|
..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ ...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
micelka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 12:45, 24 Paź 2010 Temat postu: Kolacja dla gości |
|
|
Potrzebuję wypróbowane przepisy na ciepłe dania na odświętną kolację- za tydzień zjedzie mi się na cały weekend mnóstwo ludzi, dwa razy po ok. 15 osób. Macie jakieś pomysły? Może jakieś zapiekanki?
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 19:59, 25 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
oprócz bigosu i leczo - classic łatwe i smaczne są różne wersje makaronów, robisz jeden makaron dowolny (tagliatelle, spaghetti, lasanie) z dwoma - trzema różnymi sosami, żeby zadowolic wszystkich np z bolońskim, szpinakiem z pleśniowym serem, carbonara lub alio et oilo
do tego sałata i dwa różne wina, szybko i smacznie.
albo koperty z ciasta francuskiego nadziewane czym popadnie - kurczakiem, pieczarkami, łososiem. tez błyskawica.
Ostatnio zmieniony przez juka dnia Pon 20:06, 25 Paź 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
micelka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 21:02, 25 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
Dzięki, Juka, to ciasto francuskie to rzeczywiście szybkie i łatwe :>
A co wymyślić dla gości nieco starszych i bardziej wybrednych (np. nielubiących makaronów) ? Upiekłam kiedyś schab, to narzekali, że za twardy, kurczak z pesto albo z sosem borówkowym okazał się zbyt wyrafinowany i weź tu nakarm takich
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dona
za stara na te numery
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12430
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon 21:46, 25 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
oj jak dla starszych to ja bym zwykły schabowy w panierce zrobiła...
u mnie tez w rodzinie nie jadają makaronów i w ogóle niechętni wszelkim "wynalazkom"..
teraz doczytalam ze to ma byc kolacja..
moze pieczone udka, albo szaszłyki... albo krokiety z barszczykiem.....
tak mi do głowy przychodza potrawy jakie bym np mogła zaserwowac tesciom/rodzicom zeby zaspokoic tradycyjne gusta....
a ostatnio znajomi ugoscili nas kolacja z pieczonymi zeberkami... tez fajny pomysł...
Ostatnio zmieniony przez Dona dnia Pon 21:51, 25 Paź 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 7:19, 26 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
o właśnie, schabowy i kapucha , mniam
przestudiuję potem jakąś Kuchnię Polską, to powiem co wyczytałam
|
|
Powrót do góry |
|
|
micelka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 19:25, 26 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
Ta ekipa to raczej smażonego mięsa nie jada
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19038
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 21:35, 26 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
podawalam chyba kiedys przepis na klopsiki w sosie pomidorowym-zrobilam mojej mamie na imieniny-goscie oblizywali doslownie palce nawet moj tata mega wybredny i stroniacy od "wynalazkow czyt.pizza i pasta) wtrzachnal caly talerz.jesli nie znjadziesz to wpisz w google klopsiki w sosie pom i wyskoczy ci ptrzepis ze smacznego.pl mozna je podac z ryzem, ale ja podaje z kasza gryczana wymieszana z podduszonymi na masle pieczarkami.polecam.ekonomiczne, duzo wychodzi i pyszne
oo znalazlam [link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
|
micelka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 21:37, 26 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
Dzięki, Fresito. Klopsiki to oni akurat uwielbiają
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19038
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 14:22, 27 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
to tymi ich na pewno oczarujesz
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 15:34, 27 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
o, a mi przyszla do głowy pieczeń rzymska - czyli taki mega klops, może być faszerowany pieczarkami, serem, warzywami, jajem - pieczony w piekarniku
albo
BAGNETY MARYLI
1 kg mięsa mielonego np. z łopatki
Przyprawy: sól, pieprz, maggi, czosnek
bułka tarta
30 dkg pieczarek
mała cebulka
majonez
ser żółty w plastrach
jajko
Mięso doprawić, dodać jajko, wyrobić na gładką masę.Formować płaskie kotlety i układać na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczarki pokroić drobno, cebulkę też , zeszklić na patelni, dosypać pieczarki, przesmażyć, doprawić solą i pieprzem.
