|
..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ ...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
fiamma75
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 16707
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 12:50, 13 Paź 2008 Temat postu: Grzyby |
|
|
Zbieracie? A jeśli już to jakie?
Co z nimi robicie?
My w tym roku mamy troszkę suszonych (tylko troszkę, bo posiadamy sporo zapasów).
mam 5 czy 6 pojemniczków z mrożonymi.
2 słoiki marynowanych płachetek i 6 mieszanych.
Zbieramy kurki (mąż robi z nich świetny sos), gąski żółte, sowy (wczoraj jedliśmy smażone w jajku), płachetki, maslaki, koźlarze, czarne łepki, zajączki, prawdziwki, zajączki, opieńki, no i rydze (to prawdziwy rarytas).
U nas jest w teh chwili prawdziwy wysyp grzybów - gł. czarne łepki.
W sobotę, będąc z małą, co dość ogranicza, w ciągu 2 godz. mieliśmy 2 wiaderka, mimo że po lesie chodziło mnóstwo ludzi - każdy z pełnnymi koszami
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
szarotka
za stara na te numery
Dołączył: 08 Sty 2008
Posty: 2686
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 13:30, 13 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
zazdroszczę - wypad do lasu by mi się przydał.
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 15:30, 13 Paź 2008 Temat postu: Re: Grzyby |
|
|
fiamma75 napisał: |
Co z nimi robicie?
|
powiem, ale nie za darmo - przetłumacz mi, co są płachetki, czarne łepki, sowy i zajączki. pierwszy raz słyszę
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dona
za stara na te numery
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12430
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon 17:46, 13 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
a ja.. nie lubie grzybów, nie zbieram i nie jem...
u tesciów jadają grzyby.. ale wtedy dla mnie jest zazwyczaj inna niegrzybowa potrawa...
lubie w sumie tylko grzybki marynowane..., ale sama nie mam pojęcia jak to sie robi...tesciowa wie..
Ostatnio zmieniony przez Dona dnia Pon 17:47, 13 Paź 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
fiamma75
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 16707
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 20:02, 13 Paź 2008 Temat postu: Re: Grzyby |
|
|
juka napisał: | fiamma75 napisał: |
Co z nimi robicie?
|
powiem, ale nie za darmo - przetłumacz mi, co są płachetki, czarne łepki, sowy i zajączki. pierwszy raz słyszę |
płachetka - płachetka kołpakowata, na Kaszubach zwą niemką
czarny łepek - podgrzybek
sowa - kania
zajączek - podgrzybek ale inny, bodajże złotawy
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 20:20, 13 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
dziękować . smażone w jajku to są panierowane jak kotlety czy jajecznica z grzybami?
to są przepisy które wypróbowałam na własnym podniebieniu, polecam:
1.Kurki z ziemniakami
Składniki:
- 300 g kurek
- 800 g ziemniaków
- 150 g tartego żółtego sera
- 250 ml śmietany
- 1 jajko
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2-3 łyżki posiekanego koperku
- 5 łyżek masła
- sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Ziemniaki (bez obierania) gotujemy w posolonej wodzie na pół twardo. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kurki czyścimy, płuczemy, ew. większe grzybki kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę smażymy na maśle aż się zeszkli, następnie dodajemy do niej kurki i smażymy razem na małym ogniu, często mieszając grzyby, żeby się nie przypaliły. Naczynie żaroodporne lub brytfankę smarujemy łyżką masła i układamy w nim kolejne warstwy: obrane i pokrojone w plastry ziemniaki, kurki i tarty żółty ser. Dla aromatu każdą warstwę posypujemy mielonym pieprzem i drobno posiekanym czosnkiem. Śmietanę mieszamy z solą, ubijamy z jajkiem i gałką muszkatołową. Zalewamy przygotowane do zapiekania grzyby, a na końcu posypujemy ostatnią warstwa żółtego sera. Zapiekamy przez 25 minut w temperaturze 180ºC przykrywając naczynie pokrywką lub folią aluminiową. Na 7-8 minut przed zakończeniem zapiekania folię lub pokrywkę zdejmujemy. Podajemy zapiekankę posypaną koperkiem.
2. Kotlety grzybowe
Składniki:
- 1 kg świeżych grzybów
- 4 jajka
- 1 czerstwa bułka
- 2 cebule
- 100 g bułki tartej
- 100 ml oleju, masła lub innego tłuszczu
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzania:
Grzyby gotujemy w niewielkiej ilości wody przez ok. jedną godzinę. Grzyby odcedzamy, drobno siekamy, dodajemy jak do kotletów, wymoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, bułkę tartą, przyprawy, cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażoną na oleju na złoty kolor, 2 żółtka oraz na koniec pianę ubitą na sztywno z 2 białek. Wszystkie składniki starannie i delikatnie mieszamy. Formujemy z masy kotlety, obtaczamy je w rozbełtanych białkach i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Najlepiej smakują ze świeżo ugotowanymi ziemniakami.
