Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
maadonnabm
pierwszy wykres
Dołączył: 05 Gru 2012
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 23:19, 05 Gru 2012 Temat postu: |
|
|
polecacie czy raczej taka sobie ta zupa z dyni bo nie wiem czy mam się zanią zabierać?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 13:13, 06 Gru 2012 Temat postu: |
|
|
ja robiłam taką z mleczkiem kokosowym i jak ktoś lubi smaki takie a'la azjatyckie to była pycha, szczególnie podana z makaronem ryżowym. Takiej standardowej nie robiłam. Dynia ma słodkawy smak jak marchewka gotowana a nawet ciut słodsza, to musisz Ty wiedzieć czy takie smaki Ci odpowiadają
|
|
Powrót do góry |
|
|
mrówka
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 05 Mar 2008
Posty: 973
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 13:39, 06 Gru 2012 Temat postu: |
|
|
maadonnabm napisał: | polecacie czy raczej taka sobie ta zupa z dyni bo nie wiem czy mam się zanią zabierać? |
czy to aby nie reklama? patrz --> podpis
|
|
Powrót do góry |
|
|
bakteria
za stara na te numery
Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 10180
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 13:44, 06 Gru 2012 Temat postu: |
|
|
też mi tak to pachnie…
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 13:48, 06 Gru 2012 Temat postu: |
|
|
Też na to zwróciłam uwagę, aż jestem ciekawa czy coś odpisze...
|
|
Powrót do góry |
|
|
buba
za stara na te numery
Dołączył: 18 Lip 2010
Posty: 14381
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: śląskie i dolnośląskie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 15:12, 06 Gru 2012 Temat postu: |
|
|
Ja już Edwardzie napisałam, w każdym razie dobrze, żeby jakiś Moderator się tym zajął.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Edwarda
junior admin
Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 21:17, 07 Gru 2012 Temat postu: |
|
|
Edwarda ma przerwę od forum na czas Adwentu, ale miała ważne sprawy i dziś wyjątkowo weszła
Na razie usunęłam reklamę z podpisu uczestniczki i napisałam pw z wyjaśnieniem Z forum nie wyrzuciłam
|
|
Powrót do góry |
|
|
elusiaczek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 23:28, 02 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
Ciasto z dyni, tak pyszne że jak zrobiłam to w ciągu dnia zjadłam pół blachy, a mój mąż który nie przepada za wypiekami, zjadł 1/4
250 g (250 ml) musu z dyni
200 g masła
1 szklanka cukru (pół szklani wystarczy w zupełności, chyba że ktoś lubi bardzo słodkie)
1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
skórka starta z 2 mandarynek (ja nie dawałam)
3 jajka, oddzielnie żółtka od białek
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (ja dałam pełnoziarnistą)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
do polewy - 50 g białej czekolady lub 5 łyżek cukru pudru lub 3 łyżki dżemu pomarańczowego lub mandarynkowego (ja dodałam po prostu trochę pomarańczy)
Mus z dyni: upiec dynię (z półkilogramowego kawałka jeszcze zostanie trochę) - w 190 stopniach ok. godzinę. Zdjąć skórkę i zmiksować dynię gładką masę. Odmierzyć 250 g.
Do garnka włożyć masło, roztopić na małym ogniu mieszając (starać się nie podgrzewać za bardzo masła). Dodać cukier oraz cukier wanilinowy i wymieszać. Odstawić z ognia.
Dodać mus z dyni i skórkę z mandarynki, wymieszać i ostudzić (masa może być lekko ciepła). Odłożyć pół szklanki masy na polewę. Do reszty (większości masy) dodać żółtka i wymieszać.
Mąkę przesiać do czystej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać ją do masy w 3 partiach, za każdym razem dokładnie mieszając łyżką.
Białka ubić na idealnie sztywną pianę i dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać łyżką.
Masę wyłożyć do tortownicy 26 cm.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piec przez 45 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Do odłożonej masy dodać roztopioną czekoladę lub cukier puder lub dżem pomarańczowy, wymieszać - ja dodałam miąższ z 1/4 pomarańczy i zblendowałam. Polać po cieście gdy będzie już ostudzone.
Placki dyniowe, ale masę można też upiec w gofrownicy (ja robiłam placki, ale koleżanka zrobiła gofry i jej wyszły, więc i ja następnym razem spróbuję)
200 g musu z upieczonej dyni (wyżej podałam jak to zrobić)
50 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
2 jajka
2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
2 - 3 łyżki cukru (ja nie dałam w ogóle)
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (dałam pełnoziarnistą)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
mała szczypta soli
Dodatki: np. cukier puder, cynamon, powidła morelowe lub śliwkowe (ja jadłam z dżemem), Ala wybrała bez niczego
W misce wymieszać mus z dyni z jogurtem naturalnym (nie musimy dodawać jogurtu jeśli mus z dyni był rzadki, wodnisty - ja akurat dodałam)
Krótko zmiksować lub wymieszać z jajkami oraz 2 łyżkami oleju, dodać cukier oraz mąkę uprzednio przesianą i dobrze wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą. Wszystko krótko zmiksować do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. Składniki można też mieszać łyżką.
Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (przez około 2,5 minuty). Przewrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2 minuty. (czas zależy od grubości placków, ja chyba trochę dłużej smażyłam)
W gofrownicy czas pieczenia nie wiem jaki, pewnie trzeba sprawdzać co jakiś czas.
Oba przepisy ze strony [link widoczny dla zalogowanych]
Ostatnio zmieniony przez elusiaczek dnia Sob 23:30, 02 Lis 2013, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 22:34, 04 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
ale mi narobiłaś smaka! a moja dynia czeka na przerób tylko w pierwszej kolejności zrobię raviolli z dynią i krewetkami- pyszota!
|
|
Powrót do góry |
|
|
elusiaczek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 0:32, 05 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
Jutro mamy spotkanie grupy blw i tematem jest dynia. Ale będzie pyszności
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 8:19, 05 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
Nawet nie wiedziałam że chodzisz na takie spotkania spisuj przepisy
|
|
Powrót do góry |
|
|
elusiaczek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 8:54, 05 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
W zeszłym roku rzadko chpdziłam bo miałam w tym czasie zajęcia. W tym roku termin mi bardziej pasuje na szczęście
|
|
Powrót do góry |
|
|
brain
za stara na te numery
Dołączył: 08 Kwi 2013
Posty: 2891
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 19:02, 05 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
Podobno delicje
[link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
|
koszatniczka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6853
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 19:10, 05 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
Normalnie w ten weekend chyba zrobię puree dyniowe
|
|
Powrót do góry |
|
|
mamma
za stara na te numery
Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 7569
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Polska Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 16:04, 03 Lis 2014 Temat postu: |
|
|
na ktos moze latwy przepis na dzem z dyni bo nigdy nie robilam?
i jeszcze jedno pytanie bo bardzo lubie pestki dyni, ostatnio ile chcialo mi sie wyluskac to zjadlam, a reszte prubowalam wysuszyc w tych lupinkach bialych bo juz nie mialam sily sie z tym bawic ale plesn mi zaczela je chwytac moze za wolno schly da sie je jakos bez obierania przechowac, moze w piekarniku uprazyc tak ktos probowal?
Ostatnio zmieniony przez mamma dnia Pon 16:39, 03 Lis 2014, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|