Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
chermenegilda
początkujący NPR-owicz
Dołączył: 28 Cze 2009
Posty: 64
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Kraków Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 22:11, 23 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
Milunia, to zabrzmiało jeszcze bardziej enigmatycznie
A macie jakieś fajne pomysły na nadzienie do naleśników? bo uwielbiam, ale moje już mi się znudziły
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 22:20, 23 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
Ze szpinakiem uwielbiam!
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19992
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 22:25, 23 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
ja lubię z nutellą/ czekoladą.
ale ani mąki nie mam, ani nutelli
|
|
Powrót do góry |
|
|
chermenegilda
początkujący NPR-owicz
Dołączył: 28 Cze 2009
Posty: 64
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Kraków Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 22:30, 23 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
A faktycznie, przecież szpinak można i w naleśnika wsadzić
Strzyga, a lubisz kokos?? bo np. na stołówce uczelnianej mamy naleśniki z nutellą i kokosem, pycha
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19992
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 23:00, 23 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
chyba nie w tej wersji
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 8:52, 24 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
byl juz taki temat, moze polaczmy dwa do kupy?
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19992
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 9:21, 24 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
no fakt.... ale 'szybkich obiadów' są już ze 3 wątki i jakoś nikt się tego nie czepnął...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Żani
początkujący NPR-owicz
Dołączył: 22 Kwi 2009
Posty: 111
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 9:47, 24 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
Wracając do cebuli to robię podobnie jak któraś z Was ale zamiast boczku daję mocno podsmażoną kiełbaskę i do tego koncentrat. Pycha.
A jeśli chodzi o nalesniki to u mnie tradycyjnie na słodko z serem i migdałami lub z jabłkiem, ale takim w plastry w cieście.
Szpinak polecam jeszcze z serem bialym i makaronem.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 10:52, 24 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
strzyga ja sie nie czepiam, tylko latwiej o porzadek wtedy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Żani
początkujący NPR-owicz
Dołączył: 22 Kwi 2009
Posty: 111
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 12:17, 24 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
Fakt, ale wiecie jak to jest z nami kobietami. Zaczynamy jeden wątek, przez którego przewija się milion innych, a kończymy na jeszcze innym, bo któreś się coś przypomni czy skojarzy
|
|
Powrót do góry |
|
|
brunette
z NPR za pan brat :P
Dołączył: 28 Lis 2008
Posty: 295
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: śląsk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 13:41, 24 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
klopsiki z białego sera
kostka twarogu póltłustego, tak na oko kaszy mannej i cukru, jedno jajko. twaróg przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy cukier i kaszę manna,wbijamy jajko. Masę ugniatamy na jednorodną masę. Formujemy klopsiki. Smażymy na Ramie w płynie (bo na oleju jest zbyt tłuste i nie smakuje - przynajmniej mi:P) aż się ładnie zarumienią. można posypać na konieć cukrem waniliowym lub podać z ulubonym dźemem.
Dodam,że najlepiej spróbować jednego usmażyć,jak będzie schodził z patelni.Jeśli się klei,to trzeba dodać kaszy mannej:)
|
|
Powrót do góry |
|
|
Żani
początkujący NPR-owicz
Dołączył: 22 Kwi 2009
Posty: 111
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 14:49, 24 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
Brunette ale tego cukru to tylko tak sypnąc bo ma być czy to ma byc slodkie. A ile Ty dajesz na kostkę twarogu?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dona
za stara na te numery
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12430
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią 9:20, 25 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
ja bym do tytułu watku jeszcze dodała... i zdrowe....
dzis bedzie mój debiut ...krokietów ziemniaczanych...
jak mi wyjdą to dam przepis...
nie wiem tylko czy to bedzie bardzo szybkie danie...
a ja te klopsiki zna pod nazwą :oponki, tylko wtedy robi sie je jak obwarzanki
Ostatnio zmieniony przez Dona dnia Pią 9:24, 25 Wrz 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
brunette
z NPR za pan brat :P
Dołączył: 28 Lis 2008
Posty: 295
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: śląsk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 9:41, 25 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
do oponek dodaje się mąkę,sode i smietane i piecze na oleju by wyrosły,a serniczki mają być takie do gryzienia:) co do cukru - klopsiki mają być słodkie,więc daje ok 2łyżek na kostke,ale ja nie lubię aż tak słodkich,bo cukier waniliowy lub dżem dodadzą słodyczy.Ale jak ktoś lubi bardzo słodkie...trzeba wypróbować i znaleźć dla siebie odpowiednią dawkę
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dona
za stara na te numery
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12430
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią 20:30, 25 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
No to rzeczywiście dzisiaj tani obiad wyszedł:
Wg przepisu jest tak:
Krokiety z serem
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 żółtka
2 całe jaja
10 dkg maki pszennej
10 dkg utrtego sera zółtego
10 dkg bułki tartej
2 łyzki mleka
olej rzepakowy do smazenia
maka pszenna o formowania krokietów
Mleko polacz z całymi jajami.Ziemniaki obierz, ugotuj, utłucz lub przecisniij przez praske.wymieszaj z zółtkami, mąką i serem. Przykryj, odstaw na pól godziny do lodówki
Dlonmi posypanymi maka formuj nieduze, podłuzne krokiety z oziebionej masy ziemniacznej.
zanurzaj w mieszance mleczno-jajecznej,panieruj w bułce.
Ponownie wstaw krokiety do lodowki na pol godziny i smaz na rumiano...
Moja modyfikacja dotyczyła dodatku przysmazonej cebulki, aa, no i gdyby nie moj synek który pluje wszelką zielenina dodałabym moze troszke natki pitruszki, albo koperek...
ja podawalam z surówką z buraczków ale wydaje mi sie ze mozna to jesc z kazdą surówką...
(mozna tez podawac jako dodatek do czystej zupy)
|
|
Powrót do góry |
|
|
|