3.tarta z kurkami
* 25 dag mąki,
* jajko,
* 10 dag masła,
* 1-2 łyżki zimnej wody,
* sól
Na nadzienie:
* 50 dag kurek,
* 2 jajka,
* 250 ml śmietany 12-proc.,
* 2-3 ząbki czosnku,
* cebula,
* 2 łyżki masła,
* 3-4 łyżki parmezanu,
* natka pietruszki,
* koperek,
* gałka muszkatołowa,
* sól,
* pieprz
Przesianą mąkę wymieszać ze szczyptą soli, posiekać z masłem, dodać jajko, wodę i zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i chłodzić 30 min. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na maśle. Dodać oczyszczone grzyby, podsmażyć, aż puszczą sok, przykryć i dusić 10 min. Dodać posiekaną zieleninę, sól i pieprz. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę o średnicy 24 cm. Nakłuć widelcem i piec ok. 12 min (200 st.). Na placek wyłożyć grzyby. Śmietanę wymieszać z jajkami, startym parmezanem i szczyptą gałki muszkatołowej. Grzyby zalać masą jajeczno-śmietanową. Piec 30 min (200 st.). Posypać zieleniną.
4. Ziemniaki po nelsońsku
8 dużych ziemniaków,
szklanka suszonych grzybów (ale mogą być też świeze, np. podgrzybki, maślaki)
2 duże cebule,
łyżka tłuszczu do zasmażki
łyżka mąki
1/2 szkl. śmietany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Szklanka mleka (do wymoczenia grzybów suszonych),
tłuszcz do wysmarowania formy
Ziemniaki obrać, pokroić w "pomarańczki" lub jak na grubsze frytki , podgotować przez 10 min. i odcedzić.
Grzyby (namoczone wcześniej w mleku z wodą - pól na pół) gotujemy do miękkości w płynie, w którym się moczyły. Grzyby odcedzić, pokroić w paseczki, wywar odstawić.
Z tłuszczu i mąki zrobić zasmażkę, pilnując, by mąka nie zrumieniła się. Dodać powoli (ciągle mieszając) wywar z grzybów. Zagotować, dodać śmietanę i przyprawić. Sos powinien być lekko zawiesisty.
Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Wyłożyć warstwami ziemniaki, grzyby, piórka cebuli itd. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki. Każdą warstwę oprószyć przyprawami. Całość zalewać sosem, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 min w temp. 180 st. Podać z dodatkiem delikatnej surówki sezonowej
|
|
Powrót do góry |
|
|
micelka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 21:09, 13 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Uwielbiam grzyby! Dziś spałaszowaliśmy z mężem podgrzybki (u nas to właśnie czarne łebki) w śmietanie. Mniam! Mam nadzieję, że nikt mnie tu nie ochrzani,że jako matka karmiąca zajadam się takimi rzeczami, ale to już nie pierwszy raz...i Jasiek ma się dobrze, więc chyba mogę...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dona
za stara na te numery
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12430
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon 22:00, 13 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
micelka napisał: | Mam nadzieję, że nikt mnie tu nie ochrzani,że jako matka karmiąca zajadam się takimi rzeczami, ale to już nie pierwszy raz...i Jasiek ma się dobrze, więc chyba mogę... |
hehe.. a ja własnie miałam sie spytac, czy Matkom Karmiącym to aby wolno zajadać takie "przysmaki"
|
|
Powrót do góry |
|
|
kukułka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 25854
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 13:41, 14 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
u nas zajączki to te zamszowe
micelka, jesli ty nie mozesz to ja tez nie
a tak na serio to ja tez jem grzyby, juz od dawna.
tylko nei zbieram, bo nie mam z kim, maz nie lubi ani jeść, ani zbierać
Ostatnio zmieniony przez kukułka dnia Wto 13:42, 14 Paź 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
fiamma75
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 16707
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 17:58, 19 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
[link widoczny dla zalogowanych]
zdjęcie sprzed ponad miesiaca - po lewej rydze (najsmaczniejsze grzyby pod słńcem - najlepsze są po prostu smażone w całości- bez żadnej panierki) a po prawej wśród kurek widać płachetki - takie jasnobeżowe.
|
|
Powrót do góry |
|
|
emma
za stara na te numery
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 10:16, 22 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Oj też uwielbiam grzybki. W tamtym roku nazbierałam się za wsze czasy. W tym roku jak mogłam pojechać to niestety nic nie rosło z powodu suszy.
Kania jest pyszna taka smarzona w jajku i bułce tartej. Zawsze robiła nam ją babcia mojej przyjaciółki.
A ja zbieram podgrzybki (dla mnie podgrzybek to podgrzybek, nie wiedziała, ze są różne rodzaje ), kurki, ale ostatnio nie jeździłam do lasów kutkowych, czerwonogłowce, rydze oczywiście. Wiec jak widać zestaw nie jest zbyt duży, ale przynajmniej mam pewność, ze się nie otruje.
Teść zbiera opieńki, ale ja długo nie mogłam się donich przekonać. Od dziecka mam zakodowane, że jak ma blaski i rozetkę wokół nóżki to trujący...
Jakby ktoś chciał to mogę podać 2 przepisy na marynowane.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
|