Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 17:24, 21 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
dokladnie! kaczka w sam raz na swieta oczywiscie w calosci
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 22:32, 21 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
u mnie w święta będą sznycle z indyka z sosem kurkowym, mniam
sos robimy odzielnie obgotowując kurki , dodajemy śmietanę sól, pieprz a kotlety z piersi indyka smażymy bez panierki i bezpośrednio przed podaniem wkłądamy do wcześniej przygotowanego sosu pełnego kurek
|
|
Powrót do góry |
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 12:05, 13 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
odgrzewam temat
jest mus zrobić imprezę towarzystwo rozkapryszone i wybredne
ok 15 osób
co się teraz jada na przyjęciach, jakieś nowości, regionalne odkrycia
pomóżcie
|
|
Powrót do góry |
|
|
koszatniczka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6853
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 12:10, 13 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
impreza czy obiad?
całonocna? dużo picia alko czy taka posiadówa przy stole?
u nas na imprezach z dużą ilością osób dobrze szły zawsze tarty - paprykowa, szpinakowa, a la carbonara
to tak na wytrawnie - jak masz ciasto to robienia nie jest dużo, a smacznie wychodzi
a z rzeczy na ciepło to ja kiedyś zrobiłam na sylwestra gulasz paprykowo - wieprzowy (albo drobiowy teraz już dobrze nie pamiętam)
generalnie panie sie skrzywiły, ale panowie chętnie jedli i w końcu wszyscy się skusili - podany koło północy, kiedy zaczynał sie alkoholowy głód
Wszystko to przykłady jedzenia niezbyt drogiego i niewymagającego szczególnego biegania w kuchni
|
|
Powrót do góry |
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 12:16, 13 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
goście posiedzą parę godzin, od południa do późnego wieczoru, więc na obiedzie się nie skończy
tarta jest fajna ale ile musiałabym ich upiec , żeby każdy tym się najadł
poza tym muszę brać pod uwagę , ograniczenia czasowe przy małym, dobrze żeby było szybko i smacznie
nie spinałabym się tak, gdyby nie fakt , że zawsze u nich jest coś co powala, jakieś kulinarne wyżyny , mnie i tak daleko do ich umiejętności ale żeby chociaż nie wyskoczyć z poczciwym mielonym
|
|
Powrót do góry |
|
|
koszatniczka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6853
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 12:24, 13 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
gam, z tego co pamiętam masz szybkowar, tak?
Ideał to wołowina z szybkowaru. A la boeuf bourguignon, tylko szybciej i pewniej robione
Żeby warzywka były takie akurat to na 10 min przed końcem odparowujesz, otwierasz dodajesz marchewkę i cebulkę czy co tam jeszcze lubisz i zamykasz.
Wołowinę się robi 40 minut, wtedy jest taka rozpływająca się w ustach
do tego kasza gryczana albo ziemniaki jak ci sie chce. Buraczki i sałatka do wyboru.
Ja uważam, ze to całkiem eleganckie wyjście z sytuacji
ciasto na koniec i voila!
no 15 osób to tez sporo więc jak bym miała jeszcze coś dodatkowo na podorędziu...
Moja mama robiła indyka zapiekanego z anansem i brzoskwinią. Też banalne a wygląda elegancko
do tego ryż
|
|
Powrót do góry |
|
|
Aglaia
za stara na te numery
Dołączył: 01 Mar 2009
Posty: 1556
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 12:52, 13 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
Popatrz na bloga kwestiasmaku.com . Ja zawsze znajdę tam coś inspirującego.
Z zup furrorę kiedyś zrobił krem paprykowo-pomarańczowy i marchewkowy z pomarańczą i imbirem.
Z mięs robiliśmy różne rzeczy - kaczki (ale to raczej na święta), fajne są przepisy na różne polędwiczki (teraz można kupić świeże figi więc może z sosem śmietanowo-figowym (rewelacja - sama czasem robię sobie na obiad), albo z sosem śliwkowym, łosoś z malinowym vinegretem też jest super i prosty z tego co pamiętam. To tak na szybko co mi przychodzi do głowy.
Na deser crem brule - banalnie proste (można zrobić wcześniej) a wszyscy się zachwycają. Albo mus czekoladowy (taki tradycyjny) ewentualnie mus z białej czekolady (na zimno). Tylko na musy to mam przepisy gdzieś w segregatorze. Jak chcesz to poszukam wieczorem.
Ostatnio zmieniony przez Aglaia dnia Pon 13:02, 13 Paź 2014, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
kap
znawca NPR
Dołączył: 12 Maj 2014
Posty: 466
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 13:43, 13 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
Na deser elegancko wygląda panna cotta. Robi się szybko-wystarczy zagotować kremówkę i dodać żelatynę, tylko wcześniej, żeby stężało, do tego mus owocowy (mogą być mrożone owoce-np truskawki zblendowane). Wykładasz na talerzyk, artystycznie polewasz i już. Lekkie, delikatne i smaczne
|
|
Powrót do góry |
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 13:52, 13 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
propozycja z wołowiną duszoną i warzywami jak najbardziej do rozważenia kiedyś robiłam coś podobnego i gwarancja , że nie może się nie udać
mięso z powidłami śliwkowymi (to nie była chyba polędwica) też robiłam fajne lekko słodkie
deser to prędzej jakieś ciasto , żeby ukroić i zapomnieć
potrzebne będą jeszcze jakieś sałatki i przystawki na zakąskę ...
|
|
Powrót do góry |
|
|
koszatniczka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6853
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 14:03, 13 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
do wołowiny najlepsze są buraczki tarte na tarce i rzucone na podsmażoną na maśle cebulkę. Plus trochę cytryny, żeby nie były gorzkie
na koniec śmietana
druga opcja to po prostu sałata polana octem balsamicznym, możesz dodać pomidory i prażone płatki migdałów żeby wyszło wykwintniej
albo jakiekolwiek nasionka prażone - wygląda tak bardziej zdrowo
mój m robi sałatę z sosem: musztarda ziarnista, trochę octu balsamicznego i oliwa.
przekąska: pomidory z mozarellą i bazylią?
|
|
Powrót do góry |
|
|
kap
znawca NPR
Dołączył: 12 Maj 2014
Posty: 466
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 14:17, 13 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
A może jakieś koreczki na przekąskę? Nadziejesz na wykałaczki co masz pod ręką, ładnie i kolorowo wyglądają, można komibinować z połączeniami chociaż... nie wiem czy to nowoczesne
|
|
Powrót do góry |
|
|
ika
junior admin
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 14:31, 13 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
Myśmy na chrzcinach teraz robili szaszlyki w cieście na kolację
|
|
Powrót do góry |
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 14:34, 13 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
Szaszłyki w cieście ?
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19038
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 14:57, 13 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
obiad: wygląda świetnie i szybko sie robi, smakuje równiez wybornie
[link widoczny dla zalogowanych]
deser mig:
[link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
|
Polly
za stara na te numery
Dołączył: 30 Maj 2012
Posty: 4566
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 15:08, 13 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
Oj tak, polędwiczki w sosie śliwkowym zdecydowanie polecam, tym bardziej, że teraz sezon na śliwki.
Na przystawkę/ zakąskę podałabym koreczki, pokrojoną bagietkę, rożne rodzaje sera pleśniowego z żurawiną, jakąś wędlinę, do tego korniszony i pomidory koktajlowe. Wszystko rozłożone tak ogólnie na talerzach, żeby każdy sobie brał.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|