|
..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ ...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 20004
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 20:48, 12 Kwi 2011 Temat postu: |
|
|
ja wolę w bułce tartej - fajnie drapie w podniebienie
lata minęły zanim odkryłam, czym nas tam karmili.
niestety uraz do łazanek zostanie mi pewnie do końca życia
jeszcze pamiętam jak koleżanka stanęła na ławce z kubkiem w ręku i na całą stołówkę wypaliła "do końca życia nie zapomnę smaku szymanowskiej herbaty"
Ostatnio zmieniony przez strzyga dnia Wto 20:50, 12 Kwi 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
justysia88rad
z NPR za pan brat :P
Dołączył: 27 Kwi 2011
Posty: 328
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: lubelskie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 22:05, 04 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
sporo fajnych przepisów się pojawiło na tym forum
trzeba będzie kiedyś wypróbować
a nie wiem czy znacie przepis na ziemniaki w waflu pycha
jeśli zostanie nam z obiadu ziemniaków, to należy je odgrzać i przecisnąć przez praskę (lub przepuścić przez maszynkę do mięsa). Rozkładamy je równomiernie na waflu tortowym i zostawiamy na jakieś 5 minut, żeby wafel zmiękł. Gdy będzie już miękki, zwijamy go jak roladę i ściskamy, żeby się dobrze "skleił". Następnie kroimy w plastry o szerokości 1-2cm. Obtaczamy w roztrzepanym jajku (można dodać jakieś przyprawy - ja dodaję Przyprawę do mięs Knorr lub przyprawę do kurczaka - albo samej soli), a następnie w bułce tartej i smażymy to na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy z kotletami i surówką lub jak kto woli
Można jeszcze ziemniaki wymieszać z jakimiś przyprawami, albo zawinąć w środek parówkę, albo na ziemniaki położyć warstwę startych na tarce i usmażonych z cebulką pieczarek
Jak dla mnie pycha, a i ziemniaki wcześniej ugotowane się nie zmarnują
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 20004
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 10:39, 05 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
ja robiłam tak z parówką w środku, tylko chyba nie obtaczałam, a od razu smażyłam
|
|
Powrót do góry |
|
|
abeba
Gość
|
Wysłany: Pią 21:56, 27 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
Panzanella - toskańska sałatka ze starego chleba
Wziąć suchy chleb (musi mieć od 1 dnia do 1 tygodnia;), namoczyć w letniej wodzie. Odcisnąć w rękach i w grubych kawałkach wrzucić do miski.
Pokroić pomidory w ósemki czy jak kto woli.
Cebulki niedużo, raczej łagodnej w smaku, pokroić w cienkie plastry i porozdzielać w "piórka".
Doprawić oliwą z oliwek, octem winnym, solą i pieprzem.
Schłodzić.
I już!
Ortodo: chleb toskański jest niesolony. W Polsce trudno to spotkać (chyba że ktoś zapomniał posolić), ale to niewielka różnica.
Nieorto: można dodać oliwki, posiekaną pietruszkę, paprykę, ogórka zielonego, sałatę,...
|
|
Powrót do góry |
|
|
buba
za stara na te numery
Dołączył: 18 Lip 2010
Posty: 14381
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: śląskie i dolnośląskie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 22:29, 27 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
Brzmi super.
|
|
Powrót do góry |
|
|
kariga
za stara na te numery
Dołączył: 15 Kwi 2011
Posty: 1566
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 8:53, 06 Cze 2011 Temat postu: |
|
|
strzyga napisał: |
jeszcze pamiętam jak koleżanka stanęła na ławce z kubkiem w ręku i na całą stołówkę wypaliła "do końca życia nie zapomnę smaku szymanowskiej herbaty" |
szymanowskiej ??
