Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Miśka
za stara na te numery
Dołączył: 30 Cze 2012
Posty: 2254
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 16:35, 03 Lis 2014 Temat postu: |
|
|
bebe napisał: | na ktos moze latwy przepis na dzem z dyni bo nigdy nie robilam? |
Bebe - mam łatwy, ale mi osobiście nie smakuje. Chcesz?
|
|
Powrót do góry |
|
|
koszatniczka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6853
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 17:06, 03 Lis 2014 Temat postu: |
|
|
Miska - to taki z jabłkami?
Mi bardzo smakował
|
|
Powrót do góry |
|
|
Miśka
za stara na te numery
Dołączył: 30 Cze 2012
Posty: 2254
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 17:26, 03 Lis 2014 Temat postu: |
|
|
Chyba tak. Z tego co pamiętam, można go też zrobić z pomarańczami, albo cytryną. Mówimy o tym samym? Dla mnie dynia zbyt mocno wyczuwalna była.
|
|
Powrót do góry |
|
|
koszatniczka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6853
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 17:36, 03 Lis 2014 Temat postu: |
|
|
hm, tylko ja robiłam taki na bazie puree dyniowego, mam wrażenie że pieczenie wydobywa z niej smak.
Są takie przepisy żeby dusić jabłka z dynią i cukrem.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Miśka
za stara na te numery
Dołączył: 30 Cze 2012
Posty: 2254
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 18:04, 03 Lis 2014 Temat postu: |
|
|
Znalazłam!
Ten: [link widoczny dla zalogowanych] robiłam w wersji z pomarańczą i z jabłkami zamiast pomarańczy. Nie mój smak, choć dynię lubię
|
|
Powrót do góry |
|
|
mamma
za stara na te numery
Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 7569
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Polska Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 19:36, 03 Lis 2014 Temat postu: |
|
|
dzieki to sprobuje mala ilosc i zobacze czy mi bedzie smakowac
|
|
Powrót do góry |
|
|
elusiaczek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 11:01, 14 Cze 2016 Temat postu: |
|
|
Olenkita, na poprzedniej stronie jest pój post z przepisem
(tylko teraz nie sezon na dynię ale na przyszłość podaję)
Ostatnio zmieniony przez elusiaczek dnia Wto 11:04, 14 Cze 2016, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Olenkita
za stara na te numery
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 11:12, 14 Cze 2016 Temat postu: |
|
|
Ok, dzieki!
|
|
Powrót do góry |
|
|
lisc
za stara na te numery
Dołączył: 23 Maj 2013
Posty: 2359
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 12:25, 10 Paź 2016 Temat postu: |
|
|
Tyle pracy i zakalec w cieście dyniowym... wszystkie składniki były w temp. pokojowej, składniki sypkie przesiane, ciasto mieszane krótko w jedną stronę tylko do połączenia się składników... czemu? ;(
|
|
Powrót do góry |
|
|
elusiaczek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 21:06, 11 Paź 2016 Temat postu: |
|
|
Według jakiego przepisu robiłaś?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Olenkita
za stara na te numery
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 10:50, 29 Paź 2016 Temat postu: |
|
|
Mam pytanie - napalilam się na zupę z dyni ale chyba ta, którą kupiłam się nie nadaje... Mała, więc kupiłam w całości. Leży już 2-3 tygodnie. Przekroilam i twarda, miąższ twardy... Nigdy z dyni nic nie robiłam ani nie kupowałam więc się nie znam kompletnie. Sądzicie że niedojrzala jest? Jaki powinien być miąższ - jak w arbuzie czy melonie, żeby nóż wchodził jak w masło? I po czym poznać przy zakupie, że już jest dobra?
|
|
Powrót do góry |
|
|
koszatniczka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6853
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 12:49, 29 Paź 2016 Temat postu: |
|
|
Moje zazwyczaj są twarde. Miąższ jest miękki tylko przy pestkach
Pokrój ją na części, wyjmij pestki i upiecz ze skórką. Będzie łatwiej schodzić i miąższ zmięknie
|
|
Powrót do góry |
|
|
Olenkita
za stara na te numery
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 13:03, 29 Paź 2016 Temat postu: |
|
|
Tak zrobiłam zanim jeszcze przeczytałam Twój post
Dynia faktycznie zmiekla a ja zmieniłam zdanie - zamiast zrobić z niej zupę (i tak chyba za mała była) to zjadłam ją upieczoną Nawet niezła, w smaku zupełnie jak słodkie pataty.
|
|
Powrót do góry |
|
|
anuszkaja
za stara na te numery
Dołączył: 18 Sie 2014
Posty: 1360
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 15:27, 29 Paź 2016 Temat postu: |
|
|
Twardosc zalezy od odmiany. Do tej pory zawsze gotowalam zupe z takiej twardej kupionej w sklepiej. I albo meczarnia przy obieraniu albo podpiekanie.
W tym roku tesciowa wyhodowala 2 odmiany dyni, jedna zolta podluzna, duga pomaranczowa okragla. Obydwie obiera sie jak jablko! Rewelacja. Co do nazwy odmiany to musialabym zapytac
|
|
Powrót do góry |
|
|
Olenkita
za stara na te numery
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 15:34, 29 Paź 2016 Temat postu: |
|
|
Ta moja to była taka okrągła, intensywnie pomarańczowa piłeczka Po upieczeniu nawet skórka była delikatna a że nie chciało mi się obierać to część ze skórką zjadłam.
Ostatnio zmieniony przez Olenkita dnia Sob 15:35, 29 Paź 2016, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|