Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
brunette
z NPR za pan brat :P
Dołączył: 28 Lis 2008
Posty: 295
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: śląsk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 21:10, 01 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
ja szukałam tego gotowego,ale nie było,więc kupiłam puszkę. Ale jakoś nie umie się przekonać do gotowania tej puszki.Chciałam wiedzieć, czy da się to zrobić jak np.krem nad parą. Aniąt,ludzi różne smaki w różnym czasie nachodzą
|
|
Powrót do góry |
|
|
Aniąt
za stara na te numery
Dołączył: 29 Wrz 2006
Posty: 5116
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Mazowsze Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 21:12, 01 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
brunette, ja to szczególnie rozumiem Mówię mężowi: I jeszce miód kupiłam, BO MI SIĘ ZACHCIAŁO
|
|
Powrót do góry |
|
|
brunette
z NPR za pan brat :P
Dołączył: 28 Lis 2008
Posty: 295
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: śląsk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 21:16, 01 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
o zachciankach to ja mogę książki pisać-ale nie moich.Czasem to się zastanawiam,czy mój mąż to w ciąży nie jest i właśnie przez niego ta cała akcja z karmelem i ciasteczkami
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jamila
początkujący NPR-owicz
Dołączył: 05 Gru 2008
Posty: 146
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 22:46, 01 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Wydaje mi sie, ze wlasnie przy gotowaniu puszki na parze moglaby predzej wybuchnac niz jesli jest zatopiona w garnku ale czy mam racje to nie dam glowy
|
|
Powrót do góry |
|
|
brunette
z NPR za pan brat :P
Dołączył: 28 Lis 2008
Posty: 295
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: śląsk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 7:11, 02 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
tzn mi chodziło o to,czy da się zawartość puszki gotować w misce nad parą.Czy zrobi mi się tak karmel czy raczej nie Aha - a czy jakbym to gotowała w puszce dodaje się do tej masy jeszcze czegoś czy można tym wypełniać ciasteczka? (bo w różnych przepisach różnie piszą - niektórzy dodają masła,ale mnie masło kojarzy się z ciężkim kalibrem-taki krem do tortów z masłem...bleeeee)
|
|
Powrót do góry |
|
|
mk,
za stara na te numery
Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 6818
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: Pią 7:12, 02 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
z doświadczenia wiem,że puszkę trzeba przykryć wodą i gotować na małym ogniu,
po wyjęciu z wody poczekać chwilkę aby przestygła i dopiero wtedy otwierać .
|
|
Powrót do góry |
|
|
walecznaS
Moderator
Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 12:05, 02 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
brunette napisał: | tzn mi chodziło o to,czy da się zawartość puszki gotować w misce nad parą.Czy zrobi mi się tak karmel czy raczej nie Aha - a czy jakbym to gotowała w puszce dodaje się do tej masy jeszcze czegoś czy można tym wypełniać ciasteczka? (bo w różnych przepisach różnie piszą - niektórzy dodają masła,ale mnie masło kojarzy się z ciężkim kalibrem-taki krem do tortów z masłem...bleeeee) |
gotować należy zanurzone w wodzie.
Można użyć samą masę, można utrzeć z maslem. Jak dla mnie właśnie nie wychodzi takie jak krem do tortów. Wychodzi pyszne, zwłaszcza jak przełoży się takim kremem suche wafle.
|
|
Powrót do góry |
|
|
dorotkl
znawca NPR
Dołączył: 25 Paź 2008
Posty: 377
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 17:12, 02 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Ja po ugotowaniu dodaję do ciasta - bez masła.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Bystra
za stara na te numery
Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 1339
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3 Skąd: Warszawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 14:57, 10 Kwi 2011 Temat postu: |
|
|
Idą święta wielkanocne, więc mam pytanie do mazurków. Według sieci to najlepsze są na kruchym spodzie na gotowanych żółtkach pieczone... 2 tygodnie przed świętami. Ok, upiekę sobie jutro ten spód i co potem? Jak go przechowywać (niby ma skruszeć) i gdzie?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Bystra
za stara na te numery
Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 1339
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3 Skąd: Warszawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 12:14, 12 Kwi 2011 Temat postu: |
|
|
Może jakiś mazurkowy mistrz mi odpowie?
|
|
Powrót do góry |
|
|
mrówka
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 05 Mar 2008
Posty: 973
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 14:33, 12 Kwi 2011 Temat postu: |
|
|
ja nie pomogę, bo zawsze robię na zwykłym kruchym cieście na 2 dni przed świętami...
|
|
Powrót do góry |
|
|
gosia7
pierwszy wykres
Dołączył: 06 Wrz 2011
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto 15:47, 06 Wrz 2011 Temat postu: |
|
|
kajmakowy mazurek mojej mamy bije wszystkie inne na głowę : P !!
|
|
Powrót do góry |
|
|
|