Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
tilia
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 25 Sty 2014
Posty: 1159
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 23:49, 15 Lip 2015 Temat postu: |
|
|
Wychodzi na to, że trzeba te ziarna jakoś dodać po upieczeniu
Kurcze, ja bardzo lubię chleb z ziarnami...
|
|
Powrót do góry |
|
|
koszatniczka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6853
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 10:09, 16 Lip 2015 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Lubię porażony słonecznik |
gam, a co ty mu robisz, że jest porażony
|
|
Powrót do góry |
|
|
Edwarda
junior admin
Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 11:12, 16 Lip 2015 Temat postu: |
|
|
Koszatniczko
Dziewczyny, dobiłyście mnie tymi ziarnami
Elusiaczek, jeszcze jakieś tego typu rewelacje i zastanowię się nad Twoim dostępem do forum
|
|
Powrót do góry |
|
|
koszatniczka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6853
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 11:17, 16 Lip 2015 Temat postu: |
|
|
Edwarda, ja się zaczełam zastanawiać co mam z moim ukochanym chlebkiem zrobic, uwielbiamy ziarenka w nim!
Elusiaczek, to przynajmniej to siemię jest ok?
|
|
Powrót do góry |
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 11:38, 16 Lip 2015 Temat postu: |
|
|
koszatniczka napisał: | Cytat: | Lubię porażony słonecznik |
gam, a co ty mu robisz, że jest porażony |
Sama nie wiem
Z tymi ziarnami, to nie ma co przesadzać z ostrożnością , ile tych ziaren jest w chlebie... tego nie, tamtego tez nie i fiksacja gotowa
Już to widzę , nie zjemy ziaren w chlebie i będziemy żyć po sto lat
moim zdaniem w tym przypadku , przyjemność rownoważy szkodliwość
|
|
Powrót do góry |
|
|
koszatniczka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6853
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 11:52, 16 Lip 2015 Temat postu: |
|
|
ee dokopałam się do badań nie stwierdzających jakiegoś znacznego pogorszenia się właściwości nasion słonecznika pod wpływem prażenia
W sumie dość zabawne badanie
[link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
|
elusiaczek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 12:06, 16 Lip 2015 Temat postu: |
|
|
Edzia, Ty mnie nie denerwuj lepiej
Koszatniczko, z siemieniem nie pamiętam dokładnie jak to było zmielone zalane gorącą wodą jest ok, tak samo zmielone z kwaśnymi owocami też ok. Ale nie wiem jak to się ma do podgrzewania całych ziaren (bo do chleba dajesz w całości?) - niezmielone nie dostarczą organizmowi swoich wartości odżywczych więc też ta kwestia dochodzi.
Ale ja ekspertem nie jestem, nie chcę nakłamać
Jasne że pewnie szczególnie nam nie zaszkodzi dodawanie ziaren do chleba, ale ja zdecydowanie wolę w takim wypadku chleb bez ziaren a z ziaren zrobić pastę, albo jeszcze w innej postaci je zjadać
|
|
Powrót do góry |
|
|
koszatniczka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6853
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 12:27, 16 Lip 2015 Temat postu: |
|
|
no to dawaj przepis na tą pastę w wątku o pastach kanapkowych
Siemię dodaję właśnie dlatego, że przechodzi całe i ma takie właściwości jak błonnik - oczyszcza i zmniejsza wchłanianie węglowodanów innych pożytecznych rzeczy też, no ale na diecie cukrzycowej uważam na te pierwsze
|
|
Powrót do góry |
|
|
elusiaczek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 12:32, 16 Lip 2015 Temat postu: |
|
|
A nie ma w wątku o pastach czegoś ode mnie z ziarnami? Pamietam że kiedyś coś tam dodawałam, ale może bez ziaren? Może wieczorem sprawdzę i coś dodam
|
|
Powrót do góry |
|
|
Addis
za stara na te numery
Dołączył: 05 Mar 2015
Posty: 4615
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Polska
|
Wysłany: Pon 11:58, 20 Lip 2015 Temat postu: |
|
|
widzę, że nie ja jedna czytałam o niepieczeniu orzechów.
Właśnei czytałam o niby zdrowym, polecanym na wszelkie dolegliwości, oleju lnianym i o lnie ogółem, i właśnie się zastanawiam się czy po jedzeniu mielonego siemienia człowiek nie zmeinai się w chodzącą bombę cyjanowodorową
[link widoczny dla zalogowanych]
(artykuł był bardzo skomplikowanym językiem, a obawiam się, że autor wstydził się napisać wprost że chodzi mu o cuchnące gazy )
Dzięki za przepisy na nutellę bez nabiału, takich w sieci nie widziałam - ale uwaga, że postoi to parę dni, trochę mnie zawiodła, liczyłam na długie przechowywanie.
