Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Agrafka
za stara na te numery
Dołączył: 27 Sie 2008
Posty: 1796
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 12:30, 13 Paź 2013 Temat postu: |
|
|
Gagusia napisał: |
Ja mam taki przepis na ciasto jabłkowe bez mleka:
5 startych jabłek
2 szklanki mąki
szklanka cukru (zawsze daję połowę)
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cynamon jak kto lubi, orzechy, migdały, wedle uznania
3/4 szklanki oleju (mnie się to zawsze wydawało za dużo, więc lałam 1/2-2/3 max)
Wszystko się razem miesza, wlewa do blaszki i piecze ok. 40-50 minut ok 200 stopni.
|
Zrobiłam, zjedliśmy i było pyszne!!! Będzie powtórka, na pewno będzie!!
|
|
Powrót do góry |
|
|
emma
za stara na te numery
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 9:52, 27 Paź 2013 Temat postu: |
|
|
Jak myślicie, czy wyszły by krówki gdybym użyła zamiast zwykłego mleka mleko sojowe?
|
|
Powrót do góry |
|
|
matunia
za stara na te numery
Dołączył: 20 Lut 2012
Posty: 2827
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 10:45, 30 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
Przepis obiecałam Joli, ale może ktoś inny także chciałby skorzystać:
babka bez mleczna i bez jajeczna.
Babka śliwkowa
1 szkl. cukru
1 szkl. wody
½ kostki margaryny bez mleka
2 szkl. mąki
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 łyżki powideł śliwkowych
1. Wodę zagotować z cukrem, odstawić, rozpuścić w niej margarynę, przestudzić.
2. Dodać mąkę, sodę, proszek, powidła.
3. Wszystko zmiksować.
4. Formę „z duszkiem” lub korytko do babki wysmarować margaryną i przesypać bułką tartą.
5. Piec ok. 1h w temp. 175”C
|
|
Powrót do góry |
|
|
emma
za stara na te numery
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 15:46, 08 Gru 2013 Temat postu: |
|
|
Obiecałam dodać i daję, jak coś się powtarza to sorki.
Ciasto sprawdzone przez dwie mamy alergików:
400 g mąki kukurydzianej (może być zwykła z glutenem, nawet lepsza, bo kukurydziana przez brak glutenu słabo się zagniata i lepi, ale jak ktoś nie może to wiadomo...)
150 g cukru pudru
cukier waniliowy
margaryna MARYNA (jest bez mleka)
łyżeczka proszku do pieczenia (bez niego też wychodzi)
Wszystko dokładnie zagnieść, aż utworzy się zbita masa. Następnie zetrzeć na tarce. Otrzymane ciasto wysypujemy na spód blachy, zostawiając trochę na posypanie wierzchu.
6 jabłek średniej wielkości (KWAŚNYCH) ścieramy na tarce, dodajemy cukier (wedle uznania - ja lubię duuuużo), mieszamy. Wykładamy na wcześniej przygotowane ciasto i posypujemy z wierzchu resztą. Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni.
Przepyszna naprawdę!!!!
Szarlotka
1 szkl maki pszennej
1 szkl kaszy mannej
1 szkl cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
torebka cukru waniliowego
ponad 1 kg jabłek
Maka+kasza manna+cukier+cukier wan.+proszek do piecz.-to wszystko razem wymieszać.
Jablka zetrzec.
Tortownice wysmarować tłuszczem i wsypywać kolejno warstwami, ciasto ,jabłka, ciasto, jabłka.Warstwy nie mogą być grube.
Jak ktoś może to polecam pokrojone kawałki masła, takie płatki, dużo lepsze. Jabłka muszą być naprawdę soczyste by wsiąkły w ciasto
Piec w temp.okolo180C przez okolo 50 min.
Ciasto drożdżowe
1i1/4 szklanka mąki pszennej
2 dag drożdży + płaska łyżeczka cukru
1/2 szklanki gorącej wody
1/3 szklanki oleju
szczypta soli
Drożdże rozetrzyj z cukrem i odstaw na chwile aż zaczną rosnąc. Do miski wlać ciepłą wodę, olej, drożdże, wsypać sól, zamieszać i dodać mąkę. Zagnieść ciasto.
Ciasto przewidziano na paszteciki z farszem mięsnym lub na słodko z dżemem. Z tych proporcji wychodzi ok. 6 pasztecików średniej wielkości.
Ciasto pokroić na prostokąty. Na środek każdego położyć farsz i zwinąć ciasto. Położyć je na blaszce wysmarowanej olejem i postawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200 stopni ok 20 minut.
