Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 12:20, 01 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
a ja się nauczyłam od mojej genialnej kulinarnie szefowej (byłej niestety) gołąbków błyskawicznych:
kapusta PEKIŃSKA - wystarczy skroić grube żyły z liścia, parzyć nie trzeba
mięso mielone wieprzowo-wołowe + surowy ryż
przyprawy, jajko
zawinąć, zalać bulionem z kostki, dusić w piekarniku z godzinę, zrobić dowolny sos - grzybowy, pomidorowy, śmietanowy jak kto lubi. po dodaniu sosu wystarczy z 10 min. w piecu
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 12:32, 01 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
ja zawsze daje surowe mieso do goracego ryzu/kaszy. dusze az kapusta bedzie miekka
ale z pekinskiej musze zapamietac
|
|
Powrót do góry |
|
|
micelka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 12:37, 01 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
Zrobiłam klopsiki wg przepisu, który podała Fresita, były przepyszne
Oprócz tego jeszcze parę innych smakołyków i goście byli zadowoleni. Gorzej, że ja po 2 dniach imprez padam na twarz. No, ale w końcu tylko raz się kończy 30 lat, a że mój mąż też 30- te urodziny 3 dni po mnie, to zrobiliśmy imprezę razem
Ostatnio zmieniony przez micelka dnia Pon 12:51, 01 Lis 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Olenkita
za stara na te numery
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 12:49, 01 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
O rany, to rzeczywiscie wielkie swieto! Wszystkiego najlepszego dla Was!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Nastka55
znawca NPR
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 454
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Suwałki Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 14:48, 01 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
juka napisał: | a ja się nauczyłam od mojej genialnej kulinarnie szefowej (byłej niestety) gołąbków błyskawicznych:
kapusta PEKIŃSKA - wystarczy skroić grube żyły z liścia, parzyć nie trzeba
mięso mielone wieprzowo-wołowe + surowy ryż
przyprawy, jajko
zawinąć, zalać bulionem z kostki, dusić w piekarniku z godzinę, zrobić dowolny sos - grzybowy, pomidorowy, śmietanowy jak kto lubi. po dodaniu sosu wystarczy z 10 min. w piecu |
ciekawy przepis na golabki, musze sprobowac
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19038
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 15:05, 01 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
micelko 100 lat dla was
|
|
Powrót do góry |
|
|
Nastka55
znawca NPR
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 454
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Suwałki Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 19:04, 01 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
nie doczytalam wszystkiego 100 lat micelko
|
|
Powrót do góry |
|
|
micelka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 22:10, 01 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
Dziękuję
|
|
Powrót do góry |
|
|
Iris
za stara na te numery
Dołączył: 16 Gru 2006
Posty: 2184
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 9:10, 02 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
Micelko, wszystkiego najlepszego dla Was
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19991
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 21:25, 02 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
wszystkiego najlepszego!
ja robię tak jak juka, tylko u mnie w domu nigdy nie dawało się ryżu do gołąbków - samo mięsko i przelewam liście wrzątkiem z czajnika, żeby łatwiej się zawijało
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19038
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 14:34, 03 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
juka napisał: |
albo
BAGNETY MARYLI
1 kg mięsa mielonego np. z łopatki
Przyprawy: sól, pieprz, maggi, czosnek
bułka tarta
30 dkg pieczarek
mała cebulka
majonez
ser żółty w plastrach
jajko
Mięso doprawić, dodać jajko, wyrobić na gładką masę.Formować płaskie kotlety i układać na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczarki pokroić drobno, cebulkę też , zeszklić na patelni, dosypać pieczarki, przesmażyć, doprawić solą i pieprzem.
Usmażone pieczarki wylożyć na kotlety, posmarować każdy łyżeczką majonezu i przykryć plasterkiem sera. Zapiekać ok 40 min w 180 st C
|
gdzie te bulke dodac?do srodka do miesa czy obtoczyc te kotlety ? dzisiaj robie te bagnety z indyczego mieska, do tego maz zrobil sos grzybowy i zazyczyl sobie ...slaskie kluchy.mam co robic
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 19:23, 03 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
do środka. a blachę trzeba dobrze wysmarować.
śląskie, sos, hoho, pozazdrościć wolnego czasu ja zdążyłam krupniczek gotowany w połowie wczoraj i w połowie dziś, dopiero wróciłam a jeszcze czeka praca do pisania na jutro, w weekend szkoła, ehh... czekam na wasze pomysły na dania ekspresowe
|
|
Powrót do góry |
|
|
micelka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 19:36, 03 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
Ja dzisiaj taki dość szybki obiad zrobiłam: podsmażyłam cebulę, do tego wrzuciłam brokuły, podsmażyłam, dodałam czosnek; potem zalewa się to wodą albo bulionem, dodaje makaron, wszystko polewa się sosem beszamelowym i gotowe
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19038
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 19:52, 03 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
ja dalam rozmoczona bulke do srodka i obtoczylam w tartej
wyjatkowo we sr i czw wychodze wczesniej z pracy wiec w te dni jest cos lepszego ale poniewaz dostalam dzisiaj @ i czuje sie jakby mnie ktos pogryzl i wypluł to obiad byl na 18:20 ...
|
|
Powrót do góry |
|
|
magda091
początkujący NPR-owicz
Dołączył: 13 Lip 2008
Posty: 117
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: opole Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 18:23, 13 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
a ja dzisiaj robie karkowke w sosie pomidorowym wg przepisu juki, mam nadzieje ze mi wyjdzie
|
|
Powrót do góry |
|
|
|