Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
szpaczek1
mistrz NPR-u
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 729
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 18:36, 27 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
bardzo fajny przepis na krokiety
My ostatnio propagujemy przynajmniej jeden dzień kartofla w tygodniu:D a trochę placki ziemniaczane mi się przejadły
|
|
Powrót do góry |
|
|
marlena
pierwszy wykres
Dołączył: 23 Wrz 2009
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: ŁÓDZ Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 15:43, 28 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
spróbójcie jajko w mięsie mielonym:
ugotujcie jajka na twardo (ilosc zalezy od ilosci osób)
ostudzic jajka,mieso mielone doprawić wedłud uznania,otulic ostudzone jajka w mięsie-tak ok 2mm gruba scianka z miesa,wrzucić do garnka z gorącym olejem(oleju tak jak na frtyki-zeby jajka z mielonym sie zanurzyły,i smazyc kilka min na małym płomieniu
kilka ziemniaków i ogórek kiszony lub konserwowy i niedzielny obiad juz jest.
pozdrawiam sedrecznie
|
|
Powrót do góry |
|
|
walecznaS
Moderator
Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 15:52, 28 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
robię te jajka w mielonym, tyle, że piekę a nie smażę podaję przekrojone na pół - fajnie wygląda
|
|
Powrót do góry |
|
|
marlena
pierwszy wykres
Dołączył: 23 Wrz 2009
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: ŁÓDZ Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 8:19, 30 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
niby prosta rzecz a naprawde ładnie wyglada na talerzu
masz racje
|
|
Powrót do góry |
|
|
dorotkl
znawca NPR
Dołączył: 25 Paź 2008
Posty: 377
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 9:32, 30 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
Pierś z indyka z serkiem wiejskim lekkim.
Serek wiejski lekki (ok. pół dużego opakowania)
2-3 pomidory
2 cebule
(można dodać kukurydzę z puszki )
sos:
cebula
2 łyżki octu winnego
łyżka musztardy
sok z połowy cytryny (bez cytryny też smakuje)
szczypta imbiru
Pierś z cebulą podsmażamy na patelni, następnie przekładamy do garnka - dusimy chwilę. Dodajemy sparzone i obrane ze skórki pomidory - dusimy. Łączymy składniki sosu (cebula pokrojona w drobną kostkę) i dodajemy do piersi. Dalej dodajemy serek wiejski (i kukurydzę) - całość z serkiem dusimy jeszcze 5 minut. Podajemy z ryżem lub makaronem.
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 20004
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 9:45, 30 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
ciekawe...
heh... czemu muszę byc uczulona na pomidory...
|
|
Powrót do góry |
|
|
walecznaS
Moderator
Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 13:02, 30 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
A ja nie jestem uczulona i wypróbuję ten przepis
|
|
Powrót do góry |
|
|
brunette
z NPR za pan brat :P
Dołączył: 28 Lis 2008
Posty: 295
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: śląsk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 16:08, 30 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
dorotkl, brzmi świetnie,też wypróbuję
|
|
Powrót do góry |
|
|
marlena
pierwszy wykres
Dołączył: 23 Wrz 2009
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: ŁÓDZ Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 8:02, 02 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
zrobiłam to pierś z kurczaka z serkiem mi smakowało a le doprawiałm po swojemu bo moja połowka jest wyberdna i nie zabardzo z serami za pan brat. moim zdaniem z ryzem
|
|
Powrót do góry |
|
|
dorotkl
znawca NPR
Dołączył: 25 Paź 2008
Posty: 377
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 18:07, 02 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Pierś z kurczaka w sosie serowym:
Pierś z kurczaka
2 serki topione (ponoć można użyć startego sera ale nie próbowałam)
szklanka bulionu z kostki
trochę mąki do zagęszczenia
przyprawy
Pierś kroimy w eskalopki (małe plastry) lekko rozbijamy, przyprawiamy, smażymy.
W garnku ze szklanką bulionu roztapiamy serki ciągle mieszając(można dodać np. oregano, mieloną paprykę). Lekko zagęszczamy mąką, wylewamy na patelnię z kurczakiem
Zamiast sosu serowego można koperkowy:
2 łyżki margaryny
szklanka wody
Mały kubek śmietany 12%
koperek
sól, pieprz (lub kostka rosołowa)
Mąka (2 - 3 łyżki)
W małym garnku roztapiamy margarynę, dodajemy mąkę smażymy na rumiano. Dodajemy wodę, dokładnie mieszamy. Dodajemy śmietanę, koperek, sól i pieprz do smaku. Chwilę gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając.
|
|
Powrót do góry |
|
|
dorotkl
znawca NPR
Dołączył: 25 Paź 2008
Posty: 377
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 11:28, 06 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Podepnę się do tego tematu bo chodzi właściwie o coś taniego dla tych co oszczędzają - o gotowe dania. Np. krokiety, pierogi kopytka itp. co można kupić na wagę lub paczkowane. Czy to jest zdrowe? Czy same konserwanty? Jeść czy nie jeść? Bo ostatnio mam mało czasu na gotowanie i tak kupuję takie gotowe dania. Tylko mam dylematy czy nie truję nas...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 13:10, 06 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Sprawdz zawsze liste skladnikow. W Polsce niestety bywa dosc dluga.
Dla porownania, chcialam kupic makrele w pomidorach w puszce w polskim sklepie. Sklad dlugi i skomplikowany a ryby max 50 proc. Kupilam irlandzka bo oto co w srodku: makrela 78 proc, sos pomidorowy, citric acid.
|
|
Powrót do góry |
|
|
dorotkl
znawca NPR
Dołączył: 25 Paź 2008
Posty: 377
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 12:38, 07 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
No nieźle z tą makrelą I tak pewnie ugotowane z podstawowych składników byłoby najlepsze dla zdrowia... Ale teraz mój plan się ostro przeluźnił... Więc mężusiowi pogotuję
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 20004
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 11:58, 14 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
A ja dziś zrobiłam ciekawe kotleciki.
Rozdrobniłam kurczaka, na którym ugotowałam dzień wcześniej zupę, połączyłam z jajkiem, 2 łyżkami bułki tartej, podsmażonymi pieczarkami i cebulką, otoczyłam jeszcze w bułce tartej i usmażyłam. Pycha!!!!!
|
|
Powrót do góry |
|
|
dorotkl
znawca NPR
Dołączył: 25 Paź 2008
Posty: 377
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 14:12, 14 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Rzeczywiście brzmi pycha
|
|
Powrót do góry |
|
|
|