|
..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ ...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Triss
z NPR za pan brat :P
Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 151
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Czw 23:44, 28 Gru 2006 Temat postu: lazania (lasagne)-męska specjalność??? |
|
|
Przed chwilą mój mężczyzna zaskoczył mnie udanym przygotowaniem lazanii. jak do tej pory nie zdarzył mi się jeść tej potrawy, choć duzo o niej słyszałam...dobrego i smacznego:-)
czy Wasi mężowie/narzeczeni też gotują coś smacznego? jeśli tak to jakie są męskie specjalności?
mój pierwszy samodzielny temat... załozony pod wpływem pozytywnych doświadczeń dnia codzioennego:-)
pozdrawiam serdecznie:-)
Triss
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Niania
Site Admin
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 7927
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 12:48, 29 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
ja bardzo lubię lasagne.. robić i jesć.
\
a mój mąż - hehhee umie zrobić herbatę
....
dobre i to....
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gagusia
za stara na te numery
Dołączył: 04 Lip 2006
Posty: 5163
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 21:22, 29 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
lasagne lubię jeść, robić nie umiem.
a mój mąż robi różne warianty jajecznicy, pyszny smalec i świetne ogórki kiszone, i jeszcze wino domowe
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19043
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 21:47, 29 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
moj maz specjalizuje sie w pizzy, roznego typu zapiekankach i potrawach chinskich, ja za to makarony, zupy, mieska, i ....lasagne przede wszystkim
|
|
Powrót do góry |
|
|
kukułka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 25854
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 22:31, 29 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Mój mąż specjalizuje się w winach, nalewkach różanych itp. I jest niezastapiony w remontach, elektornicznych rzeczachi samodzielnym robieniu/naprawianu róznych rzeczy, których nikt naprawic nie umie i najchętniej by wyrzucił.
|
|
Powrót do góry |
|
|
micelka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 1:10, 31 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Oooo lasagne! Mniam ! Oboje uwielbiamy włoską kuchnię więc robię lasagne co jakiś czas. Polecam wszystkim
|
|
Powrót do góry |
|
|
graba777
pierwszy wykres
Dołączył: 20 Sie 2007
Posty: 45
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: UK
|
Wysłany: Sob 13:57, 25 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
Wszyscy sie chwala a czy ktos ma jakis prosty przepis na smaczna lasagne ?? jestem pozaraczem i milosnikiem makaronu i bede wdzieczna za info
|
|
Powrót do góry |
|
|
Niania
Site Admin
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 7927
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 14:06, 25 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
ja niedawno zrobiłam lasagne szpinakowo-mielone i mój mąż co szpinaku nie znosi sie oblizywał tylko i dokładki prosił
normalne lasagne na 3 warstwy farszu (2 mięcha 1 szpinaku) i 3 warstwy płatów makaronu. no dużo sera daję, takiego w plastrach, nie ścieram.
szpinak jest dobry jak da się - soli, kapke pieprzu, dużo czosnku granulowanego, trochę oregano i rozmarynu, kwasku cytrynowego ciupcię. jak ktoś chce może coś jeszcze dorzucić
|
|
Powrót do góry |
|
|
graba777
pierwszy wykres
Dołączył: 20 Sie 2007
Posty: 45
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: UK
|
Wysłany: Sob 14:18, 25 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
szpinak lubie <mniam>
a bardziej dokladny przepis moge poprosic
|
|
Powrót do góry |
|
|
sagitta
mistrz NPR-u
Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 753
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon 19:28, 27 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
lasagne z miesem i warzywami:
spód blachy ( lub lasaniery - czy jak to sie pisze) polać sosem pomidorowym, na to warstwa płatów lasani, sos beszamelowy, warstwa (przesmażonego) mielonego mięsa, sos pomidorowy, warstwa płatów lasani, beszamel, warzywka (np. mrożonka pt. leczo bez rozmrażania), warstwa sera (mozarella lub inny w plastrach albo tarkowany), itd. (mi zazwyczaj wychodzą dwie lub 3 warstwy miedzy makaronem), na wierzchu musi być lasagne i sos. Bardzo ważne: sosu musi być naprawdę dużo, płaty makaronu muszą się w nim moczyc i praktycznie gotować - jeżeli sosu będzię za mało, makaron wyjdzie suchy i twardy (a przynajmniej górna warstwa). Piec pod przykryciem ok. 40-60 minut.w 200st.
