Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19038
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 18:49, 10 Sty 2011 Temat postu: gotowane mięso |
|
|
Jak przerobić mięsko z rosołu aby cos z tego wyszło na dzien następny?
Macie jakieś propozycje?
Ja robie mielone i z tego mielonego krokiety/spaghetti/nadzienie do naleśników. Dzisiaj zainspirowana pomysłem kolezanki zrobilam tortille(właściewie mąż ale pomysł mój ) miesko pokroic na kawałki usmazyć na małej ilości oleju, dodac przyprawę do gyrosa/kebaba z Prymatu(Kamis jest blee)no i do tortilli to co kazdy lubi zajadalismy się
A co mozna jeszcze zrobić?
|
|
Powrót do góry |
|
|
szpaczek1
mistrz NPR-u
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 729
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 19:07, 10 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
Moja mama wołowe z rosołu obsmażała na maśle do lekkiego zrumienienia, a później do tego robiła sos chrzanowy... lub musztardowy. Bardzo dobre. Ja niestety nie potrafię czegoś takiego zrobić I kartofle.
Z tortilą bardzo fajny pomysł.
My jak robimy rosół to mięso mielimy z warzywami, pakujemy do zamrażarki i później robimy pierogi z mięsem. Staramy się robić przynajmniej dwa rodzaje farszu jeżeli chodzi o przyprawy. Czasami wychodzi bardzo dobre:D
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19992
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 19:32, 10 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
pokroić to mięsko w małe kawałki, połączyć z posiekaną cebulką, jajkiem i pieczarkami, sól, pieprz, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć jak kotlety mielone.
albo zrobić z tego i warzyw z rosołu potrawkę.
Ostatnio zmieniony przez strzyga dnia Pon 19:33, 10 Sty 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dona
za stara na te numery
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12430
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon 20:14, 10 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
ja robie sosik koperkowy do gotowanego mieska..
pycha..
choc oststnio jem to cos przez trzy dni i mam dosc... ale zmodyfikowalam danie, i podalam sos z miesem z kaszą gryczana...
sos robie taki: roztapiam maslo-ok 2 łyzek, do tego dodaje mąke-mieszam na gładka mase.....
zalewam to wszystko bulionem (ja rozpuszczam rosołek- 1/2 kostki-na 1 szklanke gorącej wody)
zagotowuję sosik-stale mieszajac (najlepiej taka trzepaczka, nie robia sie grudki), po zdjeciu z ognia, dodaje jogurt (w wersji bardziej tłustej-moze byc smietana)
doprawia pieprzem, papryką, co tam kto lubi...
na koniec daje koperek- najlepiej swiezy, ja mam posiekany zamrozony, fajny zapach.. ale moze byc suszony..
bardzo fajne do ziemniaków, ryzu, kaszy gryczanej...
kidys juka pisala fajny przepis na miesko z rosolu w sosie chrzanowym.. dobre to było ae niestety nie dla mojego meza i jego kłopotów zoladkowych...
inna wersja sosu..
zamiast koperku- 2 łyzki groszku konserwowego i łyzeczka musztardy- nadaje fajny smak....
ja dzis wlasnie kombinuje co z takiego miesa zrobic..
wlasnie ulepilam 12 pierogów.. ale zbraklo cista i nie chcialo mi sie dorabiac.. a farsz został..
nie chce mi sie smazyc nalesników.. wszystko trafilo do zamrazarki..
nigdy nie robiłam tortilli, co tam oprócz mieska mozna "włozyc'..
