Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Olenkita
za stara na te numery
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 10:13, 13 Cze 2009 Temat postu: Domowe jogurty |
|
|
Bylo juz o domowym pieczeniu chleba, bedzie i o domowym robieniu jogurtow. Jako ze oboje pochlaniamy litrami jogurty, nabylismy ostatnio jogurtownice co by wytwarzac w domu jogurty bez konserwantow i eksperymentowac ze smakami. Super sprawa! Maszyna jest zaopatrzona w 7 szklanych sloiczkow, mozna dokupic wiecej do danego modelu i po zrobieniu jednej serii zabrac sie za druga.
Potrzeba litr mleka i na poczatek 1 jogurt naturalny, wymieszac wszystko i wstawic sloiczki na 5 godzin i wychodza super jogurty. Mozna dodawac swieze owoce, miod, produkowac deserki kawowe, czekoladowe, rozpuszczac rozne smakowe herbatki w mleku . Wychodza tez super jogurty i deserki z mleka sojowego.Warto zachowac ze zrobionych jogurtow jeden naturalny i wykorzystac go do robienia nastepnej serii. Wychodzi niedrogo, zdrowo i pysznie
Ostatnio zmieniony przez Olenkita dnia Sob 10:19, 13 Cze 2009, w całości zmieniany 4 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
mk,
za stara na te numery
Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 6818
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: Sob 10:19, 13 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
a jaka to cudowna maszyna????
z jakiej firmy i ile kosztuje???
jesli mozna wiedzieć
|
|
Powrót do góry |
|
|
Olenkita
za stara na te numery
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 10:27, 13 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
Sa rozne firmy, Moulinex, Seb, Kenwood itp. Ja kupilam Severina za 30 euro, widzialam tez jogurtownice za 20 euro, w Polsce chyba podobnie sie ceny ksztaltuja, wychodzi duzo taniej niz maszyna do pieczenia chleba. Zrobilam zdjecie, chetnie wstawilabym obrazek ale nie umiem Wyswietlaja mi sie tylko namiary na zdjecie...
Ostatnio zmieniony przez Olenkita dnia Sob 10:50, 13 Cze 2009, w całości zmieniany 4 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 10:36, 13 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
ooo, ja w ten sam sposób robiłam jogurty....w termosie
|
|
Powrót do góry |
|
|
kukułka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 25854
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 12:56, 13 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
ja to w termosie?zdradź....
|
|
Powrót do góry |
|
|
Olenkita
za stara na te numery
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 14:01, 13 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
O, chyba udalo mi sie zamiescic zdjecie mojej maszyny z jogurtami z musem truskawkowym
Ostatnio zmieniony przez Olenkita dnia Sob 18:58, 13 Cze 2009, w całości zmieniany 19 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
mk,
za stara na te numery
Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 6818
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: Sob 14:54, 13 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
Olenkita jugurty wyglądają smakowicie
ciekawa jestem czy duzo się różnią od tych sklepowych????
|
|
Powrót do góry |
|
|
Olenkita
za stara na te numery
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 15:01, 13 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
Maja na pewno naturalniejszy smak bo te sklepowe owocowe to maja dodane sztuczne ulepszacze smaku. Zrobilam dopiero jeden raz, zmiksowalam w blenderze truskawki z cukrem i dodalam do naturalnego jogurtu. Na razie to takie proby, musze przetestowac ile cukru itd. No i nastepnym razem zrobic z pelnego mleka, to bedzie bardziej gesty, jak pisza, teraz dodalam chude.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Olenkita
za stara na te numery
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 15:15, 13 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
Widzialam tez taka ksiazeczke z przepisami na rozmaite jogurty, mozliwosci jest multum! Jogurty na konfiturach, owocach, o smaku mietowym, karmelowym , nawet z dodatkiem coca coli Nic tylko testowac
|
|
Powrót do góry |
|
|
kukułka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 25854
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 15:28, 13 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
a jak działa ta maszyna? W sensie co robi. Miesza i co jeszcze?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Olenkita
za stara na te numery
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 15:36, 13 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
Nie miesza. Trzeba samemu wymieszac mleko z jogurtem, ale to pryszcz. Pozniej nalewasz mieszanke do pojemniczkow, zakrecasz, wstawiasz do jogurtownicy, zamykasz wieko, podlaczasz do pradu i nagrzewa sie to kilka godzin powodujac fermentacje. Sa modele, ktore sie automatycznie wylaczaja. Fajne jest to, ze 1 pojemniczek z uzyskanym jogurtem mozna wykorzystac do produkcji nastepnych i tak przez 10 kolejek.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dracena
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 21:03, 13 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
Jogurtownica tyle, że trzyma temperaturę. W teorii powinno się zdaje się trzymać kilka godzin w 40stopniach.
Ja leję ciepłe mleko do garnka, daję jogurt, owijam ręcznikiem i na noc na kaloryfer - to wersja zimowa niestety tylko.
A jogurt pierwsza klasa - tylko trzeba dobrze poszukać, żeby ten pierwszy, który zakwasza mleko był prawdziwym naturalnym jogurtem, tzn. rzeczywiście miał te bakterie lacido-coś tam i nic więcej.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Olenkita
za stara na te numery
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 6:20, 14 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
No i ten pierwszy jogurt powinien byc bardzo swiezy, z dluga data przydatnosci do spozycia, zeby szczepy bakterii byly bardziej aktywne, najlepiej zainwestowac do pierwszej kolejki w jogurt bio.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|