Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Coś na elegancką kolację
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gam
za stara na te numery



Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 13:33, 02 Lis 2007    Temat postu: Coś na elegancką kolację

Proszę doradźcie coś. Za tydzień mamy wizytę znajomych , dawno u nas nie byli , chciałabym zaserwować na kolację coś wykwintnego, eleganckiego tak zeby zachwycić co polecacie, może macie jakieś pomysły. Mam tydzien na opracowanie menu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sagitta
mistrz NPR-u



Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 753
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią 13:41, 02 Lis 2007    Temat postu:

Kopiuję przepis, który podałam w wątku: "kurczak":

bitki w piwie- łatwe, a efektowne - w sam raz dla teściów Wink
-4 pojedyńcze piersi kurczaka
-2 łyżki oleju
- 2 łyzki masła
- 3 łyzki mąki
-pieprz, sól
na sos:
- szklanka jasnego piwa
- 2/3 szklanki bulionu z kostki
- strąk czerwonej papryki (ja daję też pieczarki)
- cebula
- 4 łyzki smietanki (ja nie daję, bo sos i tak tłusty i ciężkawy)
- pół łyżeczki tymianku
-łyżeczka cukru
-pieprz, sól

W tym samym wątku Micelka podawała świetny przepis na kurczaka z czerwonym pesto i mozarellą.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fresita
Moderator



Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19038
Przeczytał: 4 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 15:42, 02 Lis 2007    Temat postu:

i ten ze smietana i zupa cebulowa juki jest tez obledny Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
strzyga
Moderator



Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19991
Przeczytał: 7 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 18:51, 02 Lis 2007    Temat postu:

moja mama na większy obiadek dla gości robi nadziewaną kaczkę albo zraziki zawijane... pychota Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sagitta
mistrz NPR-u



Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 753
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 11:55, 04 Lis 2007    Temat postu:

I do tego coś z dynii - pycha i na czasie (np. "dynia po grecku" - nie wiem czy nie opisywałam: kawałki dyni (duża kostka) obtoczone w mące się obsmaża, do tego dorzuca sie na patelnię paprykę (swieżą lub marynowaną), rodzynki, łyżkę miodu i gotowe. Mniam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
juka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 14:53, 14 Paź 2008    Temat postu:

u nas dziś rocznica ślubu, więc kolacja taka jakby elegantsza : filet z łososia pieczony we francuskim cieście (szybkie i bardzo łatwe danie), do tego pieczarki duszone w śmietanie + sałata i białe wino moje ulubione reńskie Liebfraumilch. na przystawkę jajka faszerowane pieczarkami.

Ostatnio zmieniony przez juka dnia Wto 14:54, 14 Paź 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fresita
Moderator



Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19038
Przeczytał: 4 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 17:26, 14 Paź 2008    Temat postu:

poprosze przepis na tego lososia Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
juka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 6:50, 15 Paź 2008    Temat postu:

nie wiem czy to można w ogóle nazwać przepisem: bierze się płat surowego łososia, leciutko soli, pieprzy, skrapia cytryną i po pół godzinie osusza z wilgoci papierowym ręcznikiem. następnie zawija w ciasto francuskie gotowe lub wykonane własnoręcznie, dociska brzegi widelcem, smaruje jajkiem i do pieca 220st. na 20 minut. kroić jak odrobinke przestygnie, do tego jakiś sos, sałata z czosnkowym vinegretem i tyle .
można dla większego udziwnienia na ciasto lub na rybę połozyć najpierw warstwę szpinaku lub podduszonych pieczarek - ale to nadzienie raczej nie powinno być mokre!


Ostatnio zmieniony przez juka dnia Śro 13:42, 15 Paź 2008, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Misiczka
mistrz NPR-u



Dołączył: 02 Gru 2008
Posty: 710
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 13:13, 23 Cze 2009    Temat postu:

Odrzebuje watek:

co dac gosciom (lacznie bedzie 16 osob, tak wyszlo, w tym 3 dzieci), zeby bylo ladne, smaczne i przede wszystkim zeby sie nie narobic bo niestety tak się złożyło, że mam BARDZO MAŁO CZASU na przygotowania.. i najlepiej żeby to było takie do przygotoawnia przed, żeby nie trzeba było przy gościach podsmażać, podgotowywać (przy tej ilości to jest zawsze logistyczne wyzwanie..)

Aha: to bedzie urodzinowy podwieczorek, który na pewno przerodzi się w kolację.

Macie jakieś sprawdzone efektowne a proste, szybkie przepisy?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
milunia
za stara na te numery



Dołączył: 17 Paź 2008
Posty: 1341
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 13:24, 23 Cze 2009    Temat postu:

Misiaczko mówisz chyba o niemożliwym: 16 osób!!, nie narobić się zbytnio i jeszcze takie coś żeby szybko odgrzać przed. Abo zamów firmę cateringową, albo zrób grila...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bakteria
za stara na te numery



Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 10180
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 14:51, 23 Cze 2009    Temat postu:

Hm... Ja robię faszerowane pomidory (podsmażonym mięsem mielonym z cebulką, przyprawami itp.), zapiekane w piekarniku na blasze. Można ładnie udekorować i podać ich choćby 30 sztuk (ale ostatnio pomidory drogawe).
Sałatka prosta jak drut, a pyszna straszliwie: ryż, wędzony kurczak (udka) pokrojone na kawałki, kukurydza, ananas z puszki w kostkę, majonez i przyprawy. Udekorowane na zielono staje się super elegancką, sytą sałatką na każdą okazję
Dobrze wychodzą też różnorakie kopertki z gotowego (tego świeżego, z zamrożonego nie próbowałam) ciasta francuskiego. Do środka farsz np. z suszonych pomidorów z fetą (pycha Wesoly ) lub z serem żółtym albo i z mocarellą. Wygląda ekstra, no i szybkie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Misiczka
mistrz NPR-u



Dołączył: 02 Gru 2008
Posty: 710
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 14:58, 23 Cze 2009    Temat postu:

O! Z tym ciastem francuskim brzmi niezle, wprawdzie jak dotad robilam tylko raz w zyciu ciastka z truskawkami, ale faktcznie przy gotowym ciescie roboty przy tym za wiele nie było!

Jolu, "kopertki" to kwadrat i rogi do srodka, czy tak?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Misiczka
mistrz NPR-u



Dołączył: 02 Gru 2008
Posty: 710
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 14:59, 23 Cze 2009    Temat postu:

A gdzie sie kupuje suszone pomidory????

pewnie mozna też z innymi serami rokforem, camemberem itp?


Ostatnio zmieniony przez Misiczka dnia Wto 15:00, 23 Cze 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 15:05, 23 Cze 2009    Temat postu:

w lepszym spozywczym sa suszone pomidoty w sloiku, zalane olejem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bakteria
za stara na te numery



Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 10180
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 16:50, 24 Cze 2009    Temat postu:

Misiczka, suszone pomidory tak jak mówi kasik - w spożywczym, w słoiku, w zalewie olejowej (ok. 7 zł za słoiczek). Co do kopertek to oczywiście mogą być kwadraciki, a mogą być większe kwadraciki sklejone w trójkąty. Dowolność sklejania = kształtu Mruga Pewnie, że inne sery też pasują (moim zdaniem do pomidorków wiele serów świetnie się nadaje), po prostu feta tak fajnie zasala-zakwasza. Spróbuj różnych opcji, powinno wyjść pysznie Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Idź do strony 1, 2  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin