Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Nastka55
znawca NPR
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 454
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Suwałki Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 10:49, 20 Paź 2010 Temat postu: cos na odswietny obiad |
|
|
macie moze jakies fajne przepisy i pomysly na cos fajnego na obiad? mam w niedziele chrzciny, zrobilabym cos nowego a nie to co zawsze tylko nie mam pomyslow, moze macie jakiegos asa w rekawie ? a znacie jakas dobra surowke do obiadu? a moze tez smaczna salatke? znudzilo mi sie to co robilam dotychczas a nowosci zadnych nie znam. moze poratujecie kobitki ?
|
|
Powrót do góry |
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 12:45, 20 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
ja mam tez w niedzielę imprę w swoim domu , tak będzie wyglądało menu, może coś z tego wybierzesz (zobaczymy co mnie z tego wyjdzie):
flaczki - bo każdy z naszych gości lubi
kotlety z piersi indyka z brzoskwinią i żurawiną do tego surówka z pora , jabłka i marchewki z majonezem
roladki z cukinii z wędzonym boczkiem i śliwką suszoną
strogonow z ryżem z groszkiem i kukurydzą
z sałatek
z brokuła z fetą , czosnkiem, pomidorem, prażonym słonecznikiem i czerwoną cebulą
druga z pora, szynki , ananasa,selera marynowanego, kukurydzy z majonezem
może uda mi się jeszcze zrobić schab w galarecie z chrzanem i masłem,
plany ambitne zobaczymy co wyjdzie
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19991
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 14:43, 20 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
mało kłopotliwe odświętne danie to u mnie w domu była faszerowana pieczona kaczka barbarie
|
|
Powrót do góry |
|
|
bakteria
za stara na te numery
Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 10180
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 14:45, 20 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
gam, robisz wesele?
Ostatnio zmieniony przez bakteria dnia Śro 14:45, 20 Paź 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Nastka55
znawca NPR
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 454
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Suwałki Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 15:38, 20 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
Jola napisał: | gam, robisz wesele? |
no właśnie niezla impreza sie szykuje
|
|
Powrót do góry |
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 17:40, 20 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
moje imieniny i urodziny oraz męża imieniny więc trzeba się przyłożyc
|
|
Powrót do góry |
|
|
milunia
za stara na te numery
Dołączył: 17 Paź 2008
Posty: 1341
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 22:06, 20 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
Cytat: | roladki z cukinii z wędzonym boczkiem i śliwką suszoną |
jak to robisz??
|
|
Powrót do góry |
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 7:38, 22 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
cukinię kroję wzdłuż na cienkie plasterki najlepiej obierakiem do ziemniaków, rozkładam na tych lasterkach boczek również pokrojony na długie plastry , na boczku układam śliwkę (można coś innego wg uznania,np.pieczarkę ) i zwijam jak roladkę, po czym każdą z takich roladek nabijam na patyki od szaszłyków mniej więcej po 3 ,4 szt się zmieszczą, delikatnię obsmażam na oliwie z oliwek posypując np. przyprawą grilową, mniam,bardzo efektownie wygląda
|
|
Powrót do góry |
|
|
Nastka55
znawca NPR
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 454
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Suwałki Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 18:48, 26 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
chcialam podziekowac Wam za wszystkie propozycje ale przyznam ze niektore potrawy to dla mnie jak z marsa moze kiedys sprobuje cos z tego zrobic. amoze te nazwy tylko mi wydaja sie takie skomplikowane...
|
|
Powrót do góry |
|
|
t_a_S
znawca NPR
Dołączył: 12 Cze 2008
Posty: 437
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Północ Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 19:04, 26 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
Hmm, ja robiłam np schabowe z indyka, usmażone, na to plasterki ananasa, później plasterek sera i zapieczone w piekarniku, łatwe i bardzo dobre.
Albo też z piersi indyka schabowe, ale jeszcze surowe, na to troszkę żółtego sera i zawinąć, jak roladkę i usmażyć, może nie bardzo mocno wykwintne, ale smaczne.
Z sałatek, to coś a'la gyros, kroi się kapustę pekińską, paprykę, ogórki, pomidory, cebulę, kapustę czerwoną, ogórki kiszone, dodaje się kukurydzę z puszki. Proporcje warzyw dowolne. I do tego sos, majonez zmieszany z ketchupem i jogurtem, proporcje też dowolne, odpowiadające jedzącym
Przypomniało mi się, że moja mama jeszcze robiła udka kurczęce faszerowane pieczarkami, wyjmuje się delikatnie kości, napycha się farszem z podsmażonych pieczarek z cebulką, obtacza w jajku i bułce tartej lub sezamie i zapieka w piekarniku.
Ostatnio zmieniony przez t_a_S dnia Wto 19:07, 26 Paź 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 18:36, 28 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
a ja jestem zadowolona z imprezy bo wszystko wyszło lepiej niż się spodziewałam, nawet doszło jeszcze jedno danie na zasadzie eksperymentu, wyjdzie nie wyjdzie a wyszło
ciasto francuskie a w nim pierś kurczaka pokrojona na drobne paski, ser żółty, szyneczka z tłuszczem i pesto zielone było pyszne , ciasto pocięłam na niewielkie prostokąty dzięki temu każdy miał swoją porcję na talerzu... mniam
|
|
Powrót do góry |
|
|
milunia
za stara na te numery
Dołączył: 17 Paź 2008
Posty: 1341
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 20:59, 28 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
ciesze sie że sie udało!
ja zrobiłam te roladki, tylko zamiast boczku dałam fete - podobno super połaczenie smakowe
|
|
Powrót do góry |
|
|
bakteria
za stara na te numery
Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 10180
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 16:47, 21 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
Dziewczyny - proszę: jakieś mięcho na święta. Ja to się na mięsach nie znam, no i nie lubię za bardzo. Najchętniej drób, no ale powiedzmy, żeby to była np. pierś z indyka. Macie jakieś przepisy? Faszerowana czymś? Z sosem jakimś? W sieci są przepisy, ale może coś sprawdzonego? Może być potem na zimno do jedzenia.
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19991
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 17:03, 21 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
sorka, ale mi się skojarzył schab ze śliwką z reklamy konrra...
|
|
Powrót do góry |
|
|
milunia
za stara na te numery
Dołączył: 17 Paź 2008
Posty: 1341
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 17:17, 21 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
kaczka
z jabłkami i majerankiem - zawsze to drób i coś bardziej odświętnego
|
|
Powrót do góry |
|
|
|