|
..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ ...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Dona
za stara na te numery
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12430
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Wto 20:44, 30 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
ja dzis na kuchniatv widziałam taki sposób na jajko... wbijane do woreczka foliowego, zakrecane i gotowane w takiej własnie folii, zeby miało postac kulistą...
tam było serwowane akurat jako dodatek do salatki..
pierwszy raz sie z czyms takim spotkalam...
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
ika
junior admin
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 22:09, 30 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
My często jemy kotleciki jajeczne Ale jajko w panierce ciekawe jednak jak dla mnie za dużo roboty
|
|
Powrót do góry |
|
|
matunia
za stara na te numery
Dołączył: 20 Lut 2012
Posty: 2827
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 9:36, 31 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
Na prośbę Walecznej: Pomidorówka Matuni:
Z góry zaznaczam, że to zwykła, najzwyklejsza pomidorówka, jakimś super talentem kulinarnym nie jestem!
1,5 l. wody
1 udko z kurczaka lub jedno skrzydło indycze lub jakiś kawałek wieprzowiny (ja zazwyczaj raczej na drobiu gotuję pomidorówkę)
4 ziarenka pieprzu
3/4 kostki wołowej lub drobiowej
plaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka wegety
Po ok. 40 minutach dorzucamy:
1/3 selera
kawałek poru
marchewka pokrojona w pół plasterki
Łącznie godzinkę gotujemy sobie taki rosołek i teraz tak:
Wersja szybsza:
dodajemy koncentrat pomidorowy pudliszki -ok. 3/4 tego małego słoiczka 90g.
Wersja dłuższa ale smaczniejsza:
Pomidory w puszcze podsmażamy na patelni z odrobiną masełka następnie przecieramy je przez sitko, lub jak ktoś ma może zmiksować blenderem. Jeśli zupka nie ma jeszcze wyrazistego smaku można dodać jeszcze troszkę koncentratu.
Jeśli chodzi o śmietane to każdy lubi inaczej. Ja dodaje do gara zupy ok. 4 łyżeczek śmietany. Niektórzy wolą dopiero na talerzu, lub zamiast śmietany użyć jogurtu.
Do smaku lubię doprawić papryką słodką lub ostrą. Podaje z jakimś grubym makaronem typu muszelki, posypuje natką pietruszki i tyle. Pycha.
Najprostsza zupa a jednak trochę trzeba było się rozpisać
Waleczna... jeśli zupka posmakuje to moge podać jeszcze przepis na moją: pieczarkowa, ogórkową, pyszny kapuśniak, i krupniczek
aha: jeszcze strogonow robię dobry
Ostatnio zmieniony przez matunia dnia Śro 9:38, 31 Paź 2012, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19038
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 9:50, 31 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
ja robie podobnie pomidorowke, mam od mamusi kilka sloikow smazonych pomidorow wlasnej produkcji, jest wtedy oblednie pyszna. ja dodaje zawsze lyzke porzadna cukru praktycznie do kazdej zupy kwaskowej, ma wtedy lamany smak i jest zupelnie inna
ale na strogonowa przepis chetnie poprosze, bo nigdy nie robilam, a bardzo lubie
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dona
za stara na te numery
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12430
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Śro 10:36, 31 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
matunia napisał: |
aha: jeszcze strogonow robię dobry |
to ja poprosze przepis, nigdy tego nie robiłam...
fresita, o cukrze do pomidorówki pierwsze słysze, musze wypróbowac...
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19038
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 10:39, 31 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
sypnij łychę do pomidorówki, jarzynowej wszelkiego kalibru albo ogórkowej- naprawdę smak jest inny mamusia mnie nauczyła
|
|
Powrót do góry |
|
|
matunia
za stara na te numery
Dołączył: 20 Lut 2012
Posty: 2827
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 10:46, 31 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
fresita o cukrze nigdy nie słyszałam, spróbuję
tematu świeżych pomidorów (mrożonych także) nie poruszałam w przepisie bo teraz już te pomidory zdecydowanie coraz gorsze, ale oczywiście bez dwóch zdań takie są najlepsze do pomidorówki!!!
Strogonow Matuni:
Tradycyjny strogonow jest z wołowiną, ale ponieważ ta jest droga i ciężko dostać ładną ja zawsze robię z łopatką wieprzową. Z tego przepisu wychodzi mi ok 2-2,5 l strogonowa, w zależności czy będzie rzadszy czy gęstszy
80 dkg łopatki
0,5 kg pieczarek
1/2 dużej czerwonej papryki
1/2 dużej żółtej lub zielonej papryki
1/2 dużej cebuli
4 średnie ogórki konserwowe
2 liście laurowe
5 ziaren pieprzu
3 ziarnka ziela angielskiego
musztarda
koncentrat pomidorowy
Podsmażamy mięsko na patelni, kiedy delikatnie się przyrumieni podsypujemy mąką i po chwili wrzucamy do gara, na tej samej patelni przyrumieniamy pieczarki. Ja zawsze najpierw zalewam je odrobiną wody, żeby się trochę obgotowały, po chwili woda sama odparuje dodajemy cebulkę jeszcze chwile podsmażamy i wrzucamy do gara, zalewamy to wszystko wodą. Dodajemy pokrojoną w półpaseczki paprykę i w półpaseczki ogórki. Doprawiamy solą, wegetą, wrzucamy całą kostkę wołową. To wszystko gotujemy ponad godzinę na wolnym ogniu. Bardzo ważną przyprawa nadającą smak jest przyprawa do gulaszu z prymatu (byle nie za dużo bo jest dość intensywna) i jedna duża łyżeczka musztardy, na koniec dajemy ok. dwie duże łyżeczki koncentratu pomidorowego, papryka ostra do smaku. Prawdopodobnie będzie za rzadkie więc według upodobań zagęszczamy mąką.