W Londynie jadłam tez kiedyś pyszną lasagne wegetariańską z karczochami. Kobitka robiła jak wyżej, tyle że zamist miesa i warzyw dawała z puszki "artichoke hearts", reszta tak samo. Mniam mniam
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19043
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 20:18, 27 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
lasagne z mięsem i sosem pomidorowym
składniki
9 płatów lasagne
80 dag mielonego mięsa
groszek konserwowy
2 marchewki
2 sosy pomidorowe(polecam dolmio)
starty ser parmezan
mozarella
sos beszamelowy
pół litra mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
gałka muszkatołowa
sól, pieprz do smaku
wykonanie
gotujemy płaty makarony 9 min każdy w osolonej wodzie, po podgotowaniu, rozkładamy na talerzach
podsmażamy mięcho na minimalnej ilości tłuszczu, doprawiamy do smaku (ja najczęściej kostkami knorra lub ziołami), dodajemy starta na tarce marchewkę i groszek z puszki , całość dusimy, aż wszystko będzie miękkie a mięso usmażone. Do mięsa wlewamy sosy pomidorowe i chwilę wszystko dusimy aż sos się zagotuje.
Następnie przygotowujemy beszamel i kroimy w plastry mozarellę.
Podłużne naczynie wykładamy 3 płatami makaronu (2 wzdłuż naczynia a trzeci poprzecznie =I) na makaron dodajemy połowę sosu pomidorowego z mięsem, na to polewamy beszamel, na beszamel kładziemy plastry mozarelli i posypujemy parmezanem. kładziemy kolejną warstwę makaronu i robimy jak wyżej. Kładziemy ostatnia warstwę makaronu i polewamy beszamelem, posypujemy parmezanem i kładziemy mozarelle. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na termoobieg. Zapiekamy 25- 30 min.
polecam, pyszota. najlepiej smakuje jak wystygnie trochę, jak nie jest prosto z pieca. smacznego
[/u]
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dracena
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 19:03, 28 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
Ja nie podam proporcji, bo zawsze robię na oko , a moja wersja lazanii ze szpinakiem to:
potrzebne:
szpinak mrożony - 2 opakowania , jedno na osobę , no i koniecznie taki bez żadnych dodatków firmowych, typu "ze śmietaną", Hortexu jest dobry;
czosnek (najlepiej cała główka, ale zależy, jak kto czosnkowy )
płaty makaronu - nie gotuję ich wcześniej, ewentualnie moczę w gorącej wodzie, ale niekoniecznie;
mozarella (tak z 30 dg myślę )
sos beszamelowy (taki, jak wyżej fresita), a wersji leniwej - jogurt naturalny duży, doprawiony pieprzem i gałką;
szpinak rozmrażam wsypując go na patelnię i się długo smaży, aż woda odparuje, potem dodaję sól, pieprz i dużo czosnku - ale ja, w przeciwieństwie do Niani, uznaję tylko świeży, żaden granulowany , na koniec wbijam 2 jajka i mieszam dokładnie ze szpinakiem.
W naczyniu żaroodpornym najpierw lejemy warstwę beszamelu lub jogurtu, na to makaron, potem cienko znow beszamel lub jogurt (to ważne, bo jak jest suchy to musi mieć wokół siebie dużo płynów)potem warstwa szpinaku, warstwa sera, beszamel, makaron i tak w kółko, póki mamy składniki , ostatnia warstwa: beszamel, makaron, beszamel, ser.
Przykryć i do nagrzanego piekarnika na 30-40 min.
Wychodzi, nie chwaląc się, super.
|
|
Powrót do góry |
|
|
graba777
pierwszy wykres
Dołączył: 20 Sie 2007
Posty: 45
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: UK
|
Wysłany: Wto 19:32, 28 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
karczoszki MNIAM - uwielbiam, na pewno skorzystam.
dziekuje sagitto !!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 19:51, 28 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
u nas ja jestem specjalistka od lasagne. Robie z bialym sosem (cos jak beszamel, z galka i parmezanem) a zamiast miecha daje "oven roasted" czyli zgrillowane warzywka na "srodziemnomorsko". Warzywka pokrojone w grube ok2.5 cm paski lub kawalki: 2 papryki, maly kabaczek, czarne oliwki, male koktailowe pomidorki, 1-2 cebule, 3-5 zabki czosnku, swieza bazylia, daje rade marchewka w plasterkach. Posypuje je specjalna srodz.morska przyprawa, ale mozna tez sola i pieprzem, papryka...co lubicie. I one tak sie fajnie z odrobinka (1 lyzeczka) oliwy z oliwek grilluja.
|
|
Powrót do góry |
|
|
graba777
pierwszy wykres
Dołączył: 20 Sie 2007
Posty: 45
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: UK
|
Wysłany: Wto 22:02, 28 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
Maria napisał: | ... "oven roasted" czyli zgrillowane warzywka na "srodziemnomorsko"... |
... mmmmmm ... brzmi apetycznie
dla janosci spytam , najpierw je grillujesz (ok 0,5h wystarczy), potem przekladasz miedzy warstwy makaronu ??
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
|