masz na myśli Siostry ? Byłam tam przez krótki czas w kórniku
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 20004
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 10:51, 06 Cze 2011 Temat postu: |
|
|
ja się kórnika nie doczekałam. 3 LO go miała - prysnęłam wcześniej
|
|
Powrót do góry |
|
|
bakteria
za stara na te numery
Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 10180
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 13:49, 27 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
chyba nie podawałam przepisu na klopsiki z piersi (bo właśnie jem)? czyli jak z podwójnej piersi zrobić obiad dla 4 osób
składniki:
podwójna pierś z kurczaka
ok. pół szklanki mąki i tyleż mleka
2 jajka
sól, pieprz itp. wg gustu (ja daję czosnek, paprykę, pieprz ziołowy)
carry
mięso kroimy w kostkę, rzucamy do miski. dodajemy resztę składników i mieszamy. łyżką kładziemy "klopsiki" na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na rumiano. pycha ja lubię z majonezem to to.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Nana
za stara na te numery
Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 3108
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 15:47, 27 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
a ja muszę się pochwalić dzisiejszym obiadkiem - moje chłopaki się przeżarły (zarówno mąż jak i ten roczny). Miałam w domu masę fasolki, a taka z bułką tartą mi się znudziła. Więc zrobiłam :
ZAPIEKANKA FASOLOWA
-ugotowane ziemniaczki pokroić w plastry i ułożyć w naczyniu żaroodpornym;
- ugotowaną, pociętą na małe (poręczne) kawałki fasolkę szparagową położyć na ziemniakach;
- na to kilka plastrów mozzarelli (będzie się cudownie ciągnęło);
- lekko podsmażone mięso z cebulą, czosnkiem, przyprawami (mielone, pokrojony kurczak, czy kto co ma) - położyć na wierzch;
- zalewamy śmietaną wymieszaną z różnymi ziołami (kto co ma pod ręką) i jajkiem;
- piec ok. 30 min w temp. 180 st.
jedyny problem z takim obiadkiem jest taki, że będziecie musiały potem zmywać, bo Wasi panowie tak się przejedzą, że nie dadzą rady dojść do zlewozmywaka
|
|
Powrót do góry |
|
|
bakteria
za stara na te numery
Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 10180
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 17:08, 27 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
pyszne, Nano. teraz sezon fasolkowy, koniecznie zrobię to w przyszłym tygodniu. a i forma taka, że mój młody jednozębny po potraktowaniu widelcem porcji powinien dać radę (mój mąż je w pracy)
|
|
Powrót do góry |
|
|
Nana
za stara na te numery
Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 3108
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 17:12, 27 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
Jola napisał: | pyszne, Nano. teraz sezon fasolkowy, koniecznie zrobię to w przyszłym tygodniu. a i forma taka, że mój młody jednozębny po potraktowaniu widelcem porcji powinien dać radę (mój mąż je w pracy) |
dlatego takie rzeczy robię w weekendy, żeby i mąż się najadł
a co jeszcze robicie z fasolki? bo nadal mam jej dużo za dużo w swoich zasobach ...
Ostatnio zmieniony przez Nana dnia Sob 17:12, 27 Sie 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
mk,
za stara na te numery
Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 6818
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: Nie 9:57, 28 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
o rany dziewczyno nie rób smaka, jak ja bym zjadła fasolki.....
|
|
Powrót do góry |
|
|
mamma
za stara na te numery
Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 7569
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Polska Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 11:38, 28 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
ja ugotowane fasolki panieruje w jajku potem w bułce tartej i smarze - uwielbiam takie
jem same albo jako dodatek do obiadu, poza tym dodaje do zup jarzynowych.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Nana
za stara na te numery
Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 3108
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 19:19, 28 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
w jarzynowej też lubię. Panierowanych nie próbowałam. Ale może może Ostatnio znalazłam przepis na fasolkę w cieście, ale cieście na piwie. Ja myślicie, czy w czasie gotowania/ smażenia piwo straci swoje alkoholowe właściwości i można je jeść w ciąży?
|
|
Powrót do góry |
|
|
buba
za stara na te numery
Dołączył: 18 Lip 2010
Posty: 14381
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: śląskie i dolnośląskie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 19:21, 28 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
Niby alkohol trochę wyparuje, ale czy w całości?
Ja bym nie ryzykowała, no chyba, że z bezalkoholowym, w końcu chodzi o aromat, nie o etanol.
Ostatnio zmieniony przez buba dnia Nie 19:22, 28 Sie 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna
-> Kuchnia Idź do strony Poprzedni 1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 11, 12, 13 Następny
|
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni 1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 11, 12, 13 Następny
|
Strona 8 z 13 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
|