Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 19:11, 23 Mar 2015 Temat postu: dodatki z warzyw |
|
|
Potrzebuję inspiracji na dodatki do obiadu z warzyw. Nie chodzi mi o surówki ale o ciepłe dodatki. Szczególnie coś co pasuje do kurczaka, chociaż nie pogardzę wszelkimi pomysłami zwykle gotuję marchewkę, kapustę na słodko kwaśno albo robię surówkę ale czasem chce się czegoś nowego
Dziś zrobiłam pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami z czarnym ryżem i do tego na oliwie przesmażyłam trochę szczypioru, ząbek czosnku, 2 średnie ziemniaki, dużą marchew i paprykę, doprawiłam solą pieprzem i tymiankiem. Wyszło zaskakująco pyszne mąż był zachwycony
|
|
Powrót do góry |
|
|
brain
za stara na te numery
Dołączył: 08 Kwi 2013
Posty: 2891
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 19:15, 23 Mar 2015 Temat postu: |
|
|
A fasolka szparagowa z masełkiem albo zasmażką z bułki tartej?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 20:11, 23 Mar 2015 Temat postu: |
|
|
Takie gotowane warzywa to zawsze sezonowe wykorzystuję, czyli gotowane brokuły kalafior szparagi fasolka kalarepa itd to robię, chodzi mi o takie jakieś połączenia, kucharze to chyba salsą nazywają chociaż salse to chyba na zimno. Za dużo się naoglądałam tych kulinarnych programów i mi się jakieś takie inne dodatki marzą coś w stylu groszek z marchewką (chociaż tego akurat nie lubię )
|
|
Powrót do góry |
|
|
ika
junior admin
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 20:53, 23 Mar 2015 Temat postu: |
|
|
My uwielbiamy marchewkę startą na grubym oczku z pieczarkami i posolone i to usmazone razem
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 20:58, 23 Mar 2015 Temat postu: |
|
|
O! Czegoś takiego nie jadłam nawet nie słyszałam a do czego to podajesz? Więcej nic tam nie dodajesz?
|
|
Powrót do góry |
|
|
ika
junior admin
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 21:52, 23 Mar 2015 Temat postu: |
|
|
Haha bo ja to wymyśliłam
Kiedys nie mielismy pomysku co zjesc na obiad...to.wymyslilam ze zrobie cos a la chinskie Ugotowalam ryz, usmazylam kosteczki kurczaka w ciescie na głebokim tluszczu i reszta miala byc jak warzywa z woka...ale mielismy tylko marchewke i pieczarki bo to szybka improwizacja byla No i tak nam same marchewki z pieczarkami posmakowaly ze teraz to jest osobny dodatek do obiadu Nic nie dodaje tam wiecej. Daje najpierw pieczarki do smazenia z maslem najlepiej i sol oczywiscie a jak sie przypiekają juz powoli to dodaje marchewke utartą, chwile podsmazam az marchewka tez sie przyrumieni i gotowe
|
|
Powrót do góry |
|
|
lisc
za stara na te numery
Dołączył: 23 Maj 2013
Posty: 2359
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 15:09, 24 Mar 2015 Temat postu: |
|
|
Fasolka - gotuję zieloną fasolkę (z mrożonki), odcedzam i doprawiam sezamem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz oliwą.
Warzywa smażone - kroję w cieniutkie plasterki marchewkę, buraka, por, doprawiam jakoś na ostro (najlepiej posmakować, na pewno sól i chili)
|
|
Powrót do góry |
|
|
krówka
za stara na te numery
Dołączył: 18 Maj 2015
Posty: 5622
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 7:40, 20 Maj 2015 Temat postu: |
|
|
buraczki na ciepło
|
|
Powrót do góry |
|
|
tilia
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 25 Sty 2014
Posty: 1159
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 8:30, 20 Maj 2015 Temat postu: |
|
|
o tak! buraczki gotowane z papryką
|
|
Powrót do góry |
|
|
koszatniczka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6853
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 8:32, 20 Maj 2015 Temat postu: |
|
|
My lubimy pory duszone z cebulką (może być bez) na maśle. Na koniec warto dodać śmietanę lub dla przyzwoitości jogurt
|
|
Powrót do góry |
|
|
Iskra
za stara na te numery
Dołączył: 15 Sie 2013
Posty: 4562
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: wlkp Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 10:00, 20 Maj 2015 Temat postu: |
|
|
Koszatniczka wyprobuje koniecznoe przyprawy dajes, jakk
ies?
|
|
Powrót do góry |
|
|
koszatniczka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6853
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 10:13, 20 Maj 2015 Temat postu: |
|
|
sól, pieprz. Pory mają fantastyczny smak same w sobie
buraczki też sa fajne, robię na dwa sposoby: albo najpierw zasmażam cebulę na maśle a potem mieszam z burakami i skrapiam sokiem z cytryny plus coś do zabielenia
Albo duszę buraki i dodaję jabłko
na ciepło do obiadu można zrobić szpinak
Z czosnkiem, z fetą itp
a i oczywiście duszona kapusta
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ptysiak
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 18 Sty 2013
Posty: 1095
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 14:45, 20 Maj 2015 Temat postu: |
|
|
Koszatniczka, zainspirowałaś mnie! Idę spróbować zrobić kurczaka w porach
|
|
Powrót do góry |
|
|
Edwarda
junior admin
Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 16:06, 20 Maj 2015 Temat postu: |
|
|
Koszatniczko, a te buraki gotujesz najpierw czy ścierasz surowe na tarce?
|
|
Powrót do góry |
|
|
koszatniczka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6853
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 16:19, 20 Maj 2015 Temat postu: |
|
|
Edzia ja kupuję takie gotowane na parze pakowane próżniowo
Ale wiem, że moja mama najpierw trze a potem właśnie w tej cebuli z masłem dusi. Trzeba poczekać tak z 20 min na małym ogniu, z odrobiną cytryny, a pod sam koniec śmietana
|
|
Powrót do góry |
|
|
|