Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 13:33, 02 Lis 2007 Temat postu: Coś na elegancką kolację |
|
|
Proszę doradźcie coś. Za tydzień mamy wizytę znajomych , dawno u nas nie byli , chciałabym zaserwować na kolację coś wykwintnego, eleganckiego tak zeby zachwycić co polecacie, może macie jakieś pomysły. Mam tydzien na opracowanie menu.
|
|
Powrót do góry |
|
|
sagitta
mistrz NPR-u
Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 753
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią 13:41, 02 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Kopiuję przepis, który podałam w wątku: "kurczak":
bitki w piwie- łatwe, a efektowne - w sam raz dla teściów Wink
-4 pojedyńcze piersi kurczaka
-2 łyżki oleju
- 2 łyzki masła
- 3 łyzki mąki
-pieprz, sól
na sos:
- szklanka jasnego piwa
- 2/3 szklanki bulionu z kostki
- strąk czerwonej papryki (ja daję też pieczarki)
- cebula
- 4 łyzki smietanki (ja nie daję, bo sos i tak tłusty i ciężkawy)
- pół łyżeczki tymianku
-łyżeczka cukru
-pieprz, sól
W tym samym wątku Micelka podawała świetny przepis na kurczaka z czerwonym pesto i mozarellą.
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19038
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 15:42, 02 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
i ten ze smietana i zupa cebulowa juki jest tez obledny
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19991
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 18:51, 02 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
moja mama na większy obiadek dla gości robi nadziewaną kaczkę albo zraziki zawijane... pychota
|
|
Powrót do góry |
|
|
sagitta
mistrz NPR-u
Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 753
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Nie 11:55, 04 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
I do tego coś z dynii - pycha i na czasie (np. "dynia po grecku" - nie wiem czy nie opisywałam: kawałki dyni (duża kostka) obtoczone w mące się obsmaża, do tego dorzuca sie na patelnię paprykę (swieżą lub marynowaną), rodzynki, łyżkę miodu i gotowe. Mniam.
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 14:53, 14 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
u nas dziś rocznica ślubu, więc kolacja taka jakby elegantsza : filet z łososia pieczony we francuskim cieście (szybkie i bardzo łatwe danie), do tego pieczarki duszone w śmietanie + sałata i białe wino moje ulubione reńskie Liebfraumilch. na przystawkę jajka faszerowane pieczarkami.
Ostatnio zmieniony przez juka dnia Wto 14:54, 14 Paź 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19038
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 17:26, 14 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
poprosze przepis na tego lososia
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 6:50, 15 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
nie wiem czy to można w ogóle nazwać przepisem: bierze się płat surowego łososia, leciutko soli, pieprzy, skrapia cytryną i po pół godzinie osusza z wilgoci papierowym ręcznikiem. następnie zawija w ciasto francuskie gotowe lub wykonane własnoręcznie, dociska brzegi widelcem, smaruje jajkiem i do pieca 220st. na 20 minut. kroić jak odrobinke przestygnie, do tego jakiś sos, sałata z czosnkowym vinegretem i tyle .
można dla większego udziwnienia na ciasto lub na rybę połozyć najpierw warstwę szpinaku lub podduszonych pieczarek - ale to nadzienie raczej nie powinno być mokre!
Ostatnio zmieniony przez juka dnia Śro 13:42, 15 Paź 2008, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Misiczka
mistrz NPR-u
Dołączył: 02 Gru 2008
Posty: 710
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 13:13, 23 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
Odrzebuje watek:
co dac gosciom (lacznie bedzie 16 osob, tak wyszlo, w tym 3 dzieci), zeby bylo ladne, smaczne i przede wszystkim zeby sie nie narobic bo niestety tak się złożyło, że mam BARDZO MAŁO CZASU na przygotowania.. i najlepiej żeby to było takie do przygotoawnia przed, żeby nie trzeba było przy gościach podsmażać, podgotowywać (przy tej ilości to jest zawsze logistyczne wyzwanie..)
Aha: to bedzie urodzinowy podwieczorek, który na pewno przerodzi się w kolację.
Macie jakieś sprawdzone efektowne a proste, szybkie przepisy?
|
|
Powrót do góry |
|
|
milunia
za stara na te numery
Dołączył: 17 Paź 2008
Posty: 1341
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 13:24, 23 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
Misiaczko mówisz chyba o niemożliwym: 16 osób!!, nie narobić się zbytnio i jeszcze takie coś żeby szybko odgrzać przed. Abo zamów firmę cateringową, albo zrób grila...
|
|
Powrót do góry |
|
|
bakteria
za stara na te numery
Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 10180
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 14:51, 23 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
Hm... Ja robię faszerowane pomidory (podsmażonym mięsem mielonym z cebulką, przyprawami itp.), zapiekane w piekarniku na blasze. Można ładnie udekorować i podać ich choćby 30 sztuk (ale ostatnio pomidory drogawe).
Sałatka prosta jak drut, a pyszna straszliwie: ryż, wędzony kurczak (udka) pokrojone na kawałki, kukurydza, ananas z puszki w kostkę, majonez i przyprawy. Udekorowane na zielono staje się super elegancką, sytą sałatką na każdą okazję
Dobrze wychodzą też różnorakie kopertki z gotowego (tego świeżego, z zamrożonego nie próbowałam) ciasta francuskiego. Do środka farsz np. z suszonych pomidorów z fetą (pycha ) lub z serem żółtym albo i z mocarellą. Wygląda ekstra, no i szybkie.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Misiczka
mistrz NPR-u
Dołączył: 02 Gru 2008
Posty: 710
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 14:58, 23 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
O! Z tym ciastem francuskim brzmi niezle, wprawdzie jak dotad robilam tylko raz w zyciu ciastka z truskawkami, ale faktcznie przy gotowym ciescie roboty przy tym za wiele nie było!
Jolu, "kopertki" to kwadrat i rogi do srodka, czy tak?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Misiczka
mistrz NPR-u
Dołączył: 02 Gru 2008
Posty: 710
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 14:59, 23 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
A gdzie sie kupuje suszone pomidory????
pewnie mozna też z innymi serami rokforem, camemberem itp?
Ostatnio zmieniony przez Misiczka dnia Wto 15:00, 23 Cze 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 15:05, 23 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
w lepszym spozywczym sa suszone pomidoty w sloiku, zalane olejem.
|
|
Powrót do góry |
|
|
bakteria
za stara na te numery
Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 10180
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 16:50, 24 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
Misiczka, suszone pomidory tak jak mówi kasik - w spożywczym, w słoiku, w zalewie olejowej (ok. 7 zł za słoiczek). Co do kopertek to oczywiście mogą być kwadraciki, a mogą być większe kwadraciki sklejone w trójkąty. Dowolność sklejania = kształtu Pewnie, że inne sery też pasują (moim zdaniem do pomidorków wiele serów świetnie się nadaje), po prostu feta tak fajnie zasala-zakwasza. Spróbuj różnych opcji, powinno wyjść pysznie
|
|
Powrót do góry |
|
|
|