Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 17:20, 11 Maj 2009 Temat postu: mięska do chleba |
|
|
PASZTET MOJEJ MAMY
uwaga: proporcje składników można zmieniać wg upodobania
1. 0.7 - 1 kg wieprzowiny mieszanej (łopatka, boczek, schab, co kto ma)
2. 0.5 - 0.7 kg wołowiny
3. pół kurczaka albo dwa udka
4 . 3-4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 1 cebula
5. 30 dkg wątróbki kurzej lub wieprzowej, mozna tez dodać inne podroby np serca
6. 15-20 dkg pieczarek
przyprawy: vegeta, sól, pieprz, ziele ang, liść laurowy, imbir, gałka muszkatołowa
1 spora bułka lub pół wrocławskiej
2-3 jajka
1-4 zaleć wodą minimalnie ponad poziom składników i gotować z przyprawami na małym ogniu aż będzie bardzo miękkie (mięso odchodzi od kości) ok 2-3 godz. pod koniec gotowania dodać grzyby i wątróbkę a bułkę po wyłączeniu gazu. wystudzić, oddzielić mięso od kości, wszystko zemleć w malakserze na gładką masę. dodać jajka, dobrze przyprawić (trochę "za dużo"), jesli za gęste dodać sosu z gotowania, jesli za rzadkie bułki tartej. dobrze wysmarować formę smalcem i wysypać tartą bułką lub wyłozyć folią aluminiową, piec w sredniej temp. aż się zrumieni i popęka z wierzchu. najlepszy na drugi dzień
to jest duża ilość, mozna zrobić tyle i zamrozić ale raczej przed pieczeniem, po jest mniej smaczny.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18915
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 20:04, 11 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
mniam, musze wreszcie jakis pasztet zrobic, dzieki juka
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dracena
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 11:39, 12 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Ja lubię do pasztetu dorzucić gotowaną marchewkę i pomidory. No i masę majeranku.
Pasztet to super sprawa na pozbycie się zalegających resztek mięs w lodówce.
|
|
Powrót do góry |
|
|
emma
za stara na te numery
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 14:51, 23 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
Bardzo proszę o jeszcze. Najchętniej szynkę gotowaną by wyglądała jak sklepowa wędlina co by starszy chciał do ust włożyć chociaż.
|
|
Powrót do góry |
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 15:23, 23 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
Zeby szybka wygladała jak sklepowa trzeba by było ją porządnie nasaletrować a to juz nie jest zdrowe mozna szynkę podsmażyć na patelni i zamiast pieczenia dusić do miękkości oczywiście bez saletry nie będzie różowiutka
Zamiast szynki moje dzieci lubią upieczone uda z indyka a ponieważ sa dość duże to mozna z powodzeniem kroić na chleb i zdrowsze od wieprza
|
|
Powrót do góry |
|
|
emma
za stara na te numery
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 16:54, 23 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
Saletra powiadasz. Hmm. Chyba nie chcę wiedzieć jak się robi szynkę.
Ale taka gotowana to nie wygląda jak ta tzw biała? Zresztą bez różnicy, dawajcie przepis.
|
|
Powrót do góry |
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 18:26, 23 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
Jeśli twoje dziecię nie przepada za mięsem możesz zrobic kolorową pieczeń rzymską najlepiej z mielonego indyczego. Często robię na obiad a jak zostaje to kroimy na kanapki.
Mielone indycze doprawiam wg uznania sól piepr, majeranek , papryka w proszku dodaję 2-3 jajka , bułkę tartą, w kostkę pokrojoną różnokolorową paprykę, moze być cukinia, kukurydza z puszki i groszek mrożony .
Wszystko razem wymieszać i upiec w formie jak do keksu.
Pieczeń wygląda bardzo apetycznie.
|
|
Powrót do góry |
|
|
emma
za stara na te numery
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 18:30, 23 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
Super na pewno zrobię. Tylko pewnie dziecko mi nie zje. Bo tam są warzywa...
Czasem myślę czy nie dac mu 2 dni jedzenia a potem talerz z warzywami.może by pomogło
|
|
Powrót do góry |
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 18:33, 23 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
Ale kukurydzę z reguły dzieci lubią , wybierz z warzyw to czego dziecię nie wypluje do tej pieczeni możesz wrzucić np suszone morele lub śliwki i tez będzie dobre
|
|
Powrót do góry |
|
|
emma
za stara na te numery
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 18:55, 23 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
Gam z warzyw je obecnie ziemniaki i ogórki. Ja już nie daje z nim rady. A pół roku temu hadk wszystko, lacznie z kasza, marcheka z groszkiem i nie wiem co tam dzieci nie lubią
|
|
Powrót do góry |
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 19:06, 23 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
Cos go zraziło do warzyw? Moze to taki czas buntu z gatunku "ja tego jesc nie bede i juz"
Moja córa tez nie przepada za warzywami, nie lubi sałatek, surówek dlatego staram sie warzywa dodawać w jakiejś postaci do mięsa .
|
|
Powrót do góry |
|
|
emma
za stara na te numery
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 13:41, 24 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
Wiesz nie wiem co się stało, najpierw zrezygnował z buraczków bo plamią. A potem pojechał po bandzie...
A jak podajesz tą pieczeń rzymska na obiad z jakimś sosem czy jak? I jajko to rozumiem rozbite surowe?, jak do mielonego?
|
|
Powrót do góry |
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 14:07, 24 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
Tak jajka jak do mielonego a sos moze być jaki sobie wymyslisz ale niekoniecznie .
|
|
Powrót do góry |
|
|
|