Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
micelka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 12:22, 06 Paź 2006 Temat postu: Kurczak |
|
|
Nie mogę się tym nie podzielić z Wami. Nie wiem, jak nazwać tę potrawę, ale ręczę głową, że zasmakuje każdemu wielbicielowi kuchni włoskiej.
Otóż potrzebujemy:
piersi z kurczaka
czerwone pesto (można kupić np. w Piotrze i Pawle, a nawet zrobić samemu)
ser mozarella
Piersi smarujemy z jednej strony obficie sosem pesto, kładziemy na wysmarowanej tłuszczem blaszce albo w naczyniu żaroodopornym i podpiekamy przez kilkanaście minut. Pod koniec pieczenia kładziemy na wierzch płaty sera Mozarella i pieczemy jeszcze przez kilka minut aż ser się rozpłynie.
Po wyjęciu z piekarnika można udekorować świeżą bazylią i...można się rozkoszować cudownym bazyliowym smakiem kurczaka! Mój mąż był tym zachwycony, ja zresztą też Polecam!
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Niania
Site Admin
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 7927
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 12:52, 06 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
co to te pesto... jak to wygląda???
pierwsze słyszę... aż wstyd
|
|
Powrót do góry |
|
|
kajanna
za stara na te numery
Dołączył: 22 Cze 2006
Posty: 4032
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 13:09, 06 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
Pesto to taki zielony sos z oliwek, bazylii, orzeszków pinii, przypraw. Czerwone zamiast bazylii ma suszone pomidory.
Można sobie samemu utrzeć w domu w moździerzu.
Ja bardzo lubię tosty posmarowne pesto i na to mozzarella, pomidory i papryka. Pychota!
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 13:30, 06 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
zamiast orzeszków pinii można dodać pestki słonecznika albo włoskie orzechy (wtedy smak jest bardziej wyrazisty). niezłe jest też pesto z dodatkiem zielonej pietruszki.
a ten kurczak... to musi być pychotka
|
|
Powrót do góry |
|
|
micelka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 13:54, 06 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
Nianiu,
tak wygląda pesto zielone [link widoczny dla zalogowanych]
Czerwone jest takie samo, tylko...czerwone
Nawet smak ma prawie identyczny.
Często robię też makaron z sosem pesto i posypuję to tartym parmezanem.Pycha!
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 15:54, 06 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
micelka, mi czasem wychodzi pesto za gęste, taka papka. nie wiesz dlaczego?
|
|
Powrót do góry |
|
|
micelka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 18:28, 06 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
juka napisał: | micelka, mi czasem wychodzi pesto za gęste, taka papka. nie wiesz dlaczego? |
Juka, wstyd się przyznać, ale ja zawsze kupuję gotowe.... Ale myślę, że mnie zrozumiesz- jestem gospodynią domową dopiero od 3 miesięcy
Tak na oko, to wydaje mi się, że trzeba po prostu oliwy więcej dodać.
A dziś zrobiłam na obiadokolację pysznego (nieskromnie mówiąc) pstrąga. Miodzio!
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 19:18, 06 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
ano tak, może oliwy. albo dlatego że robię w malakserze i za drobno miele.
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 15:45, 07 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
zrobiłam kurczaczka, pychotka . moje niemięsożerne dzieci wtrząchnęły w 5 minut
|
|
Powrót do góry |
|
|
micelka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 15:49, 07 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
juka napisał: | zrobiłam kurczaczka, pychotka . moje niemięsożerne dzieci wtrząchnęły w 5 minut |
Wow! A ja mam satysfakcję, że zrobiłam dobry uczynek! Może Pan Bóg mi to wynagrodzi i jutro nie spalę obiadu dla teściów
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19038
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 19:53, 11 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
uwielbiam wloska kuchnie, ten kurczak musi byc smaczny, na pewno wyprobuje
|
|
Powrót do góry |
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 13:02, 16 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
Micelka kurczak wg. twojego przepisu robi furorę. Zrobiłam na niedzielne przyjęcie...... no i palce lizać, tylko nie mogłam powiedzić skąd mam taki przepis bo to ściśle tajne przez poufne .
|
|
Powrót do góry |
|
|
novva
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4956
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Mała Wieś przy Drodze
|
Wysłany: Pon 13:53, 16 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
Też wczoraj zrobiłam, pycha!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 16:27, 16 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
kajanna napisał: | Pesto to taki zielony sos z oliwek, bazylii, orzeszków pinii, przypraw. Czerwone zamiast bazylii ma suszone pomidory.
M |
z oliwek?? do pesto sie przeciez nie daje oliwek, tylko troche oleju z oliwek, albo?? kajanna twojej wersji nie jadlam normalnie to bazylia, orzeszki pini (czy jakos tam sie to zwie), moze byc troche parmezanu, sol, czosnek i wlasnie ten olej z oliwek.
a jak sie je pesto z makaronem, to dac mozna kartofla do makaronu jak sie gotuje, to potem przez maczke sie lepiej pesto na nudelkach trzyma \/
|
|
Powrót do góry |
|
|
kajanna
za stara na te numery
Dołączył: 22 Cze 2006
Posty: 4032
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 16:33, 16 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
kasik napisał: |
z oliwek?? do pesto sie przeciez nie daje oliwek, tylko troche oleju z oliwek, albo?? kajanna twojej wersji nie jadlam |
Pardon, się pospieszyłam. Oczywiście masz rację. Ale może i z oliwkami byłoby dobre?
|
|
Powrót do góry |
|
|
|