Ja lubie pod koniec wrzucić jeszcze posiekany koperek, wtedy strogonow jest bardziej kolorowy smacznego
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19038
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 11:01, 31 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
brzmi super, dzięki
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 14:16, 31 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
haaa od wczoraj nic nie robie tylko masz o pomidorowce...i wklasnie sie robi. bedzie specjalnie dla walecznej relacja foto!
a strogonow to MUSI byc na wolowinie serio zdziwilam sie, ze ciezko wolowine ladna dostac?
tak zaczelam
mamy (na desce tylko!):
smietan kwasna 10%, pomodory, mieso (wolowina, nic innego nie mialam w zamrazalce), warzywa (seler korzen plud naciowy, marchewka, pora, korzen pietruchy-wszystko zamrozone), troche sypkiego bulionu warzywnego (tam jest ekstrakt z drozdzy ), 3 male listki laurowe, 3 ziela angielskie, zabek czosnku, troche soli. i swieta pietrucha na koniec do posiekania.
Ostatnio zmieniony przez Karafka dnia Śro 14:36, 31 Paź 2012, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
walecznaS
Moderator
Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 15:01, 31 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
Kasik, a te pomidory to to w butelce? to koncentrat czy jakiś przecier?
chętnie popatrzę
czosnek do pomidorówki? dla mnie nowość
Matunia, dzięki za szczegółowy opis, ja tego rosołku nie bardzo umiem zrobić a tu taki opis szczegółowy że spróbuję
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 15:37, 31 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
robimy dalej....
mieso do wody, zagotujesz i sie pyrka a ty co jakis czas sciagasz te bzdety:
potem dasz sol, "wzmacnisz ", ziele, listki, czosnek (ja daje do kazdego wywaru, poprostu. tak jak do rosolu) i warzywa. i sie znow pyrczy.
za ten czas sobie gotujesz makaron, ja mialam jeszcze troche takich malusich muszelek:
wyciagasz ugotowane warzywa, do zupy dajesz przetarte pomidory i ja dalam jeszcze wody bo bylo za malo. wszystko kwestia smaku. ja nie dodaje nigdy przecieru pomidorowego do tej zupy, jak mi brakuje pomidorow to dodaje z nowej butelki czy kartonu, w zaleznosci co mam.
marchewke kroje w kosteczke i przygotowuje zaklepke. dalam poltorej lyzki maki (rozpusczone w trochu zimnej wody) i 5 malych lyzeczek smietany na caly garnek.
do maki z woda idzie smietana:
hartujemy:
mieszamy i wklewamy:
zagotowujemy i zupa gotowa:
dalam sobie troche mieska (kocham wolowine ) i na koniec pietrucha.
normalnie nie robie na wolowinie, to bylo wyjatkowe. najlepsza na wieprzowym badz drobiu. na wolowinie ma troche inny smak.
|
|
Powrót do góry |
|
|
hebanowe noce
za stara na te numery
Dołączył: 20 Sty 2012
Posty: 1651
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 17:17, 31 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
My Strogonowa jemy z tartym żółtym serem, który roztapia się w zupie - pycha!
|
|
Powrót do góry |
|
|
buba
za stara na te numery
Dołączył: 18 Lip 2010
Posty: 14381
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: śląskie i dolnośląskie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 20:25, 31 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
Kasik, świetna relacja, aż mnie kusi, żeby sobie taką zrobić.
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19992
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 19:07, 02 Lis 2012 Temat postu: |
|
|
matunia napisał: | Na prośbę Walecznej: Pomidorówka Matuni:
3/4 kostki wołowej lub drobiowej
plaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka wegety
|
zabiłaś mnie... jakie to musi być słone!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Edwarda
junior admin
Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 19:34, 02 Lis 2012 Temat postu: |
|
|
strzyga napisał: | matunia napisał: | Na prośbę Walecznej: Pomidorówka Matuni:
3/4 kostki wołowej lub drobiowej
plaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka wegety
|
zabiłaś mnie... jakie to musi być słone! |
I jakie uczulające
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna
-> Kuchnia Idź do strony Poprzedni 1, 2, 3 ... , 11, 12, 13 Następny
|
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni 1, 2, 3 ... , 11, 12, 13 Następny
|
Strona 12 z 13 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
|