: |
|
|
Gitka - właśnie zrobiłam Twój sos BBQ i jest pycha dziś u mnie w towarzystwie polędwiczek, ziemniaczków pieczonych i surówki marchwiowo-selerowej (jeszcze myślę jak ją podrasować ), dzięki za fajny przepis!
|
|
Powrót do góry |
|
|
koszatniczka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6853
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 17:16, 03 Mar 2015 Temat postu: |
|
|
a u mnie są gołąbki!!
Zrobiłam po raz pierwszy w życiu! I wyszły smaczne. Jestem dumna
|
|
Powrót do góry |
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 18:48, 03 Mar 2015 Temat postu: |
|
|
U mnie ostatnio gołąbki tylko w wersji leniwej, nie mam czasu na inne, choć dzieciaki uwielbiają tradycyjne. Oj zjadłyby
|
|
Powrót do góry |
|
|
|