Ostatnio zmieniony przez Dona dnia Pon 20:19, 10 Sty 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 20:43, 10 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
Dona napisał: |
nigdy nie robiłam tortilli, co tam oprócz mieska mozna "włozyc'.. |
Przede wszystkim papryke pokrojona w paseczki
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 20:47, 10 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
jak co zrobic z mieskiem z rosulu? obrysc kuraka a wolowe zjesc na kolacje z chrzanen, nie wiedze problemu
a i zawsze czesc mieska daje do rosolu na talerz, ukladam wianuszek z makaronu, do srodka kawalki mieska, marchewka i pietruszka, takie zalewam rosolem. a ze moj piekny pochlania nieskonczone ilosci rosolu jak mu raz na rok ugotuje to idzie cale mieso z niego na talerz
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19992
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 21:08, 10 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
a, kurczaka można odsmażyć np. w panierce 'chrupiący kurczak" na patelni. do frytek super.
|
|
Powrót do góry |
|
|
buba
za stara na te numery
Dołączył: 18 Lip 2010
Posty: 14381
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: śląskie i dolnośląskie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 21:09, 10 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
Też mięsko z rosołu zjadam w zupie po prostu
Ale to pewnie zależy ile jest tego takiego "zjadliwego".
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19038
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 21:28, 10 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
T posiekał sałatke lodowa i pomidora w kostke, ogorka zielonego starl na tarce wszystko przyprawil.tortille podgrzal na patelce, posmarowal tzatzikami, polozyl warzywa na to miesko i zrolowal.boskie, tyle ze sie nie mozemy ruszac z obzarstwa
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 21:29, 10 Sty 2011 Temat postu: Re: gotowane mięso |
|
|
fresita napisał: | Jak przerobić mięsko z rosołu aby cos z tego wyszło na dzien następny?
Macie jakieś propozycje?
Ja robie mielone i z tego mielonego krokiety/spaghetti/nadzienie do naleśników. Dzisiaj zainspirowana pomysłem kolezanki zrobilam tortille(właściewie mąż ale pomysł mój ) miesko pokroic na kawałki usmazyć na małej ilości oleju, dodac przyprawę do gyrosa/kebaba z Prymatu(Kamis jest blee)no i do tortilli to co kazdy lubi zajadalismy się
A co mozna jeszcze zrobić? |
mielone mięso z rosołu+mielone warzywa z rosołu+dużo przysmażonej cebulki+kasza gryczana+dużo koperku = najlepszy na świecie farsz do pierogów
moja niemięsożerna corka zjada takich z 15 naraz
i jeszcze z kuchni regionalnej, odmiana kurczakowej potrawki z ryżem - ferkase albo frikase, bardzo smaczniutkie , np wg tego przepisu [link widoczny dla zalogowanych]
Ostatnio zmieniony przez juka dnia Pon 21:35, 10 Sty 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dona
za stara na te numery
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12430
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon 22:24, 10 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
strzyga napisał: | a, kurczaka można odsmażyć np. w panierce 'chrupiący kurczak" na patelni. do frytek super. |
no ale to takie malo dietetyczne pomysły...
ja to teraz sobie pozwalam na sosiki, smazenie itd.
normalnie "dietetycznie' to bym zjadła... po prostu samo gotowane mieso...
a pierogi z miesem bardzo lubie...ale nie znosze lepic...
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19038
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 22:39, 10 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
dziękuję za inspiracje nie umiem jeszcze robić pierogów, ale te z kaszą mnie zaintrygowały
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dona
za stara na te numery
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12430
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Wto 9:12, 11 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
moja mama robi pierogi z samą kaszą zmieszaną z serem białym...uwielbiam je.. z roztopionym masełkiem.. pycha...
|
|
Powrót do góry |
|
|
silva
Moderator
Dołączył: 05 Maj 2010
Posty: 5903
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 9:17, 11 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
może bardziej dietetycznie - mięso z rosołu posypywałam np. ziołami prowansalskimi i podduszałam na maśle w garnuszku i czasem też polewałam to miodem albo podgotowywałam w soku jabłkowym takim do picia z Hortexu
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19992
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 13:30, 11 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
Dona napisał: | no ale to takie malo dietetyczne pomysły...
) |
a kto powiedział, że ma być dietetycznie
poza tym lżejszy był wcześniejszy pomysł z potrawką
|
|
Powrót do góry |
|
|
|