Usmażone pieczarki wylożyć na kotlety, posmarować każdy łyżeczką majonezu i przykryć plasterkiem sera. Zapiekać ok 40 min w 180 st C
albo
karkówka w sosie pomidorowym, gdzieś tu podawałam przepis, pyszny i zawsze się udaje
KARKÓWKA w sosie pomidorowym
Składniki:
- 1,5 kg karkówki
- 3 duże cebule
SOS:
- 1 szkl. pikantnego ketchupu
- 1 łyżka octu
- 1/3 szkl. wody
- 1 kostka rosołowa
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sok z 1/2 cytryny
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka musztardy
Przygotowanie:
Karkówkę kroimy w plastry i bez przypraw smażymy na złoty kolor. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian karkówkę i cebulę pokrojoną w krążki. Składniki sosu należy wymieszać, zalać mięso i piec w 170 stopniach około 1,5 godziny.
Ostatnio zmieniony przez juka dnia Śro 15:38, 27 Paź 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 15:40, 27 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
o, a mi przyszla do głowy pieczeń rzymska - czyli taki mega klops, może być faszerowany pieczarkami, serem, warzywami, jajem - pieczony w piekarniku
albo
BAGNETY MARYLI
1 kg mięsa mielonego np. z łopatki
Przyprawy: sól, pieprz, maggi, czosnek
bułka tarta
30 dkg pieczarek
mała cebulka
majonez
ser żółty w plastrach
jajko
Mięso doprawić, dodać jajko, wyrobić na gładką masę.Formować płaskie kotlety i układać na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczarki pokroić drobno, cebulkę też , zeszklić na patelni, dosypać pieczarki, przesmażyć, doprawić solą i pieprzem.
Usmażone pieczarki wylożyć na kotlety, posmarować każdy łyżeczką majonezu i przykryć plasterkiem sera. Zapiekać ok 40 min w 180 st C
albo
karkówka w sosie pomidorowym, gdzieś tu podawałam przepis, pyszny i zawsze się udaje
KARKÓWKA w sosie pomidorowym
Składniki:
- 1,5 kg karkówki
- 3 duże cebule
SOS:
- 1 szkl. pikantnego ketchupu
- 1 łyżka octu
- 1/3 szkl. wody
- 1 kostka rosołowa
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sok z 1/2 cytryny
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka musztardy
Przygotowanie:
Karkówkę kroimy w plastry i bez przypraw smażymy na złoty kolor. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian karkówkę i cebulę (ja podduszam chwilę wcześniej na oleju) pokrojoną w krążki. Składniki sosu należy wymieszać, zalać mięso i piec w 170 stopniach około 1,5 godziny.
Ostatnio zmieniony przez juka dnia Śro 15:41, 27 Paź 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19038
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 16:04, 27 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
fajne te bagnety ja podobnie robie karczek po krolewsku jak te bagnety
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dona
za stara na te numery
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12430
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon 0:11, 01 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
moze juz za poźno zeby pomóc pomysłem micelce, ale moze innym sie przyda..
przy okazji wizyty w domu rodzinnym, przypomniały mi sie.... gołabki....
no ale ja np. sama nie umiem ich robic, no i chyba sa troche pracochłonne.....
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 10:05, 01 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
moim zdaniem golabki nie sa pracochlonne, ja mam tylko malo miejsca niestety. ale hitem sa z kiszonej kapusty jak juz gdzies pisalam tutaj na kuchni, bo nie trzeba obgotowywac kapusty. a i z wloskiej kapusty golabki tez sa fajne i ladniej wygladaja do tego moim zdaniem
|
|
Powrót do góry |
|
|
Olenkita
za stara na te numery
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 11:05, 01 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
U mnie w domu mama z wloskiej kapusty robi, sa duzo delikatniejsze, bardziej strawne.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
|