Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Dona
za stara na te numery
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12430
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Sob 0:03, 16 Lut 2008 Temat postu: Karpatka |
|
|
No to zapodaje obiecany przepis na karpatke...
To ciasto udaje mi sie zawsze...
z takich drobnych porad moge podpowiedziec.. ze gotując budyn, warto dac odrobine wiecej mąki, niz podane jest w przepisie (ja np daje czubate łyzki)
bo jak budyn bedzie za rzadki, masa bedzie za rzadka..
lepiej zrobic gestszy budyn, a nożykami to sie dosc ładnie "rozetrze", niz miec rzadka mase, która bedzie wypływała z ciasta.
Karpatka
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka wody
1 kostka margaryny (200 g)
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek
Krem:
1/2 mleka 3%
2-3 zółtka
3/4 szkl. cukru
szczypta cukru waniliowego
2 łyzki mąki pszennej
2 łyzki maki ziemniaczanej
1 kostka masła (moze byc 2/3 kostki masła)
Sposób wykonania:
Wodę zagotować z margaryną, dodać mąkę i energicznie mieszając prażyć 5 minut. (mieszac az do uzyskania konsystencji tłuczonych ziemniaków)
Zdjąć z ognia i ostudzić. Do ostudzonego ciasta dodać jajka (wbijać po jednym) i ucierać. Podzielić na 2 części i rozsmarować cieniutko na mocno wysmarowanych tłuszczem blachach. Włożyć do piekarnika i piec ok. 25 minut.
w temp min 220 stopni.
(najlepiej uzyc papieru do wypieków, wtedy ciasto nie przywiera )
Krem
2/3 ilosci mleka zagotowac z cukrem i cukrem waniliowym, reszte zimnego mleka zmiksowac z zóltkami, mąka pszenna i ziemniaczana, i wlac do gotujacego sie na małym ogniu mleka, mieszac cały czas, az do zagotowania sie masy, wystudzic i zmiksowac znów z masłem (najlepiej nozykami). przełozyc ciasto kremem i do lodówki
Smacznego!!!!
Ostatnio zmieniony przez Dona dnia Sob 0:05, 16 Lut 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
mk,
za stara na te numery
Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 6818
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: Sob 13:39, 16 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Dona ale mi zrobiłaś smaka
ja będę robić deser galaretkowo-śmietanowy
też bardzo dobry,przynajmniej naszej rodzinie smakuje (tak na marginesie naszej rodzinie wszelkie słodkości smakują )
|
|
Powrót do góry |
|
|
channel
za stara na te numery
Dołączył: 04 Lip 2006
Posty: 4863
Przeczytał: 8 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 20:15, 16 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Dona, świetnie, jutro zabieram się za pieczenie.
Tylko komu "sprzedam" zbedne kilogramy po tym cieście??????
Ale to Wielki Post i n ie jem słodyczy rodzince na pewno bedzie smakwać, a ja spróbuję po świętach.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dracena
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 9:34, 18 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
A czy:
1) do ciasta można dać zamiast margaryny masło?
2)co to znaczy "prażyć"? Trzymać na ogniu?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dona
za stara na te numery
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12430
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon 23:10, 18 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
ad 1) hmm.. nie wiem... zawsze dawałam margaryne i nie eksperymentowałam z masłem ...
ale pewnie się nadaje, masło zazwyczaj dobrze zastepuje margaryne.. w odwrotna strone to niestety "nie zadziała"
Ad 2. "Prazyc" znaczy dokładnie... trzymac na ogniu..
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19991
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 23:52, 18 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
a co to znaczy 1/2 mleka 3%, znaczy czego pół? szklanki? kartonu? butelki? jakiej pojemności?
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19037
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 12:05, 19 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
pol litra chyba, tak?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dona
za stara na te numery
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12430
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Wto 14:50, 19 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
fresita napisał: | pol litra chyba, tak? |
tak
oj coś chyba niezrozumiale skleciłam ten przepis...przepraszam...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dracena
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 15:22, 19 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Bardzo jest jasny i pociągający. PYtałam, bo miałam w domu akurat nadmiar masła, a nie lubię margaryny.
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19037
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 14:53, 23 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Dono a pieklas spody na blachach z wyposazenia kuchni czy na brytfankach? i jakiej wielkosci? i czy piekarnik nastawiałas na termoobieg czy gora dol?
Ostatnio zmieniony przez fresita dnia Sob 20:40, 23 Lut 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dona
za stara na te numery
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12430
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Wto 0:11, 26 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
ha!
fresita
a co to za pytania..
mam stary piekarnik gazowy, bez zadnych termoobiegów ani mozliwości wyboru "grzanie góra dół".. wiec tu nic nie moge doradzic....
dobrze ze wskazówka jakos jeszcze działa i pokazuje temperaturę...
Pieke w dużej blaszce, zwykłej (nie wiem jaki to rozmiar, ale jest duża), na spód daje papier do wypieków..
Ostatnio zmieniony przez Dona dnia Wto 0:15, 26 Lut 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19037
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 15:02, 21 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
grzanie gora dol to wlasnie jest grzanie jak w dawnym piekarniku wlasnie zrobilysmy z Amelka na swieta- wyszla wyborna
|
|
Powrót do góry |
|
|
|