Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Aniąt
za stara na te numery
Dołączył: 29 Wrz 2006
Posty: 5116
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Mazowsze Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 21:42, 07 Lut 2008 Temat postu: Gofry |
|
|
Wiem, że w necie są przepisy na gofry, ale może macie swój sprawdzony? Kupiliśmy gofrownicę o mocy 1000 W i marzą mi się takie goferki jak z budki Czy to realne takie samemu upitrasić?
|
|
Powrót do góry |
|
|
bakteria
za stara na te numery
Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 10180
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 14:46, 09 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
O, właśnie! My też mamy gofrownicę, dostaliśmy z okazji ślubu, ale jakoś do tej pory nie jest używana...
I czy ktoś z Was może testował te półgotowe ciasta do gofrów, np. takie w pudełku (Dr Oetkera??) - w tesco widziałam... Tam się chyba tylko mleka wlewa i gotowe. Wprawdzie nie jestem leniwa w kuchni, ale często po prostu nie mam czasu i może takie ułatwienie jest dobre...
W każdym razie podpisuję się pod pytaniem o domowe przepisy na pyszne ciasto
|
|
Powrót do góry |
|
|
fiamma75
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 16707
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 17:04, 09 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Mój mąż robi (czego on nie robi wątpię, żeby Pinky mu dorównał umiejętnościami ) ale na takiej staroświeckiej zabytkowej gofrownicy - muszę go podpytac o przepis, w każdym razie gofry rozpływają się w ustach
|
|
Powrót do góry |
|
|
abeba
Gość
|
Wysłany: Sob 17:40, 09 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
znajoma pracowała w wakacje parę lat emu w budce i zna genialny przepis. Zaczyna sie tak:
wiadro mleka,
10kg mąki
niestety nie pomogę z głowy, ale miło choć pomysleć o gofrach bo wieki nie jadłam.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dracena
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 19:15, 09 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
To takie wakacyjne, nie?
|
|
Powrót do góry |
|
|
kukułka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 25854
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 19:56, 09 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
2 szklanki maki,
2 szklanki mleka,
pol szklanki oleju
1 zoltko
2 cale jajka
pol szklanki cukru
lyzceczka proszku do pieczenia
opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
jajka zmiksowac z cukrem, do tego dodac reszte, zmiksowac, posmarowac gofrownice olejem i smazyc
ja takie robilam. nam smakowaly
fiamma, a jak wyglada ta staroswiecka gofrownica?
nie wiedzialam,ze takie sa
Ostatnio zmieniony przez kukułka dnia Sob 19:58, 09 Lut 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 20:35, 09 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
fiamma75 napisał: | Mój mąż robi (czego on nie robi wątpię, żeby Pinky mu dorównał umiejętnościami ) ale na takiej staroświeckiej zabytkowej gofrownicy - muszę go podpytac o przepis, w każdym razie gofry rozpływają się w ustach |
ja poproszę !
(o przepis, nie o męża, bo w kuchni ja rządzę i jakby jeszcze jeden kucharz był w domu to pewnie byśmy się bili . w przypływie łaskawości czasem pozwalam rodzinie zagotować wodę na herbatę )
gofry oprócz marcepana to właściwie jedyne słodkości które naprawdę lubię . pyszne są w budkach przy molo w Sopocie, polecam. jadłam właśnie w zeszłym tygodniu.
Ostatnio zmieniony przez juka dnia Sob 20:35, 09 Lut 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
fiamma75
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 16707
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 21:03, 09 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
To jest takie żeliwne ustrojstwo, które powinno kłaść się na staroświeckim piecu, ale pasuje też na duży palnik. Nie mam zdjęcia, jak kiedyś wyciągniemy, to zrobię.
Mój mąż robi gofry "na oko" - gofrownicę smaruje się słoniną (lub innym tłuszczem) - ciasto robi z mleka, jogurtu, maślanki lub zsiadłego mleka (co akurat ma), dodaje 1-2 jajka, szczyptę soli, 2-3 łyżeczki cukru (można bez), 1 łyżeczki proszku do pieczenia, aromatu waniliowego lub cukru waniliowego i mąki w ilości potrzebnej do uzyskania odpowiedniej kosystencji ciasta. Ciasto powinno być lejące.
|
|
Powrót do góry |
|
|
bakteria
za stara na te numery
Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 10180
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 15:18, 16 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Ha! Dzisiaj zrobiłam ciastka, więc w przyszłym tygodniu pora na gofry
Napiszę, jak się udały A próbować będę wg przepisu kukułki
ps - juka, molo w Sopocie... Ech, dużo bym dała, by się wyrwać choć na chwilkę... A nad morze, to już w ogóle... <marzy>
|
|
Powrót do góry |
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 15:30, 16 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
gofry robię z przepisu podobnego do tego, który podała kukułka ale biję pianę z białek są wtedy puszyściejsze i bardziej chrupiące i zamiast oleju dodaję 1/3 kostki rozpuszczonej margaryny
|
|
Powrót do góry |
|
|
bakteria
za stara na te numery
Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 10180
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 23:26, 21 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Udały się pycha, pycha! Ale następnym razem spróbuję jednak ubić tę pianę z białek, coby były bardziej chrupiące Dziękuję za przepis
|
|
Powrót do góry |
|
|
Aniąt
za stara na te numery
Dołączył: 29 Wrz 2006
Posty: 5116
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Mazowsze Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 15:15, 25 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Zrobiłam kukułkowe, dobre. Czekam na kolejne przepisy
|
|
Powrót do góry |
|
|
mk,
za stara na te numery
Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 6818
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: Nie 18:33, 16 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
kukułko jak długo trzeba piec te gofry???
|
|
Powrót do góry |
|
|
Weronika
mistrz NPR-u
Dołączył: 27 Lip 2007
Posty: 770
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Nie 18:45, 16 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
ja mam taki prosty
sprawdzony nadaje sie nawet na słabsze gofrownice
2 szklanki mleka
2 szklanki mąki
1/3 szklanki oleju
1 łyzka proszku do pieczenia (ja daję troszke mniej)
2 jaja oddzielnie bialka
Białka ubijamy na piane reszte miksujemy razem na końcu dodajemy białka delikatnie mieszając aby nie opadła.
|
|
Powrót do góry |
|
|
kukułka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 25854
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 21:12, 16 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
mk, napisał: | kukułko jak długo trzeba piec te gofry??? |
ja zawsze na oko robilam, az beda zlociste, ale miekkie
|
|
Powrót do góry |
|
|
|