Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Cera
za stara na te numery
Dołączył: 17 Lip 2009
Posty: 8066
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 10:00, 15 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
Jak mięso robisz? Jeszcze nie próbowałam bez niczego.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Agrafka
za stara na te numery
Dołączył: 27 Sie 2008
Posty: 1796
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 20:17, 15 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
Zawsze solimy, oprócz tego rozgnieciony czosnek, zioła prowansalskie, papryka słodka, ostra, co tam się nam nawinie:-) Zestaw przypraw zależy od tego, jakie mięso. Przed pieczeniem mięso leży trochę w przyprawach.
Najpierw podsmażam mięso z każdej strony. Jeśli mięso jest suche (np filet z kurczaka) przed przykryciem podlewam trochę wody.
|
|
Powrót do góry |
|
|
buba
za stara na te numery
Dołączył: 18 Lip 2010
Posty: 14381
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: śląskie i dolnośląskie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 22:48, 28 Gru 2012 Temat postu: |
|
|
Reklama.
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19991
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 17:49, 31 Gru 2012 Temat postu: |
|
|
A znacie taki sposób: kawał mięsa (czym chcemy przyprawione) wsadzamy w rękaw do pieczenia, szczelnie zawiązujemy, wkładamy do garnka wypełnionego wodą i gotujemy pod przykryciem aż będzie dobre - wychodzi jak pieczone
|
|
Powrót do góry |
|
|
channel
za stara na te numery
Dołączył: 04 Lip 2006
Posty: 4863
Przeczytał: 8 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 11:05, 31 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
Justek, napisz mi proszę jak gotujesz ziemniaki bez wody w Zepterze. No żesz znowu je przypaliłam.
Ale tak łopatologicznie! Garnek ma być zimy - tak?, ziemniaki pokrojone - jak duże?, a teraz najważniejsze: czy moc płyty ma być duża, średnia czy mała?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Cera
za stara na te numery
Dołączył: 17 Lip 2009
Posty: 8066
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 15:30, 31 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
Ja wlewam z 2-3 łyżki wody na dno, potem wkładam włączam płytę-jak wskazówka dojdzie do czerwonego zmniejszam na jedynkę i raz za czas widelcem sprawdzam jakie są.
|
|
Powrót do góry |
|
|
channel
za stara na te numery
Dołączył: 04 Lip 2006
Posty: 4863
Przeczytał: 8 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 15:45, 31 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
Małgorzatko, ale na początku dajesz dużą moc ? Moja płyta ma zakres od 1 do 9. Nastawiłam na 5 no i chyba za duża ta moc była? Czy może za mała?
Tak to jest jak się posiada sprzęt kupiony "bez prezentacji"
|
|
Powrót do góry |
|
|
Cera
za stara na te numery
Dołączył: 17 Lip 2009
Posty: 8066
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 16:49, 31 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
Na początek pełna moc, mam płytę amica-i mam tak: 0-kropka (podgrzewanie)-1-kropka-2-kropka-3 (pełna moc).
Na początek 3 aż będzie czerwone, nawet nie do połowy tego czerwonego pola i przekręcam na 1. A no i ja osobiście ruszam garnkiem raz za czas, tak jakoś się nauczyłam.
Ostatnio zmieniony przez Cera dnia Czw 16:50, 31 Lip 2014, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
channel
za stara na te numery
Dołączył: 04 Lip 2006
Posty: 4863
Przeczytał: 8 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 17:02, 31 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
Dziękuję, będę testowała
|
|
Powrót do góry |
|
|
channel
za stara na te numery
Dołączył: 04 Lip 2006
Posty: 4863
Przeczytał: 8 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 14:47, 11 Sie 2014 Temat postu: |
|
|
Znowu przypaliłam ziemniaki!!!!
Za to mięso na patelni wyszło super!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 18:46, 11 Sie 2014 Temat postu: |
|
|
Channel to spróbuj więcej wody. Ja już nie mam oryginalnych zegarów na pokrywce dlatego leję tak z cm wody na dnie do ziemniaków. Nie mogą się za długo gotować na wysokiej temperaturze. Ja zagotowuję tak do pierwszej pary wychodzącej z garnka i przyłączam na 3 (w 6. stopniowej skali) i gotuję ok 30 min. Czasem też przypalę ale to jak za długo gotuję.
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19991
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 18:52, 11 Sie 2014 Temat postu: |
|
|
Może za mocno ustawiasz. Ja w domu miałam płytę, gdzie 3 palniki miały 3-stopniową skalę, a jeden 9-stopniową i ten naprawdę grzeje bardziej niż pozostałe - mniej więcej 6 to jest tak jak 3 na pozostałych.
|
|
Powrót do góry |
|
|
ewik
pierwszy wykres
Dołączył: 04 Lut 2017
Posty: 9
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 7:56, 04 Mar 2018 Temat postu: |
|
|
Też mam takie garnki ale niestety gotuję w nich tradycyjnie ponieważ nie mogę przyzwyczaić się do potraw bez soli. Częst jednak kaszę czy ryż gotuję według zasad Zeptera i jest ok. Zalewam wodą np ryż w proporcji 2:1 i zagotowuję ok 5 min Przykrywam pokrywką i zostawiam aż woda sama zostanie wchłonięta a ryż jest sypki i smaczny.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Cera
za stara na te numery
Dołączył: 17 Lip 2009
Posty: 8066
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 10:40, 05 Mar 2018 Temat postu: |
|
|
Oj, ja bez tego osprzętu nie wiem jak bym dawała rady. Teraz mam obecnego od męża na rocznicę ślubu na Termomixa. Miałam możliwość wypróbowania i się zakochałam...no ale cena cudna.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 15:15, 05 Mar 2018 Temat postu: |
|
|
Termis fajny ale trzeba dobrze sie zastanowić, na co sie przyda. Pamietaj, on jest mały a u ciebie rodzina konkretna
|
|
Powrót do góry |
|
|
|