Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 18:29, 28 Paź 2011 Temat postu: |
|
|
grochowka i fasola po bretonsku. dzisiaj zrobilam dwa gary , mniam
|
|
Powrót do góry |
|
|
Nana
za stara na te numery
Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 3108
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 19:44, 28 Paź 2011 Temat postu: |
|
|
właśnie szukam pomysł na weekendowy obiad. Kasik, dzięki
|
|
Powrót do góry |
|
|
szpaczek1
mistrz NPR-u
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 729
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 19:57, 29 Paź 2011 Temat postu: |
|
|
Mi też się marzy fasolkowe szaleństwo, ale zgaga mnie strasznie po nich męczy a męża bączki ... No coż będę musiała jeszcze poczekać.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 11:59, 07 Lis 2011 Temat postu: |
|
|
czarniak, kartofelki i warzywa na patelnie. dobra tansza alternatywa do dorsza
zaraz bede miec na talerzu mniam
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 12:07, 23 Lis 2011 Temat postu: |
|
|
placki ziemniaczane ostatnio jadlam moje ulubione na jarmarku z borowkami...jeeeee!!!!
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19992
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 12:11, 23 Lis 2011 Temat postu: |
|
|
ja wczoraj zrobiłam pierwszy raz w życiu
|
|
Powrót do góry |
|
|
hebanowe noce
za stara na te numery
Dołączył: 20 Sty 2012
Posty: 1651
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 19:18, 10 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
brunette napisał: | klopsiki z białego sera
kostka twarogu póltłustego, tak na oko kaszy mannej i cukru, jedno jajko. twaróg przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy cukier i kaszę manna,wbijamy jajko. Masę ugniatamy na jednorodną masę. Formujemy klopsiki. Smażymy na Ramie w płynie (bo na oleju jest zbyt tłuste i nie smakuje - przynajmniej mi:P) aż się ładnie zarumienią. można posypać na konieć cukrem waniliowym lub podać z ulubonym dźemem.
Dodam,że najlepiej spróbować jednego usmażyć,jak będzie schodził z patelni.Jeśli się klei,to trzeba dodać kaszy mannej:) |
Zafascynowały mnie te klopsiki.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 17:45, 30 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
zamiast miesnych klopsikow, mielonych czy co tam....
jajko w panierce.
surowe jajko wbijamy delikatnie do gotujacej lekko i zamieszanej w kolko wody. bialko pojdzie do gory i otoczy zoltko. gotujemy dwie minuty, wyciagamy i dajemy do lodowatej wody. i takie jajko panierujemy w mace, jajku i bulce i smazymy na patelni (ale w wysokim oleju, bardziej jak we frytkownicy) krotko do momentu zarumienienia. przy jedzeniu zoltko bedzie jeszcze plynne, mniam! do tego kalafior, ziemniaczek z wody posypane koperkiem.
EDIT:
do wody sol i z 2-3 lyzeczki octu.
http://www.youtube.com/watch?v=NQ72ZuV6Q8g znalazlam tez w necie. i wersja tez mi sie podoba, jak serwuje to jajko na zielonym sosie (ziiolowy sos). i oszczedza sie jeszcze na panierce i kaloriach. moim zdaniem pasuje do tego tez szpinak
Ostatnio zmieniony przez Karafka dnia Wto 18:14, 30 Paź 2012, w całości zmieniany 4 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Edwarda
junior admin
Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 18:08, 30 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
Chyba wolę sadzone
I też robię żółtko na półpłynnie I z kalafiorkiem, ziemniaczkami, szpinakiem jak najbardziej
Ale przepis ciekawy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 18:13, 30 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
chyba....
|
|
Powrót do góry |
|
|
mamma
za stara na te numery
Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 7569
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Polska Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 18:26, 30 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
ciekawe nie spotkałam się jeszcze z jajkiem w panierce, kiedyś wypróbuje
|
|
Powrót do góry |
|
|
Edwarda
junior admin
Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 18:36, 30 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
Kasik napisał: | chyba.... |
Biorąc pod uwagę czasochłonność i ilość naczyń do mycia (brak zmywarki na obecną chwilę) to raczej na pewno
Ale nie mówię, że nigdy nie zechcę sprawdzić
|
|
Powrót do góry |
|
|
Nana
za stara na te numery
Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 3108
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 18:48, 30 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
ja znam jajko w panierce, ale wcześniej ugotowane na twardo i pokrojone w kosteczkę, z dodatkiem ziół, bułki tartej i kto co tam lubi. Smażę jak zwykłe mielone. Mniam
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 19:17, 30 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
tez znam kotleciki jajeczne
z innej beczki, dobry "inny" obiad. i mysle, ze dosc tani.
piers z kurczaka nacieta i nabita maslem z duuuza iloscia pietruchy i starta skorka z cytryny, obtoczona w mace, jajku i pol na pol bulka z wiorkami kokosowymi.
polaczenie cytryny, kokosa i pietruchy rewelacyjne!
do tego moze byc co tam chce sie. ale ja polecam ryz z papryka (najlepiej trzy kolory drobno pokrojone).
|
|
Powrót do góry |
|
|
walecznaS
Moderator
Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 19:23, 30 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
jejku, jak ja lubię te kotlety z jajek, tzn. takie jak Nana pisze, już daawno nie jadłam...
a takie rozbijane na wodę to robił chyba mój nauczyciel angielskiego z LO, on się chwalił czasami wyczynami kulinarnymi
ja nigdy nie jadłam - smakuje jakoś inaczej niż takie tradycyjnie w skorupce gotowane?
z moją zręcznością kulinarną to nie wiem, czy by mi wyszło ale może spróbuję
|
|
Powrót do góry |
|
|
|