Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 19:58, 10 Maj 2015 Temat postu: |
|
|
Jak holenderski robisz? Nigdy nie robiłam a jestem go ciekawa. Jak jeszcze szparagi jecie? U nas tradycyjne gotowane na parze, zupa lub w zapiekane. Masz ciekawe pomysły?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18915
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 20:25, 10 Maj 2015 Temat postu: |
|
|
my jemy tylko tak:
sos holenderski kupowalam
ale chyba najbardziej lubie z sosem jogurtowo-smietanowym ze swiezymi ziolami z odrobina soku z limonki ktora "leje" sos na szparagach (ale nie musi byc!), ktory troche podgrzewam. No i gotuje w wodzie, nie na parze
|
|
Powrót do góry |
|
|
lisc
za stara na te numery
Dołączył: 23 Maj 2013
Posty: 2359
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 8:31, 11 Maj 2015 Temat postu: |
|
|
Ja robię zielone szparagi, z patelni bądź z piekarnika, skropione oliwą z oliwek bądź w wersji bardziej kalorycznej (i smacznej ) owinięte boczkiem
|
|
Powrót do góry |
|
|
Aglaia
za stara na te numery
Dołączył: 01 Mar 2009
Posty: 1556
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 8:37, 11 Maj 2015 Temat postu: |
|
|
Z jajkiem sadzonym - mniam...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 9:45, 11 Maj 2015 Temat postu: |
|
|
Ja też uwielbiam z jajkiem sadzonym
|
|
Powrót do góry |
|
|
Aglaia
za stara na te numery
Dołączył: 01 Mar 2009
Posty: 1556
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 9:48, 11 Maj 2015 Temat postu: |
|
|
I jeszcze krem z białych szparagów robię - też pycha
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 9:50, 11 Maj 2015 Temat postu: |
|
|
A jak robisz? Bo ja też robię ale chętnie porównam
|
|
Powrót do góry |
|
|
lisc
za stara na te numery
Dołączył: 23 Maj 2013
Posty: 2359
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 9:56, 11 Maj 2015 Temat postu: |
|
|
Krem z białych szparagów to jedna z moich ulubionych zup! Ale z przepisem nie pomogę, bo jestem tylko konsumentką
|
|
Powrót do góry |
|
|
Aglaia
za stara na te numery
Dołączył: 01 Mar 2009
Posty: 1556
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 10:08, 11 Maj 2015 Temat postu: |
|
|
Justek napisał: | A jak robisz? Bo ja też robię ale chętnie porównam |
2 pęczki białych szparagów gotuję w 1,5 l. bulionu, miksuję, przecieram przez sitko, dodaję 1/3 szklanki mleka z łyżką mąki ziemniaczanej, gotuję, po zagotowaniu dodaję szklankę śmietany z dwoma żółtkami, doprawiam solą, pieprzem i cukrem. Super proste, super pyszne.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 10:15, 11 Maj 2015 Temat postu: |
|
|
Ja jeszcze trochę cebuli dodaję i trochę tymianku ale bez mleka. A lekko przesmaz szparagi przed gotowaniem, fajny smaczek się uzyskuje muszę też spróbować po Twojemu
|
|
Powrót do góry |
|
|
Aglaia
za stara na te numery
Dołączył: 01 Mar 2009
Posty: 1556
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 10:23, 11 Maj 2015 Temat postu: |
|
|
Justek - dzięki. Ja mam ten problem, że nie mogę jeść nic smażonego nawet jeśli potem będzie gotowane, duszone, pieczone . A szparagów na suchej patelni to chyba nie za bardzo da się podsmażyć :-/ . Ale cebulka i tymianek to może być niezły pomysł.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
|
Powrót do góry |
|
|
tilia
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 25 Sty 2014
Posty: 1159
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 12:00, 11 Maj 2015 Temat postu: |
|
|
A kiedy jest sezon na te szparagi? smaku mi narobiłyście
|
|
Powrót do góry |
|
|
koszatniczka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6853
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 12:07, 11 Maj 2015 Temat postu: |
|
|
teraz
ja do białych się zniechęciłam bo mi raz wyszły gorzkie
u nas królują zielone, mniam!
a z kostkami to eksperymentuję, bo nie mogłam patrzeć na to jak mi sie włoszczyna na buliony marnuje...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Iskra
za stara na te numery
Dołączył: 15 Sie 2013
Posty: 4562
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: wlkp Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 17:57, 11 Maj 2015 Temat postu: |
|
|
U mnie dzis... .......... schabowe w sosie musztardowym
|
|
Powrót do góry |
|
|
|