Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Addis
za stara na te numery
Dołączył: 05 Mar 2015
Posty: 4622
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Polska
|
Wysłany: Wto 16:16, 14 Lip 2015 Temat postu: domowa Nutella- wyprobowany przepis |
|
|
Czy macie wyprobowany przepis na krem orzechowo-czkoladowy domowej roboty? W neci jest tego sporo, ale wiadomo jak to n blogaskach: wszyscy sie zachwycaja i towarzystwo wzajemnej adoracji, a ze zdjec straszy grudkowata matowa breja, ktora moz i zdrowsza, ale do wloskiego kremu jej daleko...
Przepis na mojewypieki wzbudza moje najwieksze zaufanie co do fektow, ale ma w skladzie skondensowane slodzone mleko- a to chyba srednio zdrowy produkt.
Zastanawia mnie tez trwalosc kremow, ktore w przepisie maja mleko, skoro mleko nawet w lodiwce tygodnia nie postoi.
Wreszcie- spotkalyscie sie z informcja o tym, z prazenie ozchow pozbawia je najwiekszej wartosci odzywczej jaka sa nienasycin kwasy tluszczowe? Zastanawiam sie czy jest sens marnowac zdrowe i drogie orzechy na krem, skoro dla amatora nutelli i tak ni bedzie to specjalnie zdrowe.
Tak mnie naszlo, bo mam pusty sloik i chcialam zrobic test czy uda mi sie podrobic oryginal.
|
|
Powrót do góry |
|
|
ika
junior admin
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 19:15, 14 Lip 2015 Temat postu: |
|
|
Myślałam, że masz coś wypróbowanego i chcesz się podzielić tylko samaka narobiłaś
A jak cenowo to wychodzi ? Pomijam kwestie zdrowotne ale zastanawia mnie czy robienie swojego się opłaca? Jednak oryginał to oryginał i mi podróbki nie smakują a próbowałam wiele...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ptysiak
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 18 Sty 2013
Posty: 1095
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 19:54, 14 Lip 2015 Temat postu: |
|
|
Chcemy przepis jak już coś Ci się uda!
Mnie zawsze powstrzymywał brak blendera/miksera/młynka/czegokolwiek do zmielenia tych orzechów...
Ale za to nigdy nie miałam obiekcji do skondensowanego mleka... Zależy jak często chcesz wcinać tę domową nutellę
Słyszałam jeszcze o smacznych pomysłach na ten krem, ale z awokado Nie wiem na ile smak podobny do oryginału. Łatwiej podrobić masło orzechowe
|
|
Powrót do góry |
|
|
tilia
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 25 Sty 2014
Posty: 1159
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 20:09, 14 Lip 2015 Temat postu: |
|
|
Ale nutella z avocado czy guacamole?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Addis
za stara na te numery
Dołączył: 05 Mar 2015
Posty: 4622
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Polska
|
Wysłany: Wto 20:37, 14 Lip 2015 Temat postu: |
|
|
Cenowo raczej się nie opłaca. Ostatni słoiczek nutelli 350g kupiłam w osiedlowym sklepie (syn nie chciał się dalej "szwędać" po sklepach) za 11,90, ale w Tesco kosztuje 8,60pln, a większy taniej.
Przykładowy przepis:
[link widoczny dla zalogowanych]
Potrzeba 120g orzechów, co przy cenach z internetu (80pln/kg, okazyjnie 70pln/kg) daje 9pln za same orzechy, do tego 1,3 tabliczki czekolady (my mamy z krwiodawstwa, ale generalnei to kolejne parę pln) i pół kostki masła
Przepis z MojeWypieki:
[link widoczny dla zalogowanych]
80g orzechów
3/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego - puszka kosztuje ponad 8pln
i znów prawie tabliczka czekolady
Zdrowotnie - wydaje mi się, że nawet domowy to nadal nie jest zdrowy produkt. Ot, będzie mniej niezdrowy (brak/mniej białego cukru, lepszy gatunek tłuszczu), ale wydaje mi się, że to marnowanie orzechów, a nie sposób na dostarczenie wartościowych składników.