Miałam i zwykłe drożdżowe z dżemem, ale nie mogę znaleźć
|
|
Powrót do góry |
|
|
Agrafka
za stara na te numery
Dołączył: 27 Sie 2008
Posty: 1796
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 18:22, 01 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
ponieważ Starszy nie je jaj, mleka, kakao, zrobiłam
[link widoczny dla zalogowanych]
komentarze pod przepisem są na tak, a ja uważam, że to straszny syf bleee
|
|
Powrót do góry |
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 18:30, 01 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
Ja ostatnio zrobiłam ciasteczka z karobem, bleeeee ma jakiś strasznie specyficzny smak chyba nieakceptowalny przeze mnie .... Spróbuje do czegoś innego dodać i zdusić jakimś intensywniejszym smakiem...
|
|
Powrót do góry |
|
|
emma
za stara na te numery
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 19:21, 01 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
A co to ten karob?
Ja myślałam o tym [link widoczny dla zalogowanych] tylko skąd ja cydr wezmę i to bezalkoholowy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Agrafka
za stara na te numery
Dołączył: 27 Sie 2008
Posty: 1796
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 20:08, 01 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
emma, tu np jest opis
[link widoczny dla zalogowanych]
no właśnie gam ten posmak jest jakiś koszmarny wg mnie, jak masz pomysł gdzie ten karob wykorzystać, da znać
ciasto wygląda pięknie, ale tego nie da się jeść, przynajmniej ja nie dam rady, syn też nie chce jeść
jak wczoraj robiliśmy to ciasto, syn mi pomagał i nagle mówi: "bleee". ja na to: "no co ty, zobaczysz, jakie będzie smaczne" a on: "zobaczymy"
no i miał rację
|
|
Powrót do góry |
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 20:21, 01 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
Ja zrobiłam najpierw tzw jeżyki z płatkami owsianymi i bakaliami gotowane spróbowałam i mnie odrzuciło choć z kakao czesto robiłam i były przepyszne, potem stwierdziłam , ze moze w pieczeniu smak sie zgubi więc dosypałam mąki, proszku i do piekarnika . Bleeee było jeszcze gorsze ... Poszperam w necie moze cos innego zrobię to dam znać jak będzie zjadliwe.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Agrafka
za stara na te numery
Dołączył: 27 Sie 2008
Posty: 1796
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 12:51, 14 Maj 2014 Temat postu: |
|
|
ostatnio robię taki chlebek bananowy z karobem i nawet fajnie smakuje
[link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
|
Agrafka
za stara na te numery
Dołączył: 27 Sie 2008
Posty: 1796
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 13:50, 18 Cze 2014 Temat postu: |
|
|
często robiłam szarlotkę sypaną i bardzo lubimy.
teraz zamiast masła na wierzch chcę dać olej kokosowy.
pytanie: ile go dać? tyle, co masła (w sensie wagi)?
a co do przepisów dla alergików ja ostatnio robię
[link widoczny dla zalogowanych]
pyszne
(ostatnio robiłam z płatkami owsianymi i migdałami)
|
|
Powrót do góry |
|
|
Agrafka
za stara na te numery
Dołączył: 27 Sie 2008
Posty: 1796
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 21:17, 20 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
hop hop, zagląda tu ktoś?
potrzebuję przepis na coś w stylu biszkopt ale bez jaja, mleka, kakao, orzechów. (chcę to przełożyć dozwoloną masą i to coś ma być czymś w stylu tortu)
macie jakiś sprawdzony przepis??
|
|
Powrót do góry |
|
|
emma
za stara na te numery
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 21:51, 20 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
Ale bez jaja kurzego czy bez żadnego?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Agrafka
za stara na te numery
Dołączył: 27 Sie 2008
Posty: 1796
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 21:55, 20 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
bez żadnego jaja
|
|
Powrót do góry |
|
|
emma
za stara na te numery
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 7:46, 21 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
Oj trudno będzie coś znaleźć. Bo w biszkopcie to dzięki białku z jajka jest taki, jaki jest. Więc nie da się chyba normalnego tortu zrobić.
A miód może być, czy też nie? Bo jadłam ostatnio coś w rodzaju ciasta z miodem ( jak one się nazywają?) i było ono przełożone masa z drżemu i masa z kremu i było pyszne. Krem był z kaszy manny mocno ugotowanej i zmiskowanej z masłem. Więc można by wziąć masło klarowane albo margarynę bez mleka i by wyszło. Masa była pyszna, myślałam, że to na mleku było.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|