Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Jadzia
mistrz NPR-u
Dołączył: 01 Lis 2006
Posty: 750
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 16:53, 14 Cze 2007 Temat postu: Jabłecznik - pomóżcie |
|
|
Czy jabłka do jabłecznika muszą być kwaśne?! Chciałam jutro upiec, ale mam twierdzi, że teraz nie pora na takie ciasta, i że na targu nie ma kwaśnych jabłek.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Bystra
za stara na te numery
Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 1339
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3 Skąd: Warszawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 17:52, 14 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
Zasadniczo do szarlotki najlepsze są szare renety itp. i nie w czerwcu, jak cały aromat straciły...
Rozwiązaniem, na dodatek prawdopodobnie tańszym, jest kupić taki gotowy mus w słoiku na szarlotkę. Albo upiec coś z truskawkami czy rabarbarem!!!!!!!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jadzia
mistrz NPR-u
Dołączył: 01 Lis 2006
Posty: 750
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 18:53, 14 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
Z tym musem to niezły pomysł, jednak boję się, że to nie będzie ten smak... Poza tym, nie wiem, czy jutro go kupię. Chyba zrobię coś innego. Może znacie jakiś fajny przepis dla kulinarnej amatorki? Chodzi mi o coś w miarę odpornego, bo ciasto będzie podróżowało samochodem z godzinę.
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19991
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 19:44, 14 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
sernik może być? znam super łatwy przepis.
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 20:06, 14 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
strzyga napisał: | sernik może być? znam super łatwy przepis. |
ja proszę! uwielbiam serniki
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19991
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 20:56, 14 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
a więc tak: sernik amerykański - to w miarę lekkie ciasto. idealne wg mnie na takie upały, jeśli jest prosto z lodówki.
spód: ok.6-8 sucharków, 2 łyżki cukru, 50 g masła
masa: 600 g białego sera półtłustego (najlepiej) 3-krotnie mielonego, 200 g kwaśnej śmietany, 5 jajek, 175 g cukru, skórka z 1/2 cytryny (ja przeważnie wlewam jednak na oko "cytrynki") 50 g mąki ziemniaczanej, łyzeczka proszku do pieczenia.
Ja mam super-mikser, więc wszystko co na spód wkładam do niego i miksuję, dla nie-posiadaczy miksera: najpierw trzeba pokruszyć sucharki zawinięte w serwetkę wałkiem, a potem zagnieść wszystko. Wyłożyć na spód tortownicy.
To, co na masę serową podobnie (jeśli ser nie był mielony to najpierw rozetrzeć, zemleć go, czy jak to się tam nazywa poprawnie), białka ubić na sztywną pianę, potem "wlać" masę do piany i rozmieszać na jednolitą masę. Wylać do tortownicy. piec ok. 1 h-1,5 h w temp 150 st.C na rumiany kolor.
juka, jak znasz już ten przepis, to służę innymi. Też uwielbiam serniki. To moje popisowe ciasto szczególnie sernikowo-makowy duet (bo makowiec to ulubione ciasto mojeg M., więc często to robię w ramach kompromisu )
A robiłaś kiedyś sernik z rosą? nie wiem dlaczego "rosa" mi sie nie chce utrzymać
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jadzia
mistrz NPR-u
Dołączył: 01 Lis 2006
Posty: 750
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 6:28, 15 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
Strzyga, cóż za zapał do pieczenia. Ja nie znoszę tego robić, ale zostałam zmuszona - mamy upiec ciasto w ramach kursu przedmałżeńskiego Chyba zostanę przy jabłeczniku i jakoś zdobędę te jabłka.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Bystra
za stara na te numery
Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 1339
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3 Skąd: Warszawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 7:52, 15 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
To spoko, Twoja mama go nie będzie próbować, więc... dasz radę. A mus jest z właśnie takich szarlotkowych jabłek - do nabycia w każdym supermarkecie.
Na marginesie - gdzie uczęszczasz na kurs i w jakiej jest on formie. Jesteś zadowolona? Mówią z sensem?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Niania
Site Admin
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 7927
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 15:03, 15 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
Jadzia napisał: | Strzyga, cóż za zapał do pieczenia. Ja nie znoszę tego robić, ale zostałam zmuszona - mamy upiec ciasto w ramach kursu przedmałżeńskiego . |
że jak prosze???
coż to za kurs????
jabłka moga być słodkie tylko dodaj kwasek cytrynowy (niewiele)
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 15:34, 15 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
strzyga, wielkie dzięki . ja piekę tylko bardzo klasyczny sernik - wiedeński .
Jadzia - to jest dopiero wymagający kurs . jakbym w takim uczestniczyła 13 lat temu, to chyba bym dalej nie była mężatką
|
|
Powrót do góry |
|
|
kajanna
za stara na te numery
Dołączył: 22 Cze 2006
Posty: 4032
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 16:03, 15 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
Jadzia napisał: | Ja nie znoszę tego robić, ale zostałam zmuszona - mamy upiec ciasto w ramach kursu przedmałżeńskiego |
Macie upiec, czy ty masz upiec? Bo to duża różnica.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Bystra
za stara na te numery
Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 1339
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3 Skąd: Warszawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 22:16, 15 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
Niania napisał: |
że jak prosze???
coż to za kurs????
jabłka moga być słodkie tylko dodaj kwasek cytrynowy (niewiele) |
Jak dla mnie to bardzo TRADYCYJNY kurs. Piec maja oczywiście KOBIETY, bo przecież mężczyźni nie będą się realizować w domowej kuchni... co najwyżej w kuchni dostarczającej satysfakcji, czyli jak Pascal, Makłowicz lub szef kuchni w Mariocie
|
|
Powrót do góry |
|
|
|