Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
elusiaczek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 19:17, 03 Mar 2015 Temat postu: |
|
|
Ja wczoraj chciałam z największych liści kapusty białej zrobić ze 3 gołąbki, ale jakoś mi nie wyszło
U mnie w najbliższym czasie surówki do obiadu będą dość monotonne - kapusta kiszona. Wczoraj, dzięki mojej córce musiałam kupić kilogramowe wiaderko bo zrzuciła z półki jak trzecią ręką próbowałam ją utrzymać gdy wkładałam do koszyka coś innego. Wiaderko pękło, ale kapuście nic się nie stało. Powiedziałam że zapłacę za to, a że i tak płaciłam to wzięłam to całe wiaderko A. na pytanie czy w takim razie zje teraz tę kapustę powiedziała ble, no to mam cały kilogram dla siebie
|
|
Powrót do góry |
|
|
koszatniczka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6853
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 19:39, 03 Mar 2015 Temat postu: |
|
|
ja użyłam kapusty takiej pomarszczonej - chyba włoska.
Zawinęłam w podgotowane już liście więc było łatwiej.
Oj, kapusta kiszona są miejsca na świecie, gdzie trudno takie wiaderko dostać Zdrowa będziesz!
|
|
Powrót do góry |
|
|
elusiaczek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 19:44, 03 Mar 2015 Temat postu: |
|
|
Muszę trochę tej kapusty przemycić córce, tylko jeszcze nie wiem jak
|
|
Powrót do góry |
|
|
koszatniczka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6853
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 19:48, 03 Mar 2015 Temat postu: |
|
|
a surówka z kiszonej, marchewki, jakieś dodatki i cukier?
Jakąś taką kojarzę z dzieciństwa...
|
|
Powrót do góry |
|
|
elusiaczek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 19:51, 03 Mar 2015 Temat postu: |
|
|
Ona surówek raczej nie chce jeść, najłatwiej wszystko przemycić w sosie do makaronu.
Jakieś urozmaicenie dla siebie muszę wymyślić, bo mi bokiem wyjdzie ta kapusta
|
|
Powrót do góry |
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 19:56, 03 Mar 2015 Temat postu: |
|
|
Sos do makaronu z kapusty kiszonej cóż to takiego?
|
|
Powrót do góry |
|
|
elusiaczek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 21:59, 03 Mar 2015 Temat postu: |
|
|
Nie no, nie robiłam jeszcze sosu z kapusty kiszonej, anie nie zamierzam raczej tylko stwierdziłam fakt, że jak chcę żeby A. coś zjadła, to najłatwiej zrobić z tym sos, bo lubi makaron
Ale z kapusty właśnie nie wiem co zrobić żeby zjadła...
|
|
Powrót do góry |
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 22:04, 03 Mar 2015 Temat postu: |
|
|
mój smyk uwielbia łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami, a jeszcze podsmażone na patelni wcina aż mu się uszy trzęsą
może tak spróbuj, w końcu to też makaron tylko w innym kształcie , a kapustę ugotuj sama (ja tak robię) z podsmażoną cebulą, startą marchewką i pieczarkami , do tego przyprawy np. pieprz ziołowy
Ostatnio zmieniony przez gam dnia Wto 22:05, 03 Mar 2015, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
lisc
za stara na te numery
Dołączył: 23 Maj 2013
Posty: 2359
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 13:00, 04 Mar 2015 Temat postu: |
|
|
a może pierogi/krokiety z kapustą, polane obficie jakimś sosem?
|
|
Powrót do góry |
|
|
elusiaczek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 22:29, 04 Mar 2015 Temat postu: |
|
|
Ale mi narobiłyście ochoty i na łazanki i na pierogi i krokiety też! Eh, tylko kiedy ja znajdę czas na lepienie pierogów... może łazanki spróbuję
Myślę że córci spakowałyby krokiety bo ona lubi naleśniki
|
|
Powrót do góry |
|
|
Iskra
za stara na te numery
Dołączył: 15 Sie 2013
Posty: 4562
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: wlkp Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 15:54, 25 Mar 2015 Temat postu: |
|
|
u mnie dzisiaj to:
[link widoczny dla zalogowanych]
oczywiście zrobiłam wersję z papryką i bez a pomidory nie z puszki tylko swoje ze słoika
no i dodatkowo zagęściłam zupę śmietanką, bo mi się za lejąca wydawała
|
|
Powrót do góry |
|
|
emma
za stara na te numery
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 18:18, 25 Mar 2015 Temat postu: |
|
|
Coś podobnego my też robimy, tylko inaczej.
Jest tam jeszcze marchew, fasola czerwona zamiast zielonej i kukurydza i nazywa się to szumnie zupa meksykańska chili. Mięso po prostu wrzucamy zamiast bawić się w pulpety i zamiast cynamonu jest ostra papryka lub chili właśnie. Bardzo dobre, choć czy to meksykańskie to wątpię.
W sumie to bardzo przepis inny, ale ponieważ dobry to podaje przy okazji.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 8:57, 26 Mar 2015 Temat postu: |
|
|
Emmo, ja też robię taką zupę tylko jeszcze bardziej leniwą bo nawet bez marchewki przesmażam cebulę, czosnek, wrzucam mięso, przesmażam, zalewam sokiem pomidorowym wrzucam kukurydzę, czasem czerwoną fasolę doprawiam i już nawet z zamrożonego mielonego zajmuje to max pół godziny (chyba właśnie mi się urodził pomysł na dzisiejszy obiad )
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ptysiak
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 18 Sty 2013
Posty: 1095
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 21:49, 26 Mar 2015 Temat postu: |
|
|
Justek napisał: | Emmo, ja też robię taką zupę tylko jeszcze bardziej leniwą bo nawet bez marchewki przesmażam cebulę, czosnek, wrzucam mięso, przesmażam, zalewam sokiem pomidorowym wrzucam kukurydzę, czasem czerwoną fasolę doprawiam i już nawet z zamrożonego mielonego zajmuje to max pół godziny (chyba właśnie mi się urodził pomysł na dzisiejszy obiad ) |
Sok można zastąpić pomidorem z puszki i wychodzi... spaghetti!
Mam wrażenie że mielone + pomidory + co się na winie z lodówki to mega uniwersalna kombinacja Do tego jakiś ryż, makaron, pół godziny na patelni i gotowe
|
|
Powrót do góry |
|
|
Iskra
za stara na te numery
Dołączył: 15 Sie 2013
Posty: 4562
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: wlkp Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 15:30, 27 Mar 2015 Temat postu: |
|
|
Chyba masz racje Ptysiak jak gotowalam na jedna osobę to ciągle tak jadlam ewentualnie piers z kurczaka pokrojona w kosteczke
|
|
Powrót do góry |
|
|
|