Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Karpatka

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dona
za stara na te numery



Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12430
Przeczytał: 5 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sob 0:03, 16 Lut 2008    Temat postu: Karpatka

No to zapodaje obiecany przepis na karpatke...
To ciasto udaje mi sie zawsze...

z takich drobnych porad moge podpowiedziec.. ze gotując budyn, warto dac odrobine wiecej mąki, niz podane jest w przepisie (ja np daje czubate łyzki)

bo jak budyn bedzie za rzadki, masa bedzie za rzadka..
lepiej zrobic gestszy budyn, a nożykami to sie dosc ładnie "rozetrze", niz miec rzadka mase, która bedzie wypływała z ciasta.


Karpatka



Składniki:

Ciasto:
1 szklanka wody
1 kostka margaryny (200 g)
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek

Krem:
1/2 mleka 3%
2-3 zółtka
3/4 szkl. cukru
szczypta cukru waniliowego
2 łyzki mąki pszennej
2 łyzki maki ziemniaczanej
1 kostka masła (moze byc 2/3 kostki masła)




Sposób wykonania:
Wodę zagotować z margaryną, dodać mąkę i energicznie mieszając prażyć 5 minut. (mieszac az do uzyskania konsystencji tłuczonych ziemniaków)
Zdjąć z ognia i ostudzić. Do ostudzonego ciasta dodać jajka (wbijać po jednym) i ucierać. Podzielić na 2 części i rozsmarować cieniutko na mocno wysmarowanych tłuszczem blachach. Włożyć do piekarnika i piec ok. 25 minut.
w temp min 220 stopni.
(najlepiej uzyc papieru do wypieków, wtedy ciasto nie przywiera )


Krem

2/3 ilosci mleka zagotowac z cukrem i cukrem waniliowym, reszte zimnego mleka zmiksowac z zóltkami, mąka pszenna i ziemniaczana, i wlac do gotujacego sie na małym ogniu mleka, mieszac cały czas, az do zagotowania sie masy, wystudzic i zmiksowac znów z masłem (najlepiej nozykami). przełozyc ciasto kremem i do lodówki

Smacznego!!!!


Ostatnio zmieniony przez Dona dnia Sob 0:05, 16 Lut 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mk,
za stara na te numery



Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 6818
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: podkarpackie

PostWysłany: Sob 13:39, 16 Lut 2008    Temat postu:

Dona ale mi zrobiłaś smaka Wesoly
ja będę robić deser galaretkowo-śmietanowy Very Happy
też bardzo dobry,przynajmniej naszej rodzinie smakuje Very Happy (tak na marginesie naszej rodzinie wszelkie słodkości smakują )
Powrót do góry
Zobacz profil autora
channel
za stara na te numery



Dołączył: 04 Lip 2006
Posty: 4863
Przeczytał: 8 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 20:15, 16 Lut 2008    Temat postu:

Dona, świetnie, jutro zabieram się za pieczenie.
Tylko komu "sprzedam" zbedne kilogramy po tym cieście??????
Ale to Wielki Post i n ie jem słodyczy Smutny rodzince na pewno bedzie smakwać, a ja spróbuję po świętach. Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dracena
posiadacz wiedzy tajemnej NPR



Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 9:34, 18 Lut 2008    Temat postu:

A czy:
1) do ciasta można dać zamiast margaryny masło?
2)co to znaczy "prażyć"? Trzymać na ogniu?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dona
za stara na te numery



Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12430
Przeczytał: 5 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pon 23:10, 18 Lut 2008    Temat postu:

ad 1) hmm.. nie wiem... zawsze dawałam margaryne i nie eksperymentowałam z masłem ...

ale pewnie się nadaje, masło zazwyczaj dobrze zastepuje margaryne.. w odwrotna strone to niestety "nie zadziała"

Ad 2. "Prazyc" znaczy dokładnie... trzymac na ogniu..
Powrót do góry
Zobacz profil autora
strzyga
Moderator



Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19991
Przeczytał: 6 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 23:52, 18 Lut 2008    Temat postu:

a co to znaczy 1/2 mleka 3%, znaczy czego pół? szklanki? kartonu? butelki? jakiej pojemności?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fresita
Moderator



Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19037
Przeczytał: 3 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 12:05, 19 Lut 2008    Temat postu:

pol litra chyba, tak?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dona
za stara na te numery



Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12430
Przeczytał: 5 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 14:50, 19 Lut 2008    Temat postu:

fresita napisał:
pol litra chyba, tak?

tak

oj coś chyba niezrozumiale skleciłam ten przepis...przepraszam...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dracena
posiadacz wiedzy tajemnej NPR



Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 15:22, 19 Lut 2008    Temat postu:

Bardzo jest jasny i pociągający. Wesoly PYtałam, bo miałam w domu akurat nadmiar masła, a nie lubię margaryny. Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fresita
Moderator



Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19037
Przeczytał: 3 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 14:53, 23 Lut 2008    Temat postu:

Dono a pieklas spody na blachach z wyposazenia kuchni czy na brytfankach? i jakiej wielkosci? i czy piekarnik nastawiałas na termoobieg czy gora dol?

Ostatnio zmieniony przez fresita dnia Sob 20:40, 23 Lut 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dona
za stara na te numery



Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12430
Przeczytał: 5 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 0:11, 26 Lut 2008    Temat postu:

ha!
fresita
a co to za pytania..Shocked


mam stary piekarnik gazowy, bez zadnych termoobiegów ani mozliwości wyboru "grzanie góra dół".. wiec tu nic nie moge doradzic....

dobrze ze wskazówka jakos jeszcze działa i pokazuje temperaturę... Confused Confused

Pieke w dużej blaszce, zwykłej (nie wiem jaki to rozmiar, ale jest duża), na spód daje papier do wypieków..


Ostatnio zmieniony przez Dona dnia Wto 0:15, 26 Lut 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fresita
Moderator



Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19037
Przeczytał: 3 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 15:02, 21 Mar 2008    Temat postu:

grzanie gora dol to wlasnie jest grzanie jak w dawnym piekarniku Wesoly wlasnie zrobilysmy z Amelka na swieta- wyszla wyborna Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin