|
..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ ...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
marlena
pierwszy wykres
Dołączył: 23 Wrz 2009
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: ŁÓDZ Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 12:08, 23 Wrz 2009 Temat postu: cos pysznego i taniego ,dla tych którzy oszczędzaja |
|
|
dla poczatkujących małzenstw,lub par które sie dorabiają i musza oszczedzac.
danie na obiad lub kolacje
1/2 kg parówek
2 cebule
2 jabłka kwaskowate
łyzka majeranku
1/2 szklanki [piwa
1/4 szklanki bulionu drobowiowego
Parówki pozbawic folii,i pokroic na 1-2 cm kawałeczki,podsmazyć na oleju az sie zarumienią,przesypać na talerz,na tym samym oleju podsmazyć obraną cebule i jabłka(jabłka nie obierać skórka nadaje specyficznego aromatu) pokroione w ósemki.Kiedy jabłka i cebula bedą już miekkie dolać piwo i rozrobiony w 1/4 szklanki goracej wody bulion,wszystko wymieszać i wsypać majeranek i pieprz do smaku,próżyć na wolnym ogniu ok 2 min,potem wrzucić ponownie parówki i duśić pod przykryciem ok 10-15 min,podawać z chlebem lub kluskami.sycące,szybki i tanie danie.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Żani
początkujący NPR-owicz
Dołączył: 22 Kwi 2009
Posty: 111
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 12:16, 23 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
Tego jeszcze nie slyszałam? Jabłka i cebula+ kiełbasa? Jakoś wydaje nie wydaje i się to dobre, ale spróbuję, może akurat mi zasmakuje.
Na szybko- makaron (najlepiej świderki) ugotować, przerzucić na patelnie z niewielką ilością tluszczu i do tego serek topiony (taki w kostce) tak ze 2, 3 kostki- w zależności od ilości makaronu. Do tego przyprawy. Koniec. Mozna dać od razu serek np. ze szczypiorkiem lub z przyprawami albo czosnkowy, wtedy przypraw daje sie już niewiele.
Albo placuszki jablkowe- tak samo jak placki ziemniaczane tylko zamiast ziemniakow daje się jabłka. Nie daje się cebuli ani czosnku, a zamiast tego cynamon i cukier wanilinowy do smaku.
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19992
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 13:12, 23 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
podobne danie na 25 min roboty:
cebula, ząbek czosnku, mała cukinia, 3 kolorowe papryki, 2 pomidory, kilka parówek, sól, pieprz, ostra papryka, tymianek, szczypiorek.
cebule i czosnek zeszlic na oleju, dodac pokrojoną na kawałki cukinie i papryki, podsamżyc, dusic 10 min, pomidory sparzyc, obraz ze skórki i pokrojone na cwiartki dorzucic na patelnie. parówki pokroic, podsmażyc /lepiej osobno/ i połączyc z warzywami. przed podniem posypac szczypiorkiem. można podac np. z kaszą gryczaną, ryżem, ja tam wole z pieczywem.
|
|
Powrót do góry |
|
|
dorotkl
znawca NPR
Dołączył: 25 Paź 2008
Posty: 377
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 13:23, 23 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
Żani czyli jak te placuszki jabłkowe? Bo niektórzy nie potrafią robić placków ziemniaczanych
Dostałam jabłka od mamy i tak nie wiem co z nimi zrobić, a nie przepadamy z M. za jabłkami
|
|
Powrót do góry |
|
|
Żani
początkujący NPR-owicz
Dołączył: 22 Kwi 2009
Posty: 111
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 13:32, 23 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
Jabłka potrzeć na tarce tej do ziemniaków. Jak mają dużo soku to odsączyć. Dodać 1 jajko i mąkę. Ja mąki daję na oko, to zależy od tego ile jabłek. Ale- jak za dużo dasz mąki to będą niedobre, a jak za mało będą się przyklejać do patelni. Więc lepiej najpierw jeden placuszek usmazyć i zobaczyć czy dać więcej mąki czy juz starczy. Do tego cynamon- tez niestety na oko, ale jak nie lubisz to nie musisz dawać i cukier wanilinowy, ale też niekoniecznie. Jeśli jabłka są mocno kwaśnie można dać do masy cukier. Smażyc na oleju na złoty kolor, posypać cukrem pudrem.
