Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 16:36, 16 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
eee nie lubie oliwek, juz straczy smrod oleju z oliwek
|
|
Powrót do góry |
|
|
micelka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 22:36, 20 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
Cieszę się, że kurczak z pesto robi furorę A ja przez ostatni tydzień byłam w delegacji i jadłam chińskie zupki. Ohyda! Nigdy więcej!
|
|
Powrót do góry |
|
|
kajanna
za stara na te numery
Dołączył: 22 Cze 2006
Posty: 4032
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 17:27, 17 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Micelko, dziś wypróbowaliśmy na obiad twój przepis.
Pychota!
I rzeczywiście szybciutki w przygotowaniu.
Dzięki! Na pewno jeszcze u nas na stole zagości.
|
|
Powrót do góry |
|
|
micelka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 17:29, 17 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Cieszę się
|
|
Powrót do góry |
|
|
Iris
za stara na te numery
Dołączył: 16 Gru 2006
Posty: 2184
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 8:34, 29 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Micelko, zrobiłam kurczaka, pycha! Mąż już pyta kiedy go znowu zjemy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dona
za stara na te numery
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12430
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Czw 17:52, 29 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
no jak taka furrore robi ten kurczak, to tez musze zrobic.., dzis widziałam nawet w sklepie to pesto.. bo szczerze powiedziawszy, tez wcześniej nie wiedziałam co to...
Ciekawe ile to ma kalorii...
|
|
Powrót do góry |
|
|
micelka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 20:35, 29 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Dona napisał: |
Ciekawe ile to ma kalorii... |
Dona, nie chcesz wiedzieć
Ale zapewniam Cię, że jest tak pyszne, że nawet jakbym miała przez cały dzień tylko dziubnąć tego kurczaczka, to bym się skusiła
|
|
Powrót do góry |
|
|
sagitta
mistrz NPR-u
Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 753
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią 12:43, 30 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Miniam, mniam, muszę zrobić w ten weekend, z góry zakładam że będą pyszności, więc w ramach podziękowań sprzedam też swoje przeboje kurczakowe:
1. kurczak w śmietanie - hiperłatwe i hiperszybkie
pierś kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć (do miękkości lub na rumiano - jak kto lubi) przyprawiając sporą ilością soli (musi być słonawy, żeby był smaczny) i majeranku. Jak będzie prawie gotowy - wlać śmietanę (wciąż smażąc) i gotowe.
2.bitki w piwie- łatwe, a efektowne - w sam raz dla teściów
-4 pojedyńcze piersi kurczaka
-2 łyżki oleju
- 2 łyzki masła
- 3 łyzki mąki
-pieprz, sól
na sos:
- szklanka jasnego piwa
- 2/3 szklanki bulionu z kostki
- strąk czerwonej papryki (ja daję też pieczarki)
- cebula
- 4 łyzki smietanki (ja nie daję, bo sos i tak tłusty i ciężkawy)
- pół łyżeczki tymianku
-łyżeczka cukru
-pieprz, sól
Rozgrzać w rondlu po łyzce oleju i masła, dodać obraną, drobno posiekaną cebulę, pokrojoną w cienkie i krótkie paseczki paprykę (ew. też drobno pokrojone pieczarki - w cienkie plasterki). Mieszając smazyć 3 min. Wlać piwo i bulion, zagotować, doprawić tymiankiem, cukrem, pieprzem i solą. Dusić 5 min. pod przykryciem na małym ogniu.
Każdą pierś przekroic w poprzek na pół, lekko rozbic tłuczkiem, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Smażyć z obu stron na rumiano. Przełożyć kotlety do garnka z sosem i dusić ok. 10 minut (uwaga - łatwo zrobić za miękkie). Mięso ułożyć na półmisku. Ew. do sosu dodać smietanę, wymieszać, zagotować i polać. Ja nie dodaję śmietany, a zamiast "polewać" wyławiam łyżką farfocle paprykowo-pieczarkowe i układam starannie na każdym kawałku - ładnie , kolorowo wygląda.
3."paluszki" czosnkowe - trochę się trzeba pobabrać
Piersi kurczaka pokroić w cienkie paski, posypać solą, ew. pieprzem i naprawdę duuuuuuuuuużą ilością czosnku (może być granulowany- mniej roboty). Jajko, bułka tarta i smażyć. Uwaga: trzeba pilnować, żeby dotrwały do obiadu, bo mają tendencję do znikania
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 16:19, 31 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
ja robię takie paluszki bez czosnku, do bułki dodaję sezam, a do tego sos czosnkowy - jogurt naturalny wymieszany w dowolnych proporcjach z majonezem i z duuużą ilością czosnku . maczać i jeść.
|
|
Powrót do góry |
|
|
kukułka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 25854
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 16:23, 31 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Ja do takiego sosu dosypuje jeszce zioła prowansalskie i pieprz
|
|
Powrót do góry |
|
|
sagitta
mistrz NPR-u
Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 753
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon 18:26, 16 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Micelka, wreszcie zrobiłam Pyszne. Mąż był zachwycony do tego stopnia, że nagle przerwał zachwyty, popatrzył badawczo na talerz, zrobił przerazoną minę i zapytał: ojej, to dziś? to na naszą rocznicę takie pyszności?
|
|
Powrót do góry |
|
|
novva
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4956
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Mała Wieś przy Drodze
|
Wysłany: Pon 19:50, 16 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
sagitta napisał: | Mąż był zachwycony do tego stopnia, że nagle przerwał zachwyty, popatrzył badawczo na talerz, zrobił przerazoną minę i zapytał: ojej, to dziś? to na naszą rocznicę takie pyszności? |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Iris
za stara na te numery
Dołączył: 16 Gru 2006
Posty: 2184
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 11:51, 03 Maj 2007 Temat postu: |
|
|
Zgłaszam modyfikację przepisu
Piersi kurczaka pokroić na małe kawałki, podsmażyć, ugotować makaron np świderki. Wymieszać kawałki kurczaka z makaronem i pesto, a na wierzch położyć ser niekoniecznie mozzarella, może być żółty .Kawałki sera można wrzucić tez do środka. Zapiec wszystko razem.
|
|
Powrót do góry |
|
|
micelka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 12:09, 03 Maj 2007 Temat postu: |
|
|
Hmmm...trza będzie przetestować
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19038
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 8:19, 16 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
a te piersi zanim posmarujemy pesto to kroimy na mniejsze kawalki czy rozbijamy?
|
|
Powrót do góry |
|
|
|