Przymierzania się ciąg dalszy... zwłaszcza że chciałabym młodego wysłąć do dziadkó zaopatrzonego w zdrowsze smarowidło.
|
|
Powrót do góry |
|
|
elusiaczek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 8:42, 31 Lip 2015 Temat postu: |
|
|
Ostatnio gadałam z koleżanką dietetyczką, z ogromną wiedzą, ale podchodzącą do odżywiania (też zdrowego) bardzo zdroworozsądkowo. I na temat podgrzewania nasion w chlebie mówiła że jeśli są w całości, do tego nie na skórce, to raczej nie powinno być problemu, do utleniania nie dochodzi bo w środku chleba temperatura jest niższa (tak do 90 st.), jedynie na skórce może dojść do utleniania (czy jakoś tak )
Pamiętam też jak z kimś innym rozmawiałam o orzechach w cieście, to rada była taka, żeby były w całości a nie mielone.
|
|
Powrót do góry |
|
|
koszatniczka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6853
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 9:40, 31 Lip 2015 Temat postu: |
|
|
dzięki elusiaczku!
Jadłam sobie chlebek i nie mogłam uwierzyć że takie fajne nasiona mogą mi szkodzić
ale sypnęłam mniej
|
|
Powrót do góry |
|
|
Addis
za stara na te numery
Dołączył: 05 Mar 2015
Posty: 4615
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Polska
|
Wysłany: Pon 19:53, 14 Wrz 2015 Temat postu: |
|
|
Winnam relację z domowej nutelli!
Nie mogę teraz znaleźć źródła przepisu, ale wybrałam taki bez nabiału, który mógłby się zepsuć więc wymagałby zjedzenia w ciagu kilku dni. Szło to mniej wiecej tak, * oznaczam to co mi nie podpasowało w końcowym efekcie:
100g orzechów* podprażyć na patelni, potem pocierając w ręczniku papierowym lub ściereczce obdrapać je ze skórki. Osiągnęłam taki stan:
A tak po kilku minutach miksowanai blenderem 660W:
Do tego rozpuścić w kąpieli wodnej 50g czekolady gorzkiej*:
Wymieszać z orzechami, dodac miodu i oleju kokosowego (nie pamietam proporcji, chyba po 2-4 łyżki):
Efekt:
Dla niepoznaki, przełożony do oryginalnego słoika;)
Próba ślepa (z łyżeczki, z zamkniętymi oczami) wypadła pozytywnie, tester uznał, że to nutella.
Niestety, ta kanapka została już zdemaskowana jako podróbka:
Uznaliśmy, że krem jest za rzadki, włożyliśmy do odówki by zgęstniał. Zrobiło się jeszcze mniej podobnie do nutelli oryginalnej, smak się wyklarował: za mało orzechowy, za bardzo gorzkoczekoladowy. Domieszałam jeszcze 50g zmielonych orzechów do ogrzanego kremu, krem zgęstniał, ale nadal smak gorzkiej czekolady dominuje.
Na drugi raz:
* dałabym więcej orzechów
* użyłabym czekolady mlecznej
Generalnie jednak krem dziecku nie podpasował, mi też niezbyt tak na kanapkę. Użyłam go do pieczonych drożdżowych zawijasków, ale nieco się spiekły, więc były również gorzkie.
Podsumowując, uważam że mój krem był równie apetyczny co oryginał, dużo ładniejszy niż u np. tych blogerek:
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Ale nie wejdzie do diety mojego dziecka.
|
|
Powrót do góry |
|
|
buba
za stara na te numery
Dołączył: 18 Lip 2010
Posty: 14381
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: śląskie i dolnośląskie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 21:43, 14 Wrz 2015 Temat postu: |
|
|
Ja też robiłam niedawno, ale w wersji bardziej light - orzechy, kakao, miód (no... trochę cukru jednak) i chyba na koniec ciut jogurtu, już nie pamiętam, ale dzieciom 11 i 15 lat bardzo smakowało.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Polly
za stara na te numery
Dołączył: 30 Maj 2012
Posty: 4566
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 18:15, 16 Wrz 2015 Temat postu: |
|
|
Na tym zdjęciu ze słoiczka wygląda jak oryginał
|
|
Powrót do góry |
|
|
|