A ryż zapiekany z jabłkami lubicie? Bo tez dobry sposób na pozbycie się dużej ilości jabłek.
|
|
Powrót do góry |
|
|
milunia
za stara na te numery
Dołączył: 17 Paź 2008
Posty: 1341
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 13:38, 23 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
Pół kilo parówek podsmażyć na oleju, do tego pół puszki piwa...
a potem się odchudzają
|
|
Powrót do góry |
|
|
dorotkl
znawca NPR
Dołączył: 25 Paź 2008
Posty: 377
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 13:39, 23 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
Lubimy, ale ile można Placuszki wydają się być fajne, wypróbuję jutro
|
|
Powrót do góry |
|
|
szpaczek1
mistrz NPR-u
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 729
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 18:22, 23 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
Moim ulubionym tanim daniem jest duszona cebula.
Wersja podstawowa: bierzemy sporo cebuli, tak z 4-5 średnich cebul na osobę. Obieramy i kroimy w plasterki i wrzucamy na patelnię, na której jest olej. Smażymy aż do zeszklenia. Dolewamy trochę wody i przykrywamy. Dusimy pod przykryciem aż zmięknie, od czasu mieszając. Trzeba pod koniec dosoli i popieprzyć. Pycha
Dodatki: oczywiście usmażyć na boczku:D, ja przyprawiam wegetą - jest wtedy lepsze, można doprawić musztardą pod koniec, na koniec można też wbić jajko (ilość zależy od chęci), ostatnio dodałam pod koniec pokrojone parówki -też dobre.
Generalnie na jesieni musowe śniadanie w sobotę lub niedziele:D jak jest dużo osób to nawet tniemy cebulę na plasterki przy użyciu maszynki:D
|
|
Powrót do góry |
|
|
milunia
za stara na te numery
Dołączył: 17 Paź 2008
Posty: 1341
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 19:05, 23 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
Potrawy z cebuli robię sobie tylko jak jestem sama w domu...
|
|
Powrót do góry |
|
|
mk,
za stara na te numery
Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 6818
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: Śro 20:51, 23 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
a ja bardzo lubię cebulę i to w każdej postaci
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 20:54, 23 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
Na szczescie i cebule i czosnek uwielbiamy razem z M i zremy razem
|
|
Powrót do góry |
|
|
mk,
za stara na te numery
Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 6818
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: Śro 21:12, 23 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
Maria napisał: | Na szczescie i cebule i czosnek uwielbiamy razem z M i zremy razem |
no ja to nie mam tego szczęścia
o ile mąż jada cebulę( w postaci smażonej) to czosnku nie cierpi w żadnej postaci, co gorsze nie lubi nawet jak ja zjadam czosnek
|
|
Powrót do góry |
|
|
chermenegilda
początkujący NPR-owicz
Dołączył: 28 Cze 2009
Posty: 64
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Kraków Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 21:30, 23 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
To jak jesteśmy przy cebuli - zupka cebulowa:) kilka sporych cebulek zeszklić na patelni, wrzucić do bulionu, doprawić tymiankiem, majerankiem, pieprzem (ziołowym najlepiej;), do tego dużo marchewki, można zabielić, ale bez śmietanki też jest pycha;) Ja najbardziej lubię z makaronem, no ale to już jak kto chce:)
No i coś na kształt leczo po polsku, ale z dość specyficzną mieszanką przypraw, która jakoś tak sama się usypała i w innej konfiguracji nie wychodzi tak dobre: cukinia obrana, pokrojona w grube plastry, wrzucona na oliwę/olej, do tego sporo cebuli i papryka, to wszystko posolić, sypnąć pieprzu ziołowego, przyprawy do kurczaka, do ziemniaków i kebaba, i w takie wersji udusić aż cukinia się zrobi:)
Smocznego;]
|
|
Powrót do góry |
|
|
chermenegilda
początkujący NPR-owicz
Dołączył: 28 Cze 2009
Posty: 64
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Kraków Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 21:36, 23 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
aaaa, no i jeszcze niedoceniany przez większość ludzi szpinak:) Kupić świeży najlepiej, pozbawić korzonków, opłukać, pokroić niezbyt drobno, wrzucić na chwile na wrzątek, niech zmięknie, odcedzić. Na patelni zeszklić cebulkę z czosnkiem, wrzucić do tego szpinak, dodać sporo soli i pieprzu (ziołowego ), niech się dusi. Pod koniec dodać ser żółty starty, posiekany lub jaki kto woli (może być też pleśniowy albo topiony), zaprawić całość śmietanką z mąką i szamać z czymkolwiek, ja osobiście z ziemniakami preferuję
|
|
Powrót do góry |
|
|
milunia
za stara na te numery
Dołączył: 17 Paź 2008
Posty: 1341
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 21:55, 23 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
milunia napisał: | Potrawy z cebuli robię sobie tylko jak jestem sama w domu... |
ale mi nie chodziło o cebulowy chuch
raczej o druga stronę
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
|