Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
daIsy
pierwszy wykres
Dołączył: 17 Lip 2013
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 14:51, 07 Sie 2013 Temat postu: |
|
|
Ja tez robię z wszystkiego co się da kompoty i przetwory. W zimie idealne do obiadu oddają cząstkę lata, a dobre również na przeziębienie - tak jak kompot z agrestu, naprawdę pomaga. A jagody, suszone lub w soku, dobre na kłopoty trawienne. W lecie na świeżo koktajle i soki - bomby witaminowe
|
|
Powrót do góry |
|
|
micelka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 21:36, 04 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
Zrobiłam dzisiaj to:
[link widoczny dla zalogowanych]
Pyyyyyyyycha, gorąco polecam!
|
|
Powrót do góry |
|
|
mk,
za stara na te numery
Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 6818
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: Czw 20:06, 16 Lip 2015 Temat postu: |
|
|
możne ktoś ma przepis na nalewkę z czarnej porzeczki ?
w internecie znalazłam dwa rodzaje, najpierw zasypywać owoce cukrem a dopiero potem spirytusem i zupełnie odwrotnie
no i nie wiem jak robić
ktoś ma doświadczenie ?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 1:07, 18 Lip 2015 Temat postu: |
|
|
Ja robię najpierw spirytusem tak żeby wszystkie owoce zalać i min 6 tyg na okno, zlewam i zasypuje cukrem albo gotuję gesty lukier (zależy jak mam czas i ochotę ) i też min 6 tyg zostawiam. Potem łączę i ewentualnie dodaję cukru/rozcieńczam. Sprawdza się we wszystkich owocach
|
|
Powrót do góry |
|
|
Miśka
za stara na te numery
Dołączył: 30 Cze 2012
Posty: 2254
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 9:08, 18 Lip 2015 Temat postu: |
|
|
No właśnie, ja robię odwrotnie niż Justek. Najpierw cukier, a po kilku/kilkunastu dniach spirytus i wódka.
Moi teściowie robią jak Justek, tylko ja jakaś odwrotna jestem, ale tak robiłam moją pierwszą wiśniówkę i tak mi zostało
A co do przepisów na nalewki polecam: [link widoczny dla zalogowanych]
Skarbnica sprawdzonych przepisów
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 17:53, 19 Lip 2015 Temat postu: |
|
|
Jak najpierw spirytusem to na pewno się nie popsuje a jak cukrem to może. Ale faktycznie różnie robią
|
|
Powrót do góry |
|
|
mk,
za stara na te numery
Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 6818
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: Pią 19:27, 14 Sie 2015 Temat postu: |
|
|
Pilnie potrzebuję przepis na sok marchwiowo-brzoskwiniowy , taki domowy kubuś
kupiłam okazyjnie 20 kg brzoskwiń
część przeznaczyłam na dżem, ale jeszcze sporo zostało...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 19:34, 14 Sie 2015 Temat postu: |
|
|
Nigdy nie robiłam czegoś takiego ale ja bym zrobiła w sokowirówce brzoskwinie pół na pół z marchewką (na smak bym robiła) ewentualnie trochę cukru, zagotować w garnku (do czasu aż znikną szumy) do słoików i do pasteryzacji?
Edit. Cześć możesz zrobić dodatkowo z innym owocem np jabłko gruszka.
Ostatnio zmieniony przez Justek dnia Pią 19:36, 14 Sie 2015, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
mk,
za stara na te numery
Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 6818
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: Pią 20:22, 14 Sie 2015 Temat postu: |
|
|
no właśnie ja też nie robiłam
i nie mam doświadczenia
|
|
Powrót do góry |
|
|
brain
za stara na te numery
Dołączył: 08 Kwi 2013
Posty: 2891
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 21:02, 14 Sie 2015 Temat postu: |
|
|
Pomysł justka na logikę ma ręce i nogi i inaczej bym nie zrobiła, no bo jak? Co tu zmienić? I w ogóle to dzieki za ten pomysl
|
|
Powrót do góry |
|
|
|