Ale co ja tu się mądrzę - zadając pytanie liczyłam na lokalne zaangażowane w zdrowie dzieci matki, a nie takie złe kobiety jak ja;)
|
|
Powrót do góry |
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 21:17, 14 Lip 2015 Temat postu: |
|
|
Robiłam kiedyś domową nutellę z powidłami śliwkowymi, nie była mdła, nawet fajny smak, w składzie też czekolada gorzka , kakao, masło, orzechy ,migdały. Dużo mi tego wyszło i później przekładałam tym ciasto
W Lidlu mają coś podobnego do nutelli nazywa się Choconussa , skład niemal identyczny na korzyść tego produktu bo bez lecytyny sojowej , bardzo prosty skład i dużo tańsze od tej firmowej, w smaku też lepsze.
|
|
Powrót do góry |
|
|
lisc
za stara na te numery
Dołączył: 23 Maj 2013
Posty: 2359
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 6:28, 15 Lip 2015 Temat postu: |
|
|
Właśnie zajadam kanapkę z oryginalną Nutellą (wiem, trzeba ograniczać słodycze w ciąży, ale rano te zdrowe rzeczy mi nie wchodzą... )
Przepisy widziałam tylko na takie cuda, jak właśnie nutella z avocado hmm wątpię w ten smak
|
|
Powrót do góry |
|
|
elusiaczek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 8:27, 15 Lip 2015 Temat postu: |
|
|
Avocado + banan + kakao. Smaczne, zdrowe, ale nutella to to nie jest
|
|
Powrót do góry |
|
|
elusiaczek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 21:02, 15 Lip 2015 Temat postu: |
|
|
Addis, mam teraz dłuższą chwilę to Ci odpowiem na pytania
Obróbka cieplna orzechów i nasion jest niewskazana dlatego że pod wpływem temperatury te zdrowe tłuszcze zamieniają się w szkodliwe. Tak jak nie można podgrzewać oleju tłoczonego na zimno. Dlatego też nasion i orzechów nie powinno się dodawać do ciast i chlebów, bo nie są od tego zdrowsze. Niestety
Jeśli chcesz zrobić zdrowy krem, to raczej ciężko będzie, bo smak będzie jednak inny.
Ja robię po prostu krem orzechowy:
Szklanka orzechów (mogą być różne, ale laskowe najbardziej będą przypominać nutellę)
Pół szklanki daktyli
Łyżka kakao
Orzechy namoczyć na noc, potem opłukać.
Daktyle też namoczyć ale wody nie odlewać (wlać jej tyle żeby tyko przykryła wszystkie daktyle)
Zmieszać wszystkie skladniki i dodać kakao. Zblendować na gładką masę (ja zawsze dodaję trochę wody bo nie mam takiego blendera który mi zblenduje na gładko).
Coś takiego postoi kilka dni w lodówce.
|
|
Powrót do góry |
|
|
krówka
za stara na te numery
Dołączył: 18 Maj 2015
Posty: 5622
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 21:33, 15 Lip 2015 Temat postu: |
|
|
orzechów nie wolno piec i nasion to po co dają je do chlebów ? moja mama ma sprawdzony przepis na snikersa co niby bomba witaminowa bo ma jeszcze miód a tu zonk. Rozumiem zamiana tłuszczów z cis na trans i niszczenie dobrych tłuszczy ale szkoda...
nutella uzależnia choć pyszna
|
|
Powrót do góry |
|
|
elusiaczek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 21:50, 15 Lip 2015 Temat postu: |
|
|
Krówko, jeśli w tym snikersie miód też jest podgrzewany to szkoda pieniędzy, bo przy 42 st. miód traci swoje wartości.
|
|
Powrót do góry |
|
|
tilia
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 25 Sty 2014
Posty: 1159
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 21:56, 15 Lip 2015 Temat postu: |
|
|
Przez ten temat przypomniałam sobie o Nutelli i też zjadłam kilka łyżeczek. A teraz na noc pół awokado.... zła ja
|
|
Powrót do góry |
|
|
koszatniczka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6853
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 22:25, 15 Lip 2015 Temat postu: |
|
|
to jak piekę chleb z siemieniem lnianym i ziarnami słonecznika to tez bez sensu?
|
|
Powrót do góry |
|
|
elusiaczek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 22:41, 15 Lip 2015 Temat postu: |
|
|
No bez sensu, a nawet szkodliwe
A siemie lniane to jeszcze inna bajka
|
|
Powrót do góry |
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 22:49, 15 Lip 2015 Temat postu: |
|
|
Siemię lniane + zimna woda= cyjanogeneza
Lubię porażony słonecznik i trudno niech sobie nawet będzie mniej zdrowy , nie takie paskudztwa sie w życiu jadło
|
|
Powrót do góry |
|
|
|